Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

08 май 2024

Същност на интернет | dLambow

(Nature of the Internet) -

Какъв е по същност и природа интернет?


Същност на интернет

Същността на интернета е в неговата способност да свързва компютърни мрежи по целия свят, използвайки стандартизирани комуникационни протоколи. Той е глобална система, която предоставя разнообразие от информационни и комуникационни услуги. Интернетът се разглежда като "мрежа от мрежи", която е революционизирала масовата комуникация, медиите и търговията, като позволява на различни компютърни мрежи по света да се свързват помежду си.

Същност на интернет
Същност на интернет (Nature of the Internet)

Интернет би трябвало да е обществена мрежа по природа.

Да не принадлежи на нито един субект и да е универсален и децентрализиран, така че няма контролни точки на йерархично ниво. Той би трябвало да е "съвместен", което означава, че всеки би трябвало да може да споделя информация в Интернет. Но напоследък това далеч не е така, правителствата въвеждат все повече регулации, правят го все по-уверено, а в същото време влиятелни участници в мрежата манипулират информацията изцяло в своя бизнес или политическа изгода.

Електронна комуникация

Той поддържа човешката комуникация чрез социални медии, електронна поща, чат стаи, новинарски групи и аудио и видео предавания, както и позволява на хората да работят колаборативно от различни местоположения. Интернетът поддържа достъп до цифрова информация чрез множество приложения, включително Световната мрежа (World Wide Web). Той се е доказал като плодородна почва за голям и нарастващ брой "електронни бизнеси" (включително дъщерни дружества на традиционни "кирпични и хоросанови" компании), които извършват повечето си продажби и услуги през интернет.

Възникване

Интернетът е създаден в Съединените щати през 1970-те години, но не стана видим за обществеността до началото на 1990-те години. През 2020 година се оценява, че приблизително 4,5 милиарда души или повече от половината от населението на света, имат достъп до интернет. Този брой нараства, основно поради разпространението на "умната" технология и "Интернет на нещата", където устройства, подобни на компютри, се свързват с интернет или взаимодействат чрез безжични мрежи.

Какви са основните протоколи на интернет?

Основните протоколи на интернета са от съществено значение за функционирането му. Ето някои от тях:

1. Internet Protocol (IP)

IP е протокол за комуникация, който стои в основата на интернет. Той позволява адресация на информацията, която се изпраща по мрежата. Всеки хост в мрежата има уникален IP адрес. Когато се изпраща информация, тя се разделя на малки пакети, наречени IP пакети, с прикрепен хедър, съдържащ IP адресите на подателя и получателя. IP се използва от транспортни протоколи като TCP и UDP.

2. Transmission Control Protocol (TCP)

TCP е транспортен протокол, който осигурява надеждна комуникация между устройства чрез създаване на връзка между тях. Той гарантира, че данните се предават правилно и в правилния ред.

3. User Datagram Protocol (UDP)

UDP също е транспортен протокол, но не предоставя гаранция за доставка на данни. Той се използва за бърза и безгрижна комуникация, където няма нужда от надеждност.

4. Hypertext Transfer Protocol (HTTP) и Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS)

HTTP се използва за отваряне на уеб страници, а HTTPS добавя слой на сигурност чрез криптиране на данните.

5. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)

SMTP се използва за изпращане на електронна поща.

6. File Transfer Protocol (FTP):

FTP се използва за сваляне на данни от сървъри.

Тези протоколи работят заедно, за да осигурят функционирането на интернет и да позволят на потребителите да обменят информация по световната мрежа.

Прочетете повече подробности за същността на интернет в следните теми:

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: