Translate

---------------------------------------------------------------------------------

15 май 2024

Какво е електричество? | dLambow

(What is electricity?) -

Какво е електричество и за какво се използва?


Какво точно е електричество?

Електричество е обобщаващо наименование за явленията, които са резултат от движението или натрупването на електрически заряди. Сред тях има лесно разпознаваеми явления, като светкавиците и статичното електричество, както и по-трудни за наблюдение, като електромагнитното поле и електромагнитната индукция.

Какво е електричество?
Какво е електричество? (What is electricity?)

Същност на електричеството

"Електричеството" е физически феномен, свързан с присъствието и движението на вещества, носещи "електричен заряд". То е свързано с магнетизма и е част от явлението на "електромагнетизма", както е описано от "уравненията на Максуел".

Всъщност, електричеството е "поток на електрическа мощност или заряд". То е основна част от природата и е една от най-широко използваните форми на енергия. Това, което използваме като електричество, е "вторичен източник на енергия", защото се произвежда чрез преобразуване на "първични източници на енергия" като въглища, природен газ, ядрена енергия, слънчева енергия и вятърна енергия в електрическа мощност.

Електричеството се нарича също "енергийен носител", което означава, че може да бъде преобразувано в други форми на енергия, като механична енергия или топлина. Преди около "100 години", преди да стане широко достъпно, хората използвали:

  • - свещи, лампи на китово масло и керосинови лампи за осветление;
  • - ледени кутии поддържали храната студена, а
  • - дървени или въглени камъни предоставяли топлина.


Принципи на електричеството

Оттогава насам учени и изобретатели работят по разгадаването на принципите на електричеството. Бенджамин Франклин, Томас Едисън и Никола Тесла са направили значителни приноси към нашето разбиране и използване на електричеството. Бенджамин Франклин демонстрира, че светкавицата е електричество.

Томас Едисън изобретява първата дълготрайна инкандесцентна крушка. Преди 1879 г., "постоянният ток (DC)" се използва в дъгови лампи за външно осветление. През края на 1800-те години Никола Тесла работи по генерацията, предаването и използването на "променлив ток (AC)", което намалява разходите за предаване на електричеството на дълги разстояния. Изобретенията на Тесла донасят електричеството в домовете на хората, за да захранват вътрешното осветление, и във фабриките, за да захранват индустриални машини.

Така че, електричеството е нещо, което влияе на всекидневния ни живот и е от съществено значение за нашето съвремие. Това е само кратко обобщение. Прочетете повече подробности по темата в следните статии:

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: