Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 ноември 2023

Убунту | dLambow

(Ubuntu) -

Убунту - да бъдеш човек чрез другите хора


Какво е убунту?

Философията Убунту (Ubuntu) е традиционна африканска философска и етична концепция, основана на принципите на хуманизма и уважението към другите хора, народи, страни. Думата „убунту“ произлиза от езиците зулу и кхола, има синоними в банту и други африкански езици и може да бъде примерно преведена като „човешко отношение към другите“.

Убунту
Убунту (Ubuntu)

Убунту се основава на идеята, че хората са свързани помежду си и че всеки човек е част от нещо по-голямо от себе си. Според тази философия, всеки човек има стойност и достойнство, и че е важно да се грижим за другите и да им помагаме. Човекът с убунту е щедър, гостоприемен, дружелюбен, пълен с грижа и състрадание, дава от всичко, което има.

Убунту се прилага в много области на африканския живот.

Философията Убунту има широк обхват. Тя се прилага в различни области на живота, включително в политиката, обществото, образованието, бизнеса и религията. Убунту се възприема като ценност, която може да помогне за изграждането на по-добро и по-справедливо общество. Тя е в основата на традиционните африкански култури и общества, и се отразява в начина, по който хората взаимодействат помежду си.

Какво означава ubuntu в Африка?

Ubuntu е древна африканска дума, означаваща „човечност към другите“. Често се описва като напомняне, че „аз съм това, което съм, заради това кои сме всички“. Ние пренасяме духа на Ubuntu в света на компютрите и софтуера.

Коя африканска държава е ubuntu?

Hunhu/Ubuntu доминира в публичния дискурс, особено в Зимбабве и Южна Африка, където се използва за справяне както с политически, така и със социални различия. Философията Убунту се прилага в цяла Африка, но е особено разпространена в Южна Африка, където е включена в официалната политика на държавата. През 2011 г. правителството на Южна Африка публикува Бела книга за външната политика, в която Убунту е определена като основа на дипломатическата стратегия на страната.

Как африканците практикуват ubuntu?

Африканската философия на Убунту се показва чрез състрадание, където хората изразяват чувство на дълбока грижа и разбиране един към друг. Подходът на Убунту позволява на членовете на екипа да се стремят да станат грижовни, разбиращи и споделящи.

Каква е африканската етика на Убунту?

Нашето най-дълбоко морално задължение е да станем по-пълноценни хора. А това означава да навлизаме все по-дълбоко в общността с другите. Така че, въпреки че целта е лична реализация, егоизмът е изключен. Така че етиката на ubuntu се фокусира върху себереализацията, но е и общностна по природа.


Обхватът на философията Убунту е широк.

Тя се отнася не само до взаимоотношенията между хората, но и до взаимоотношенията между хората и природата, както и между хората и Бог. Убунту е насърчаване на уважението, съпричастността, сътрудничеството и взаимопомощта.

Примери за Убунту

Ето някои конкретни примери за това как Убунту се прилага в Африка:

  • - В традиционните африкански общества, Убунту се отразява в начина, по който хората се грижат за възрастните си, за децата си и за хората с увреждания.
  • - В съвременния африкански свят, Убунту се отразява в политиките, които насърчават равенството, социалната справедливост и развитието на общностите.
  • - В образованието, Убунту се насърчава чрез обучение на децата на ценностите на сътрудничеството, взаимопомощта и уважението към другите.
  • - В бизнеса, Убунту се насърчава чрез насърчаване на етични бизнес практики, които са от полза за всички заинтересовани страни.


Антрополог показал една игра на децата от едно африканско племе

Той поставил кошница с вкусни плодове близо до ствола на дърво и им казал: Първото дете, което стигне до дървото, ще получи цялата кошница!

Когато им дал стартовия сигнал, той се изненадал, че вървели заедно, хванати за ръце, докато стигнали до дървото и си поделили плодовете!  Когато ги попитал защо са постъпили така, след като всеки от тях е можел да вземе кошницата само за себе си, те отговорили с удивление:

Убунту! Как може един от нас да бъде щастлив, докато останалите са нещастни?

Убунту в тяхната цивилизация означава "Аз съм, защото сме ние." Това племе знае тайната на щастието, която е изгубена във всички общества, които се смятат за цивилизовани.

Обхватът на философията убунту е широк.

Днес убунту се разпространява и извън Африка. Тя се възприема като универсална ценност, която може да помогне за изграждането на по-справедлив и хуманен свят. Тя включва следните основни принципи:

- Човешкото достойнство

Всеки човек е ценен и заслужава уважение, независимо от раса, религия, пол или социално положение.

- Взаимоотношенията

Човек е човек, защото е част от общността и допринася за нейното благоденствие.

- Съпричастността

Човек трябва да бъде съпричастен към другите и да се грижи за тях.

- Опрощаване

Човек трябва да е способен да прощава, за да може да изгради по-добро бъдеще.

Философията Убунту е важна част от африканския културен и социален контекст. Тя е насърчаване на ценностите на хуманизма, уважението и съпричастността, и има потенциал да допринесе за по-добро бъдеще за Африка и за света.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: