Translate

---------------------------------------------------------------------------------

25 февруари 2015

Скоби в английски език | dLambow

(Brackets in English punctuation)

Скоби в английската пунктуация

 

Използване на скоби в английската пунктуация.

 

Скоби в английски език се използват като пунктуационен знак за включване на определено място в изречението на пояснения или уточнения, за въвеждане на цифри, години, позовавания и насочвания (за всякакъв вид допълнителна информация по смисъла на изказването).


Скоби в английски език
Скоби в английски език (Brackets in English punctuation)

 

Например:

  • Gross Domestic Product has increased by 3% (see Table 1). - Брутният вътрешен продукт се увеличи с 3% (виж таблица 1).
  • He is hoping (as we all are) that this time he will succeed. - Той се надява (както и всички ние), че този път ще успее.
  • He was vice chairman of that company (1990 – 1997). - Той беше Заместник председател на тази фирма (1990 – 1997).


Препинателен знак при използване на скоби

Обикновено препинателен знак се поставя след скобите, освен в случаите, когато той явно се отнася към съдържанието в самите скоби.
  • I glanced on his Ferrari (what a beauty!) and started the conversation. - Аз погледнах неговото Ферари ( каква красота!) и започнах разговора.

 

Ето подробности за видовете английски скоби:

 

Още примери, пояснения и случаи за използване на кръгли скоби в английската пунктуация ще споменаваме в коментарите по-долу.

----------------

9 коментара:

Палома каза...

Ето един пример за използване на кръгли скоби:
The oil company refused to buy the land (1) because the owner had no clear title to the property and (2) because it was too far from the company's other wells. - Нефтената компания се отказа да купува земята, защото: 1) защото собственика нямаше точно наименование на собствеността си, 2) земята се намираше твърде далеч от останалите сондажи на компанията.

Tsena Ben каза...

Думата "скоби" на английски език се превежда като"brackets" или "parentheses". Те са нужни и се използват за отделяне на дума или фраза от останалата част на изречението и често се използват за описание на нещо в изречението, за което автора още не е споменал.

Жеко каза...

Най-често използвани са кръглите скоби (round brackets - () ), а също и квадратните скоби (square brackets [ ]). Скобите винаги се използват по двойки и задачата им чрез тях да се добави допълнителна информация, без да се разкъсва основното изречение, така че ако се премахне текста в скобите, изречението да си остане цяло.

robin каза...

При кръгли скоби - Round Brackets ( ), за разлика от квадратните скоби, информацията, която е затворена в тях, представлява част от изречението, но не носи основния му смисъл. Пример:
When he saw Sally (a girl he used to go to school with) in the shop, he could not believe his eyes.
Some grammarians believe that (whenever possible) we should use commas.

Hanko_U каза...

Чрез кръглите скоби, към английското изречение може да се добавя допълнителна информация, която обаче не представлява неговия основен смисъл, а по-скоро го допълва.
- I just had an accident with our new car. (Sssh! My husband doesn't know yet.)
- My car is in the drive (with the window open).

Jeko_Jek каза...

Още някои примери за използване на скоби:
The weather is wonderful. (If only it were always like this!) - Времето е прекрасно (стига да бъде винаги, както е сега).
The party was fantastic (as always)! - Партито беше фантастично (както винаги)!

Stan_ilov каза...

Кръглите скоби са сдвоен препинателен знак. Те се използват при необходимост да се отдели в изречението някаква вставена (вмъкната) конструкция. Информацията от скобите може лесно да се отдели от изречението или обратно - да се добави към него, без да изменя смисъла му.

MAgi_65 каза...

Информацията в скоби не е неотменима част от изречението и неговия смисъл няма да се промени заради нея (ако бъде премахната). Затова кръглите скоби могат да се възприемат като временно прекъсване на текста.

Деница Тенева каза...

В много случаи двойка запетаи или дефикси могат да заменят използването на скоби. Ето примери и с двата варианта:
- When he saw Sally, a girl he used to go to school with, in the shop, he could not believe his eyes.
- When he saw Sally - a girl he used to go to school with - in the shop, he could not believe his eyes.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: