Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 ноември 2023

Хубава жена | dLambow

(Pretty Woman) -

Как се появи "Хубава жена" - филм на Гари Маршал?


Какво е Хубава жена?

"Хубава жена" ("Pretty Woman") е американски романтичен филм от 1990 година, режисиран от Гари Маршал  (Garry Marshall) по сценарий на Дж. Ф. Лоутън (J. F. Lawton) и с участието на Ричард Гиър (Richard Gear) и Джулия Робъртс (Julia Roberts) в главните роли.

Хубава жена
Хубава жена (Pretty Woman)

Романтична комедия

Филмът е един от най-популярните и приходоносни романтични комедии на всички времена. Той печели Оскар за най-добра оригинална песен за “Oh, Pretty Woman” от Рой Орбисън (Roy Orbison) и Бил Дийс (Bill Dees). Джулия Робъртс получава номинация за Оскар за най-добра актриса и Златен глобус за най-добра актриса в мюзикъл или комедия. Филмът е оценен с 7.4 от 10 от потребителите на BGFilmi4 и с 64% от критиците на Rotten Tomatoes.

Историята на Вивиан Уорд

Филмът разказва историята на Вивиан Уорд (Vivian Ward), лека жена от Лос Анджелис, която се среща с Едуард Луис (Edward Lewis), богат и успешен бизнесмен, който я наема за седмица, за да му прави компания. По време на тяхното пребиваване заедно, те развиват неочаквана и силна емоционална връзка, която променя живота им.

Социални различия

Хубава жена е филм, който засяга теми като любов, социални различия, самоуважение и сбъдване на мечти. Той е изпълнен с хумор, чар и романтика. Филмът вдъхновява много други произведения, като сериала “Сексът и градът” и мюзикъла “Pretty Woman: The Musical”. Филмът е класика в жанра на романтичните комедии и продължава да радва зрителите си с неговата прекрасна история.


Какви награди получава филма и за какво?

Филмът Хубава жена получава няколко награди и номинации за своето качество и популярност. Ето някои от тях:

Оскар

Оскар за най-добра оригинална песен за “Oh, Pretty Woman” от Рой Орбисън и Бил Дийс. Тази песен е една от най-известните и характерни за филма, която се чува в началото и в края на филма. Тя е част от саундтрака на филма, който продава над 15 милиона копия по света.

Златен глобус

Златен глобус за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за Джулия Робъртс. Тя изиграва ролята на Вивиан Уорд, проститутката, която се превръща в принцеса. Тя показва своя талант, очарование и хумор в тази роля, която я прослави като една от най-големите звезди в Холивуд.

Номинация за Оскар

Номинация за Оскар за най-добра актриса за Джулия Робъртс. Тя е единствената актриса от филма, която е номинирана за тази престижна награда. Тя се конкурира с други известни актриси като Анджелика Хюстън, Мерил Стрийп, Джоан Плоурайт и Кати Бейтс, която спечели Оскара за ролята си в “Мизери”.

Награда на НАСК

Награда на Националната асоциация на собствениците на кинотеатри (NATO) за звезда на годината за Джулия Робъртс. Тази награда се дава на актьор или актриса, чиито филми са имали голям успех в боксофиса. Джулия Робъртс е избрана за звезда на годината след като филмът Хубава жена става един от най-приходоносните филми на 1990 година с над 460 милиона долара по света.

Това са само някои от наградите, които филмът Хубава жена получава. Филмът е оценен и от зрителите и от критиците като един от най-добрите романтични филми на всички времена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: