Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 ноември 2023

Използване на Болинджър ленти | dLambow

(Using Bollinger Bands) -

Как да използвам Болинджър ленти при търговия на форекс?


Какво са Болинджър лентите?

Болинджър ленти (Bollinger Bands) са технически индикатор, който се използва за измерване на волатилността и за идентифициране на потенциални зони на подкрепа и съпротива.

Използване на Болинджър ленти
Използване на Болинджър ленти (Using Bollinger Bands)

Болинджър ленти се състоят от три линии:

  • - Централна линия, която е проста пълзяща средна (SMA) за определен период от време (например 20 дни).
  • - Горна линия, която е централната линия плюс определен брой стандартни отклонения (например две).
  • - Долна линия, която е централната линия минус определен брой стандартни отклонения (например две).


Колко точни могат да са Bollinger Bands®?

Тъй като Bollinger Bands® са зададени две +/- стандартни отклонения около SMA (Simple Moving Average - Проста пълзяща средна), трябва да очакваме, че в приблизително 95% от времето наблюдаваното ценово действие ще попада в тези ленти.

Кое е най-доброто време за използване на Bollinger Bands?

  • - Ако сте дневен търговец, тогава може да използвате лентите на Болинджър на долната времева рамка като 15-минутната или 5-минутната времева рамка.
  • - Ако сте суинг или позиционен търговец, тогава може да  използвате лентите на Болинджър на дневната или седмичната времева рамка.


Стратегия за пробив на търговия с използване на ленти на Болинджър

Основната идея зад стратегията за пробив на лентите на Болинджър е да купувате, когато цената пробие горната граница и да продадете, когато цената пробие под долната граница. Това сигнализира за потенциална промяна в нестабилността на пазара и възможност за влизане или излизане от сделка.


Как използвате ефективно лентите на Болинджър?

Често срещан подход при използване на Bollinger Bands е да се идентифицират пазарните условия на свръхпокупка или свръхпродажба. Когато цената на актива пробие под долната лента на Bollinger Bands, цените може би са паднали твърде много и трябва да отскочат.

Разширено използване на Bollinger Bands за форекс търговия

За да използвате по-разширен вариант на Болинджър лентите (Bollinger Bands), можете да се възползвате от сигналите им по следния начин:

  • - Когато цената достигне до горната или долната линия, това може да означава, че пазарът е прекалено купуван или прекалено продаван и може да се очаква обрат на тенденцията (тренда).
  • - Когато цената пробие горната или долната линия, това може да означава, че пазарът е в силен тренд и може да продължи да се движи в същата посока.
  • - Когато лентите се свиват, това може да означава, че пазарът е в период на ниска волатилност и може да се очаква скорошно разширяване на волатилността.
  • - Когато лентите се разширяват, това може да означава, че пазарът е в период на висока волатилност и може да предложи повече възможности за търговия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: