Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 ноември 2023

Предпазване от радиация | dLambow

(Radiation protection) -

Как да се предпазя от радиацията в къщи?


Какво може да ви предпази от радиация?

Предпазване от радиация се постига чрез екраниране: Бариери от олово, бетон или вода осигуряват защита от проникващи гама лъчи. Гама лъчите могат да преминат напълно през човешкото тяло, като преминавайки, те могат да причинят увреждане на тъканите и ДНК.

Предпазване от радиация
Предпазване от радиация (Radiation protection)

Предпазване от радиация в къщи

За да се предпазите от радиацията в дома си, можете да следвате следните съвети.:

Информираност

Бъдете информирани за радиационната обстановка и следвайте инструкциите на МВР и други служби. Спазвайте лична хигиена - мийте често ръцете си и се къпете 1-2 пъти на ден. Не приемайте йодни таблетки без указание от компетентни органи - те могат да бъдат опасни за здравето ви.


Използване на маски

Защитете дихателните пътища с маски или респиратори, ако имате такива. Ако сте близо до мястото на радиационната авария, използвайте противогаз и специално облекло.

Не позволявайте в дома ви да влезе въздух отвън.

Затворете и уплътнете добре прозорците и вратите. При почистване на дома не метете и не тупайте, а забърсвайте с влажни кърпи, за да не разнасяте радиоактивния прах.

Консервирани храни

Избягвайте хранителни продукти и вода, които могат да бъдат замърсени с радиация. Предпочитайте консервирани продукти, бутилирана вода и сухо мляко.

Домашни любимци

Не извеждайте домашните и селскостопанските животни на открито. Хранете ги с фуражни храни, от които сте премахнали горния слой.

Ако трябва да бъдете евакуирани, оставете на животните достатъчно храна и вода за няколко дни. Вземете със себе си само лични документи, дрехи, лекарства и консервирана храна и вода.

Да се надяваме, че тези съвети ще ви помогнат да се предпазите от радиацията в къщи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: