Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 ноември 2023

Позицията на ДПС към Ердоган | dLambow

(The position of DPS towards Erdogan) -

Каква е позицията на ДПС по отношение на Ердоган?


Какво е ДПС?

ДПС може да се отнася за: Движение за права и свободи – българска политическа партия, оглавявана от Мустафа Карадайъ и почетния председател Ахмед Доган.

Позицията на ДПС към Ердоган
Позицията на ДПС към Ердоган (The position of DPS towards Erdogan)

Позицията на ДПС към Ердоган

Позицията на ДПС по отношение на Ердоган е променлива и зависи от политическата конюнктура. От една страна, ДПС се определя като проевропейска и прозападна партия, която подкрепя членството на Турция в ЕС при изпълнение на критериите за присъединяване. ДПС също така защитава интересите на българските турци и други малцинства в България, като се бори с дискриминацията, расизма и национализма.

От друга страна, ДПС има тесни връзки с Турция, като получава подкрепа от Анкара за своята избирателна кампания и за своите представители в Европейския парламент. ДПС се стреми да поддържа добри отношения с Ердоган, като признава неговата роля за стабилността и сигурността в региона. ДПС се възползва от гласовете на българските изселници в Турция, които са лоялни към Ердоган.

Така че позицията на ДПС по отношение на Ердоган е баланс между лоялност и независимост, между европейски и турски интереси, между реализъм и идеализъм. ДПС се опитва да намери общ език с турския лидер, но се опасява да не загуби своя проевропейски имидж и своята подкрепа в България. ДПС е изправена пред предизвикателството да бъде единна и принципна в рамките на ЕС и НАТО, но същевременно да не разочарова своя партньор и приятел в Турция.


Каква е позицията на Ердоган по отношение на ДПС?

Позицията на Ердоган по отношение на ДПС е също сложна и двойствена. От една страна, Ердоган изразява подкрепа за ДПС като партия, която представлява интересите на турското малцинство в България и която има влияние в Европейския парламент. Ердоган се стреми да укрепи връзките с ДПС, като приема негови делегации в Турция и изпраща поздравителни послания до негови форуми. Ердоган цени ролята на ДПС като партньор и приятел в Балканския регион. От друга страна, Ердоган има различна идеология и визия от ДПС, която може да доведе до конфликти и разногласия.

В основата на идеологията на ДПС са светските либерални ценности, правата и свободите. Ердоган е привърженик на “демократичния ислямизъм”, преследва и затваря опонентите си. Ердоган е сблъскал с критика и санкции от ЕС и САЩ заради неговата агресивна и амбициозна политика по отношение на Кипър, Гърция, Азербайджан, Армения, Сирия и други. Ердоган е изправен пред предизвикателството да бъде уважаван и признаван от Европа и света, но същевременно да не загуби своята авторитетност и доминантност в Турция.

Така че позицията на Ердоган по отношение на ДПС е баланс между подкрепа и различия, между турски и европейски интереси, между амбиция и реалност. Ердоган се опитва да намери общ език с ДПС, но се сблъсва с неговата проеуропейска ориентация и неговата самостоятелност. Ердоган е изправен пред предизвикателството да бъде лидер в региона, но същевременно да не провокира конфликти и напрежения с България и други държави.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: