Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 ноември 2023

Храмът на Юпитер | dLambow

(Temple of Jupiter) -

Храмът на Юпитер е колосален римски храм от древността


Какво е Храмът на Юпитер?

Храмът на Юпитер, колосален римски храм, най-големият от римския свят, разположен в комплекса Baalbek в Хелиополис Сириака, който е бил важно религиозно и търговско средище в древността. За съвременниците си той служи като оракул и е посветен на Юпитер Хелиополитан, римския бог на небето и гръмотевиците. Той е един от най-големите и добре запазени римски храмове в света.

Храмът на Юпитер
Храмът на Юпитер (Temple of Jupiter)

Не се знае кой е поръчал или проектирал храма, нито кога точно е построен. Работата вероятно е започнала около 16 пр.н.е. и е почти завършена към около 60 г. Всъщност, храмът никога не е бил напълно завършен, но все пак е бил един от най-важните религиозни центрове в Римската империя.

Разположен е в западния край на Великия двор на Римски Хелиополис, върху широка каменна платформа, издигната с още 7 метра над огромните камъни на основата, три от които са сред най-тежките блокове, използвани някога в строителството. Изглежда, че култова дейност се е извършвала отдавна на мястото; храмът вероятно е заменил по-ранен, който вероятно е използвал същата основа.


Описание

Храмът е построен от варовик и има трикорабна структура. Трите кораба са разделени от редици от колони. Главният кораб е дълъг 87 метра и широк 42 метра. Напред в главния кораб е имало олтар, посветен на Юпитер. Храмът е бил заобиколен от стена с портик от четири страни. Портикът е бил украсен с колони и статуи. Храмът на Юпитер е бил сериозно повреден от земетресение през 7 век сл. Хр, но руините му все още са впечатляващи.

Това е най-големият храм, посветен на Юпитер в цялата Римска империя. Колоните са били високи 19,9 м с диаметър близо 2,5 м, най-големите в класическия свят. Отнема три века създаването на този колосален храмов комплекс. Храмът е изоставен през 14 век. През 19 век е започнат проект за възстановяване на храма. Проектът продължава и до днес.

Кой е строил храма на Юпитер в Баалбек?

Изграждането на първоначално светилище е датирано от III век пр.н.е., но храмът е завършен по времето на император Нерон. Великият съд е иницииран от император Антонин Пий и е завършен от император Септимий Север и неговия син Каракала, които построяват и Пропилеума.

Какво е значението на храма на Юпитер?

Храмът на Юпитер символизира "суверенитета и безсмъртието" на римската цивилизация, в опит да се разграничи от съседните народи при установяването на новата Римска република. Храмът остава емблематичен символ на властта в Римската република и ранната империя.

Съществува ли още храмът на Юпитер?

Останките от последния храм на Юпитер са оцелели, за да бъдат ограбени през Средновековието и Ренесанса, но до днес оцеляват само елементи от основите и подиума или основата, тъй като всеки следващ храм, който е построяван на същото място, очевидно ги е използвал повторно. Така че те може частично да датират от първата построена сграда. Много от построените през вековете сгради остават неизяснени и неизвестни.

Ето някои от най-интересните факти за Храмът на Юпитер в Баалбек:

  • - Храмът е бил най-големият римски храм, построен извън Рим.
  • - Колоните на храма са били най-високите колони, построени в древността.
  • - Храмът е бил построен на мястото на древен храм, посветен на бог Баал.
  • - Храмът е бил използван като място за поклонение и жертвоприношения.


Храмът на Юпитер е едно от най-впечатляващите архитектурни постижения на Римската империя. Той е свидетелство за могъществото и богатството на Римската империя и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: