Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 ноември 2023

Медитация | dLambow

(Meditation) -

Какво дава медитацията на човек?


Какво е медитация?

Това е, когато човек седи в определена поза, обикновено в лотос (с кръстосани крака), поддържайки състояние на съзерцание (безметежно спокойствие), вътрешно се оттегля от всички текущи човешки дела и грижи.

Медитация
Медитация (Meditation)

Тогава причините за стрес, безпокойство, паника, гняв, радост и така нататък естествено изчезват в забрава. Настъпва състояние на мир и спокойствие. За да постигне такова състояние, той трябва да подобри морала си, да премахне лошите си навици и мисли, да не прави зло, да се стреми към добро...

Медитацията и нейните възможности.

Чистата съвест е гаранцията за мир и спокойствие - тя му дава възможност да остане в състояние на медитация. Всичко това помага за удължаване на младостта, тоест за подобряване на здравето, за уравновесяване на поведението.

Справянето с лошите навици не е лесно!

Обаче е много интересно! Трябва да опитате. Да живееш без наркотици, да си здрав духовно и физически, е необходимо на всеки човек. Това е щастие! Това е най-съществената причина да започнете да практикувате медитация.

В крайна сметка за медитацията знаем само, че на изток тя се е практикувала от монаси от много поколения и династии с цел духовно издигане и дълголетие.

Какво казва науката за медитацията?

Медитацията, според науката:

Медитацията удължава живота

Учени от Харвардския университет са установили как медитацията влияе върху човешката ДНК. В резултат на медитацията клетките на тялото ще се делят по-бавно, следователно, човекът ще остарява по-бавно и съответно ще живее по-дълго. Накратко, това е без медицински термини.

Медитацията облекчава стреса

Тези, които редовно медитират, усещат, че животът става по-спокоен, раздразнението, умората изчезват и настроението им се нормализира.

Медитацията подобрява мозъчната функция

Наблюденията върху състоянието на редовно медитиращите хора показват, че такива хора са подобрили способността си за рационални и логични разсъждения. Упражненията за медитация увеличават вероятността за вземане на правилни решения и скоростта на мозъчната реакция в стресови ситуации, помагайки за хармонизиране на междуличностните отношения.

Медитацията укрепва и имунната система

В университета в Уисконсин учените са доказали, че имунитетът на хората, които редовно медитират, е значително повишен. Това се дължи и на факта, че тези хора са в положително емоционално състояние.

Медитацията повишава устойчивостта на тялото към екстремни условия

Високият имунитет спомага за повишаване на устойчивостта на организма към екстремни условия, което се потвърждава от експеримент на учени от Харвардския университет с участието на тибетски монаси, които са били изложени на хипотермия в състояние на дълбока медитация.

В същото време монасите са били в стая с температура плюс 4 градуса по Целзий, а напоени със студена вода чаршафи периодично са се поставяли на раменете им в продължение на 7 часа. За обикновения човек подобен експеримент със сигурност може да завърши зле, но за монасите - нищо лошо.


Медитацията според Хърбърт Бенсън

Хърбърт Бенсън, който изучава техниката на медитация в продължение на 20 години, казва в интервю:

„Будистите са на мнение, че реалността, в която живеем, не е единствената. Има и друга реалност, до която можем да стигнем, ако спрем да се поддаваме на влиянието на емоциите и изкушенията на ежедневния ни свят. Будистите вярват, че това състояние на съзнанието може да бъде постигнато чрез медитация и вършенето на добри дела."

Човек много лесно изпада в заблуда и е много трудно да го осъзнае.

Например, "виждането". Често ще чуете изрази, като: "Очи да видят..." или "Ако видя, ще го повярвам." Да, но какво е "виждане"? Хората масово си мислят, че виждат с очите си. Но от физиологична и от медицинска гледна точка, това не е вярно.

Очите се просто две "дупки", пред които влиза в нас светлината от заобикалящия ни свят. Очите, сами по себе си, нищо не разбират от "видяното". Видяното се предава по очните нерви в задната средна част на главния мозък, където е епифизата (пинеалната жлеза). И именно там става обработката на "видените" светлинни сигнали и мозъка разбира какво е видял и едва тогава реагира на видяното.

Да, но същото място на мозъка реагира и "вижда" когато очите ни са затворени и нищо не влиза през тях. Например, когато сънуваме, или си въобразяваме, или си представяме, фантазираме, мечтаем ... Това са все ситуации, при които "виждаме" - къде по-ярко, къде по-замъглено и неясно... Но "виждаме" неща, които не са влезли през очите ни. Някои източни учения ни учат на специална техника - визуализация.

Да, но това са само вътрешните, собствените ни ситуации, при които стигаме до някакво "виждане" на нещо си - реално или въображаемо. А ако някой външно ни въздейства и ни подава външни сигнали, които мозъка обработва и започваме да си мислим, че "виждаме" определени "неща"? И ако тези неща са хубави и добри - добре, но ако не са?? ...

Човек трябва да започне реално да практикува, за да стигне до собствени прозрения за света около себе си. Ако, разбира се, иска да е здрав, щастлив и уравновесен...

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: