Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 ноември 2023

Пирамида на Джосер | dLambow

(Pyramid of Djoser) -

Пирамида на Джосер в Сакара - най-старата пирамида в Египет


Какво е Пирамидата на Джосер?

Пирамидата на Джосер (Pyramid of Djoser) в Сакара, известна още като Стъпаловидната пирамида - най-старата от съхранените каменни пирамиди в Египет и в света, е построена от фараона Джосер от Третата династия (2630-2611 г. пр.н.е.). Тя е най-старата от съхранените каменни пирамиди в света. Построена е от архитекта Имхотеп, везир на фараона Джосер, от Третата династия (2630-2611 г. пр.н.е.).

Пирамида на Джосер
Пирамида на Джосер (Pyramid of Djoser)

Адрес:

  • - Pyramid of Djoser, Badrshein, Giza Governorate 3352001, Египет


Замисъл на Имхотеп

Първоначалният замисъл на Имхотеп е да изгради обикновена правоъгълна мастаба (древноегипетска гробница, имаща формата на пресечена пирамида). Въпреки това, той е убеден от фараона да промени плана и да построи по-впечатляваща гробница. В резултат на това пирамидата на Джосер е построена от шест мастаби, изградени една върху друга.

Всяка мастаба е малко по-малка от предишната, което придава на пирамидата й характерен стъпалообразен вид. Изградена е от 23 стъпала, всяка от които е с височина около 5 метра. Първоначално пирамидата е била висока 62 метра и е била покрита с бял варовик. Днес е висока 59 метра, тъй като горните стъпала са се срутили през вековете и е покрита с пясък. Пирамидата е построена в Сакара, на около 30 километра южно от Кайро.


Построяване

Пирамидата на Джосер е построена от варовикови блокове, които са донесени от кариери наблизо. Блоковете са изсечени с помощта на каменни брадви и чукове. Строителството е отнело около 20 години и е изисквало усилията на хиляди работници.

Комплекс от сгради

Пирамидата на Джосер е заобиколена от голям комплекс, който включва храмове, гробници, стени, сгради и други структури. Комплексът е украсен с изящни релефи, които изобразяват сцени от живота на фараона и от египетската митология. Комплексът е заобиколен от ров и стена.

Факти за Пирамидата на Джосер

Ето някои от най-интересните факти за Пирамидата на Джосер:

  • Пирамидата е построена от около 2,3 милиона камъни, всеки от които тежи средно 2,5 тона.
  • Строителството на пирамидата е отнело около 20 години.
  • Пирамидата е обърната на юг, в посока към Сириус, най-ярката звезда на нощното небе.
  • В пирамидата има подземен лабиринт, който не е напълно проучен.


Значение на пирамидата на Джосер

Пирамидата на Джосер е едно от най-важните археологически обекти в Египет с голямо значение за развитието на египетската архитектура. Тя е първата пирамида, която е построена като цялостна конструкция, а не като сбор от отделни мастаби. Пирамидата също така е първата, която е облицована с камък.

Пирамидата на Джосер е свидетелство за развитието на архитектурата и изкуството в Древен Египет. Тя е величествено и загадъчно съоръжение, което свидетелства за уменията и амбициите на древните египтяни. Включена е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: