Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Скоби в английската пунктуация (Brackets in English punctuation).

Използване на скоби в английската пунктуация.

Скоби в английски език се използват като пунктуационен знак за включване на определено място в изречението на пояснения или уточнения, за въвеждане на цифри, години, позовавания и насочвания (за всякакъв вид допълнителна информация по смисъла на изказването).


Например:
 • Gross Domestic Product has increased by 3% (see Table 1). - Брутният вътрешен продукт се увеличи с 3% (виж таблица 1).
 • He is hoping (as we all are) that this time he will succeed. - Той се надява (както и всички ние), че този път ще успее.
 • He was vice chairman of that company (1990 – 1997). - Той беше Заместник председател на тази фирма (1990 – 1997).

Препинателен знак.

Обикновено препинателен знак се поставя след скобите, освен в случаите, когато той явно се отнася към съдържанието в самите скоби.
 • I glanced on his Ferrari (what a beauty!) and started the conversation. - Аз погледнах неговото Ферари ( каква красота!) и започнах разговора.

Още примери, пояснения и случаи за използване на кръгли скоби в английската пунктуация ще споменаваме в коментарите по-долу.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

9 коментара:

 1. Палома11:17 пр.об.

  Ето един пример за използване на кръгли скоби:
  The oil company refused to buy the land (1) because the owner had no clear title to the property and (2) because it was too far from the company's other wells. - Нефтената компания се отказа да купува земята, защото: 1) защото собственика нямаше точно наименование на собствеността си, 2) земята се намираше твърде далеч от останалите сондажи на компанията.

  ОтговорИзтриване
 2. Думата "скоби" на английски език се превежда като"brackets" или "parentheses". Те са нужни и се използват за отделяне на дума или фраза от останалата част на изречението и често се използват за описание на нещо в изречението, за което автора още не е споменал.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Най-често използвани са кръглите скоби (round brackets - () ), а също и квадратните скоби (square brackets [ ]). Скобите винаги се използват по двойки и задачата им чрез тях да се добави допълнителна информация, без да се разкъсва основното изречение, така че ако се премахне текста в скобите, изречението да си остане цяло.

   Изтриване
  2. При кръгли скоби - Round Brackets ( ), за разлика от квадратните скоби, информацията, която е затворена в тях, представлява част от изречението, но не носи основния му смисъл. Пример:
   When he saw Sally (a girl he used to go to school with) in the shop, he could not believe his eyes.
   Some grammarians believe that (whenever possible) we should use commas.

   Изтриване
  3. Чрез кръглите скоби, към английското изречение може да се добавя допълнителна информация, която обаче не представлява неговия основен смисъл, а по-скоро го допълва.
   - I just had an accident with our new car. (Sssh! My husband doesn't know yet.)
   - My car is in the drive (with the window open).

   Изтриване
 3. Още някои примери за използване на скоби:
  The weather is wonderful. (If only it were always like this!) - Времето е прекрасно (стига да бъде винаги, както е сега).
  The party was fantastic (as always)! - Партито беше фантастично (както винаги)!

  ОтговорИзтриване
 4. Кръглите скоби са сдвоен препинателен знак. Те се използват при необходимост да се отдели в изречението някаква вставена (вмъкната) конструкция. Информацията от скобите може лесно да се отдели от изречението или обратно - да се добави към него, без да изменя смисъла му.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Информацията в скоби не е неотменима част от изречението и неговия смисъл няма да се промени заради нея (ако бъде премахната). Затова кръглите скоби могат да се възприемат като временно прекъсване на текста.

   Изтриване
 5. Деница Тенева10:31 пр.об.

  В много случаи двойка запетаи или дефикси могат да заменят използването на скоби. Ето примери и с двата варианта:
  - When he saw Sally, a girl he used to go to school with, in the shop, he could not believe his eyes.
  - When he saw Sally - a girl he used to go to school with - in the shop, he could not believe his eyes.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: