Translate

---------------------------------------------------------------------------------

11 май 2024

Какво е изкуствен интелект? | dLambow

(What is artificial intelligence? - AI) -

Същност и използване на изкуствения интелект


Какво е изкуствения интелект?

Изкуственият интелект (ИИ) е теорията и разработката на компютърни системи, способни да изпълняват задачи, които обикновено изискват човешки интелект, като визуално възприятие, разпознаване на речта, вземане на решения и превод между езици. Той обхваща широк спектър от технологии, включително машинно обучение, дълбоко обучение и обработка на естествен език (NLP).

Какво е изкуствен интелект?
Какво е изкуствен интелект? (What is artificial intelligence?)

Същност на изкуствения интелект

Изкуственият интелект е интелектът, демонстриран от компютри, за разлика от естествения интелект, демонстриран от животни и хора. ИИ е науката за концепциите, които правят възможно компютрите да извършват задачи, които могат да бъдат разглеждани като интелигентни.

Използване на ИИ

Изкуственият интелект се използва в множество приложения днес - от приложения, които препоръчват телевизионни предавания, до чатботове, които предоставят обслужване на клиенти в реално време. Например, генеративният ИИ може да учи и синтезира не само човешки език, но и други видове данни, включително изображения, видео, софтуерен код и дори молекулни структури.

Съществуват различни видове ИИ:

  • - Слаб ИИ (или тесен ИИ), който е обучен и фокусиран върху изпълнението на конкретни задачи. Той управлява повечето от ИИ, които ни заобикалят днес.
  • - Силен ИИ, който включва изкуствен общ интелект (AGI) и изкуствен супер интелект (ASI).


Изкуствен супер интелект (ASI)

Artificial super intelligence (ASI) е суперинтелигентността, която засега е хипотетичен агент, който притежава интелигентност, далеч надхвърляща тази на най-умните и надарени човешки умове. AGI е теоретична форма на ИИ, при която машина би имала интелигентност, равна на човешката, и би била самосъзнателна със способността да решава проблеми, да учи и да планира за бъдещето. Предполага се, че ASI би надминал интелигентността и способностите на човешкия мозък, но трябва да се знае, че засега самият човешки мозък е слабо и повърхностно изучен.

Въпреки че силният ИИ все още е напълно теоретичен и няма практически примери в употреба днес, това не означава, че изследователите на ИИ не изследват и неговото развитие.

Прочетете повече подробности по темата за Изкуствен интелект в следните статии:

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: