Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 ноември 2023

Системен софтуер | dLambow

(System software) -

Системният софтуер или операционна система


Какво е Системен софтуер?

Системният софтуер е вид софтуер, който управлява работата на хардуера и осигурява връзка между него и среда за изпълнение на приложния софтуер. Примери за системен софтуер са операционните системи, драйверите, BIOS и др. Той е основният компонент на всеки компютър и е отговорен за всички основни функции на компютъра, включително:

  • Зареждането на приложните програми
  • Управлението на ресурсите на компютъра, като памет, процесори и устройства
  • Осигуряването на интерфейс между потребителя и хардуера
  • Защитата на данните и системата
Системен софтуер
Системен софтуер (System software)

Системният софтуер е разделен на следните основни категории:


Операционна система (ОС)

Основният вид системен софтуер, който контролира всички останали програми и устройства на компютъра. Операционната система управлява ресурсите на компютъра, като процесор, памет, дисково пространство и мрежови връзки. Тя също така осигурява интерфейса между хардуера и потребителя, като например графичния потребителски интерфейс (GUI). Операционните системи могат да бъдат разделени на няколко основни категории, в зависимост от тяхната архитектура и предназначение:

Мейнфрейм операционни системи

Мейнфрейм операционните системи се използват на големи мейнфрейм компютри. Те са предназначени за работа с множество потребители и приложения едновременно.

Мини-компютърни операционни системи

Мини-компютърните операционни системи се използват на мини-компютри. Те са по-малки и по-прости от мейнфрейм операционните системи и са предназначени за работа с по-малко потребители и приложения.

Персонални компютърни операционни системи

Персоналните компютърни операционни системи се използват на персонални компютри. Те са предназначени за работа с един потребител и едно приложение едновременно.

Сервърни операционни системи

Сервърните операционни системи се използват на сървъри. Те са предназначени за работа с множество потребители и приложения едновременно и за предоставяне на услуги на други компютри в мрежата.

Индустриални операционни системи

Индустриалните операционни системи се използват в индустриални приложения, като например автоматизация на производството. Те са предназначени за работа в трудни условия и за осигуряване на непрекъсната работа.

Инструментален софтуер

Инструменталният софтуер се използва за разработване, тестване и поддръжка на други видове софтуер, включително приложен софтуер и операционни системи. Инструменталният софтуер се използва за различни цели, включително:

Разработване на приложен софтуер

Инструменталният софтуер за разработка на софтуер (IDE) предоставя на разработчиците на софтуер среда за разработка, която включва:

  • - Компилатори,
  • - Редактори,
  • - Интегрирани среди за разработка (IDE)
  • - Библиотеки
  • - Отладители и други инструменти.


Тестване на софтуер

Тестовият софтуер се използва за тестване на приложен софтуер за грешки и функционалност.

Поддръжка на софтуер
Инструменталният софтуер за поддръжка на софтуер се използва за управление на версиите на софтуера, за отстраняване на грешки и за актуализиране на софтуера.

Друг системен софтуер

Включва всички други програми, които осигуряват поддръжка на компютърния хардуер и ОС. Той включва например:

  • - фърмуера,
  • - драйверите,
  • - системните услуги.

От какво е съставен системният софтуер?

Системният софтуер се състои от множество програми, които работят заедно, за да изпълняват своите функции. Някои от основните компоненти на системния софтуер са:

Ядрото (kernel)

Най-основната част на операционната система, която отговаря за управлението на основните хардуерни ресурси, като процесора, паметта и устройствата за съхранение.

Системните библиотеки

Набор от функции, които могат да се използват от други програми. Те осигуряват стандартизирани начини за достъп до хардуера и извършване на често срещани задачи.

Драйверите

Програми, които позволяват на операционната система да комуникира с конкретни хардуерни устройства.

Системните услуги

Програми, които осигуряват допълнителни функции, като например управление на мрежата, сигурността и архивирането.

Софтуер за сигурност

Софтуерът за сигурност се използва за защита на компютрите от зловреден софтуер и други заплахи. Някои от най-разпространените инструменти за сигурност са:

  • Антивирусни програми
  • Анти-шпионски програми
  • Файрволове


Как се използва системният софтуер?

Системният софтуер се използва от приложния софтуер, за да взаимодейства с хардуера на компютъра. Когато стартирате приложна програма, тя първо се свързва с операционната система. ОС предоставя на програмата достъп до необходимите хардуерни ресурси, като например памет и процесор.

След това програмата може да изпълнява своите задачи, като например да показва текст на екрана, да чете или записва данни от диск или да комуникира с други устройства. Системният софтуер се използва за:

  • Управляване на хардуера и ресурсите на компютъра
  • Осигуряване на интерфейс между потребителя и хардуера
  • Защита на данните и системата
  • Предоставяне на услуги на приложните програми


Какви разновидности има системният софтуер?

Основната разновидност на системния софтуер е операционната система. Различните операционни системи се различават по своите функции, интерфейс и възможности. Някои от най-популярните операционни системи са:

  • - Windows,
  • - macOS,
  • - Linux и
  • - Android.


Други разновидности на системния софтуер включват:


Фърмуер

Фърмуерът е специален вид програмен код, който е записан на постоянна памет на хардуера. Той контролира основните функции на хардуера, като например стартирането на компютъра, управлението на процесора и управлението на устройствата.

Драйвери

Програми, които позволяват на операционната система да комуникира с конкретни хардуерни устройства.

Инструментален софтуер

Системните инструменти са програми, които се използват за управление на хардуера и системния софтуер. Програми, които се използват за разработка, тестване и отстраняване на неизправности на компютърния софтуер. Някои от най-разпространените системни инструменти са:

  • Конзоли за управление
  • Диагностични инструменти
  • Инструменти за конфигуриране


Системни услуги

Те осигуряват допълнителни функции, като например управление на мрежата, сигурността и архивирането.

Системният софтуер е от съществено значение за функционирането на всеки компютър. Той осигурява основата, върху която могат да се изпълняват приложните програми.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: