Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 ноември 2023

Публичен блокчейн Биткойн | dLambow

(Public blockchain Bitcoin) -

Пример за приложение на публичния блокчейн Биткойн в реалния живот


Какво е публичен блокчейн?

Публичният блокчейн (Public blockchain) е неограничителен и без разрешение и всеки с достъп до интернет може да се регистрира в блокчейн платформа, за да стане оторизиран възел (authorized node). Този потребител може да има достъп до текущи и минали записи и да извършва копаещи дейности, сложните изчисления, използвани за проверка на транзакциите и добавянето им към книгата (the ledger).

Публичен блокчейн Биткойн
Публичен блокчейн Биткойн (Public blockchain Bitcoin)

Публичен блокчейн Биткойн

Един пример за приложение на публичен блокчейн в реалния живот е Биткойн (Bitcoin). Биткойн е децентрализирана цифрова валута, която използва блокчейн технология за съхранение и прехвърляне на стойност между участниците в мрежата. Биткойн мрежата е отворена за всеки, който иска да се присъедини като изпращач, получател или валидатор на трансакции.

Няма централна организация или администратор, който да контролира мрежата. Всички трансакции са публични и прозрачни за всички участници. Биткойн използва алгоритъм за консенсус, наречен доказателство за работа (Proof-of-Work), който изисква от възлите да извършват сложни изчисления, за да потвърдят валидността на блоковете и да предотвратят двойно харчене или фалшифициране на данни.


Приложения на Биткойн

Биткойн има различни приложения в реалния живот, като например:

Алтернативен начин за плащане

Биткойн може да се използва за извършване на плащания онлайн или офлайн, без да се нуждае от посредник като банка или платежна система. Биткойн може да се използва за покупка на стоки и услуги от различни търговци, които приемат биткойн като форма на плащане.

Например, можете да закупите продукти от Amazon чрез Bitrefill, да резервирате хотел чрез Expedia или да закупите игри от Steam с биткойн.

Средство за запазване на стойност

Биткойн може да се използва като средство за запазване на стойност, тъй като има ограничено предлагане от 21 милиона биткойна, което го прави устойчив на инфлация. Биткойн може да се използва като алтернатива на традиционните активи като злато или долари, особено в периоди на икономическа нестабилност или политически риск.

Например, много хора в страни като Венецуела, Зимбабве или Турция са използвали биткойн, за да предпазят своята покупателна способност от хиперинфлация или девалвация на местната валута .

Платформа за иновации

Биткойн може да се използва като платформа за иновации, тъй като предоставя отворен и програмируем интерфейс за разработка на нови приложения и услуги, базирани на блокчейн технологията. Биткойн може да поддържа различни видове смарт контракти, които са самоизпълняващи се договори, които се задействат при настъпване на определени условия.

Например, можете да използвате биткойн за създаване на децентрализирани приложения (DApps), които са приложения, които работят върху блокчейн мрежа, без да се нуждаят от централен сървър или посредник. Някои примери за DApps, базирани на биткойн, са BitTorrent, OpenBazaar и Lightning Network.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: