Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 ноември 2023

Робърт Бърнс | dLambow

(Robert Burns) -

Робърт Бърнс - шотландски поет, сред основоположниците на романтизма


Кой е Робърт Бърнс?

Робърт Бърнс (Robert Burns) (25 януари 1759 г.- 21 юли 1796 г.) е шотландски поет. Той е смятан за национален поет на Шотландия и годишнината от рождението му се отбелязва по-широко от официалния национален празник на страната, денят на Свети Андрей. Бърнс е един от основоположниците на романтизма и е известен със своите стихотворения, които изразяват любовта му към Шотландия, нейната история и култура.

Робърт Бърнс
Робърт Бърнс (Robert Burns)


Детство

Бърнс е роден на 25 януари 1759 г. в Алоуей, Шотландия, в бедно селско семейство на земеделци. Той получава основно образование, но е самоук в областта на литературата, поезията и философията. От ранна възраст започва да пише стихове и песни, които отразяват неговия интерес към шотландския фолклор и традиции.



Професионална кариера

През 1786 г. Бърнс публикува първата си книга със стихове, „Елегии, песни, епиграми и други стихотворения“. Книгата е добре приета от критиката и публиката и прави Бърнс известен в цяла Шотландия.

Бърнс продължава да пише стихове през следващите години и публикува още четири книги със стихове. Той също така пише и редактира редица литературни произведения, включително „Народни песни на Шотландия“ (1787 г.).

Бърнс е известен със своите сатирични и хумористични стихове, както и със своите романтични и патриотични стихотворения. Някои от най-известните му стихотворения включват:

  • - Стар Ланг Сине (Auld Lang Syne)
  • - Моята любов е като червена, червена роза (My Love is Like a Red, Red Rose)
  • - На една мишка (To a Mouse)
  • - Там о Шантър (Tam o' Shanter)

Творчеството на Бърнс е повлияло на редица други писатели, включително:


Бърнс умира от туберкулоза на 21 юли 1796 г. на 37-годишна възраст. Той е погребан в Алоуей, Шотландия. Въпреки краткия си живот, той оставя трайно наследство като един от най-великите шотландски поети. Бърнс е смятан за национален поет на Шотландия и годишнината от рождението му се отбелязва на 25 януари като Национален ден на Робърт Бърнс. Стихотворението му „Scots Wha Hae“ дълго време служи за неофициален национален химн на Шотландия.

Бърнс е най-известният поет, писал на шотландски език, въпреки че голяма част от творчеството му е на английски език и на междинен шотландски диалект, по-разбираем за хората извън Шотландия. Освен оригиналното си творчество, Бърнс събира народни песни от цяла Шотландия, като често ги преработва и адаптира. Той е почитан в цял свят като символ на шотландската култура и идентичност.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: