Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 ноември 2023

Тайни помещения под пирамидите | dLambow

(Secret rooms under the pyramids) -

Какви тайни помещения са открити под пирамидите в Египет?

Учените отдавна се опитват да намерят тайна "зала на знанието" под египетските пирамиди.

Има ли скрити помещения в пирамидите?

Египтолог е открил проход в пирамида още преди почти 200 години. Пирамидата е силно повредена и е било трудно да се разкопае напълно. Но наскоро изследователи са използвали Lidar, за да картографират вътрешността на пирамидата и са открили скрити помещения.

Тайни помещения под пирамидите
Тайни помещения под пирамидите (Secret rooms under the pyramids)

Иначе пирамидите в Гиза са предимно твърди масиви от камък с много малко неща, които могат да бъдат намерени вътре. Подобно на много древни египетски пирамиди, тези на Хефрен и Менкаур имат проходи в основата си, които водят до малки подземни гробни камери под всяка пирамида.

Използвайки съвременни технологии за сканиране, учени в Египет са открили и скрит тунел, който минава под Голямата пирамида в Гиза, най-голямата каменна структура от този вид и най-старото от Седемте чудеса на древния свят.


Тайна стая има и под лапите на Сфинкса

Учените отдавна се опитват да намерят тайна стая под лапите на Сфинкса в Египет, така наречената зала на знанието. Смятало се, че там може да бъде скрито наследството на египетската цивилизация или съкровището на легендарната Атлантида.

Още френският археолог Емил Баре през 20-30-те години на миналия век открива дупки в горната и задната част на сфинкса. Оказа се, че първата е предназначена за закрепване на короната, а люкът отзад просто води до малка празна камера.

През 1989 г. японски учени от университета Васеда откриват малък тунел с дълбочина около три до четири метра под лявата лапа на сфинкса. И тогава американци разбрат, че коридорът води до запечатани клетки.

Когато Захи Хавас изследва района с геодезически радар, той открива мрежа от галерии и камери. Но всички те се оказват празни. Въпреки това, Хавас вярва, че тайната на „залата на знанието“ все още чака своето време.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: