Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 ноември 2023

Фердинанд Фош | dLambow

(Ferdinand Foch) -

Фердинанд Фош - генерал и маршал на Франция


Кой е Фердинанд Фош?

Фердинанд Фош е роден на 2 октомври 1851 г. в Тарб, Франция. Той е учил в Политехническото училище и Военната академия Сен-Сир в Париж. След като завършва образованието си, Фош започва да служи във френската армия.

Фердинанд Фош
Фердинанд Фош (Ferdinand Foch)

Той започва военната си кариера през 1870 г., като служи във френската армия по време на Френско-пруската война от 1870-1871 г., където е ранен в битката при Седаян и е пленен от германците.

След войната Фош се завръща във френската армия и продължава да се издига в редиците. След войната Фош продължава обучението си във Военната академия в Париж и се издига в редиците на армията и достига до чин генерал-майор през 1913 г.

Първа битка на Марна

През Първата световна война Фош е назначен за командир на 9-ти корпус на френската армия. Той участва в редица битки, включително в първата битка на Марна през 1914 г., която спира немското настъпление към Париж. Фош е един от главните архитекти на победата на съюзниците над Германия през 1918 г.


Втора битка на Марна

През 1916 г. Фош е назначен за началник на Генералния щаб на френската армия. Той ръководи френските войски през втората битка на Марна през 1918 г., която е решаваща за хода на войната. Това е началото на края на Първата световна война. Той ръководи и Битката на Ена през 1918 г. и Битката на Маас през 1918 г.

Главнокомандващ на съюзническите сили

През март 1918 г. Фош е назначен за главнокомандващ на съюзническите сили, което включва френски, британски, американски и други войски. Той ръководи съюзническите войски до победата над Германия през ноември 1918 г. и приема немското примирие на 11 ноември 1918 г.

След края на войната Фош е обявен за маршал на Франция. Той е и един от главните делегати на Франция на Парижката мирна конференция през 1919 г., която слага край на Първата световна война.

Признание

Фош е известен с военните си умения, стратегическото си мислене и решителността си. Той е считан за един от най-великите военни командири на 20-ти век. Фош е известен с военната си мъдрост и способността си да води големи армии.

Фош е награден с множество отличия, включително ордена на Почетния легион, ордена на Червения кръст,  и Ордена на Леополд II и ордена на Орлеанския рог. Той е удостоен с почетното звание маршал на Франция през 1918 г.

Ето някои от най-известни цитати на Фердинанд Фош:

  • - „Войната е изкуство на възможното.“
  • - „Моят център отстъпва, моят десен фланг отстъпва, ситуацията е прекрасна. Нападам.“
  • - „Войната е продължение на политиката с други средства.“
  • - „Мирът е нищо повече от примирие на двадесет години.“

Фош е написал няколко книги за войната, включително „Принципите на войната“ (1903 г.) и „О управлението на войната“ (1904 г.). Тези книги са оказали значително влияние върху военното мислене.

Фош е известен със своята решителност, интелигентност и способност да вижда цялостната картина. Той е бил ключова фигура в победата на съюзниците над Германия през Първата световна война и неговият принос към военното изкуство продължава да бъде изучаван и днес. Фош умира на 20 март 1929 г. в Париж. Той е погребан в Пантеона, гробището на френските герои.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: