Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 март 2023

Какво е дрон? | dLambow

 

Какво е дрон? (What is a drone?)

По определение дрон (от англ. drone [ drəʊn ]) е всеки безпилотен летателен апарат (БЛА, БПЛА, беспилотник, UAV - unmanned aerial vehicle), осъществяващ полети без на борда му да има пилот или екипаж. В този случай дронът се управлява по 3 основни начина:

  • - от вграден автоматичен управляващ модул;
  • - от радио-управляем дистанционен пулт (дистанционно пилотиране);
  • - смесен вариант.

Последни дрон публикации:



Всички дрон публикации вижте тук...

Според българския Закон за гражданското въздухоплаване дронът е „безпилотно въздухоплавателно средство, което се управлява или е предназначено да се управлява самостоятелно или да бъде управлявано дистанционно, без на борда да има пилот.“

Какво е дрон?
Какво е дрон? (What is a drone?)

Възникване на понятието "дрон"

Абрахам Карем се смята за основател на технологията за UAV (дронове). С появата на радиоуправляемите самолети, те са наречени RPV (remotely piloted vehicles - дистанционно управлявани превозни средства). Но скоро техните военни създатели и потребители се отказват от този акроним и го наричат "дрон" с две значения: "мъжка пчела" или "монотонна бръмчилка с продължителен звук".

Сега дроновете могат да летят самостоятелно за продължителни периоди от време при контролирано ниво на скорост, височина и посока, като играят роля в много функции във въздуха. Въпреки, че дронът е "безпилотен апарат", платформата „Варуна“, разработка на индийския стартъп Sagar Defense Engineering, може да носи един човек на борда си (като пътник).

Определение за дрон: Какво точно е дрон?

Дрон, по определение, е всяко летателно средство за самостоятелен автономен полет, което получава и изпълнява дистанционни команди от наземен оператор (който може и да не е пилот по професия) или разчита на собствено (вградено на борда му) управляващо програмно осигуряване или използва смесени команди.

Определение за дрон
Определение за дрон (Definition of drone)

Функции на дрона

Всеки дрон, освен да лети по безпилотна технология, може (и трябва) да притежава допълнителни или работни функции. Дроновете вече имат разработени много функции, вариращи от наблюдение за измененията на климата до извършване на издирвателни операции при природни бедствия, въздушно заснемане и доставка на стоки. Но най-известната им и противоречива употреба е за военно разузнаване, наблюдение, целеуказване и целенасочени атаки.

За какво могат да се използват дроновете?

Дроновете могат да се използват за впечатляващ набор от задачи, вариращи от военни операции, през въздушна фотография, до гражданска доставка на пакети и пратки. Дронът може да е голям почти колкото самолет или малък - като дланта ви.

Използването на невоенни дронове (Unmanned Aerial Vehicle - UAV) за редица граждански роли се увеличава през последното десетилетие. Освен за наблюдение и доставка, дронове (UAV) най-често се използват в следните области:
  1. - журналистика с дронове,
  2. - търсене,
  3. - спасяване,
  4. - реакция при бедствия,
  5. - охрана на обекти,
  6. - наблюдение над дивата природа,
  7. - пожарогасене,
  8. - комуникации,
  9. - здравеопазване,
  10. - селско стопанство,
  11. - мониторинг на трафика,
  12. - мониторинг на времето,
  13. - лична употреба,
  14. - фотография с дрон,
  15. - видеозаснемане,
  16. - събиране на данни,
  17. - транспортиране и т.н.



Разлика между радиоуправляем модел и дрон

При все това, Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization - ICAO) разграничава радиоуправляемите модели и дроновете, като посочва, че първите са предимно за забавление и трябва да се управляват от местните, а не от международните разпоредби за въздушното пространство.

Дрон е не само самото устройство, но също:

  • - пулта за управление (пулт на оператора),
  • - системата за радио- или спътникова връзка,
  • - допълнителното оборудване за обслужване и
  • - средство превоз на дрона.

Основни предимства на дроновете

Основното предимство на един дрон е значително по-ниската цена за създаване и експлоатация (при условие, че задачите се изпълняват еднакво ефективно). Важен фактор е, че операторът на дрона не рискува живота си, за разлика от пилота особено на боен самолет. Като цяло военните дронове летят на височини до 18-20 км, въпреки че някои дронове може да имат по-ниски граници на тавана.

Хоби дрон може да може да лети до 10-50 м. Премиум потребителските дронове могат да летят до 5-8 километра. Типичният обхват за технологията на дронове от средно ниво е между 0,6 до 3 километра. Модерните дронове от висок клас имат обхват до 8 километра.

6 предимства на дроновете и дрон технологията

  • - Прави проверките по-ефективни,
  • - Помага значително при научни изследвания,
  • - Прави доставката по-лесна,
  • - Помага на спешните служби да спасяват животи,
  • - Има редица военни приложения,
  • - Записва видеоклипове и заснема снимки.

Недостатъци на дрона

Основен недостатък на дрона е уязвимостта на системите за неговото дистанционно управление.

Кратка история за появата на дроновете

Първите безпилотни летателни средства са разработени във Великобритания и САЩ по време на Първата световна война. Britain’s Aerial Target е малък радиоуправляем самолет, тестван през 1917 г. А американското въздушно торпедо Kettering Bug излита през 1918 г.

През 1935 г. британците произвеждат редица радиоуправляеми самолети, които се използват като тренировъчни мишени. Смята се, че терминът „дрон“ започва да се използва по това време, вдъхновен от името на един от тези модели - DH.82B Queen Bee.

Разузнавателните БПЛА за първи път се появяват по време на войната във Виетнам. Дроновете се използват за примамки, изстрелване на ракети срещу фиксирани цели и пускане на листовки за психологически операции и т.н.

След войната във Виетнам и други страни започват да изследват безпилотните летателни технологии. Новите модели дронове стават по-усъвършенствани, с подобрена издръжливост за дълъг полет и възможности за поддържане на по-голяма височина.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: