Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 ноември 2023

Радиационен фон | dLambow

Радиационен фон (Radiation background)

Радиационният фон е радиационно поле


Какво е радиационен фон?

Радиационен фон е радиационно поле, което се дължи на естествени и изкуствени източници на радиация. Естествените източници на йонизиращи лъчения включват космическите лъчи, радиоактивните елементи в почвата, водата и въздуха, както и радоновия газ. Изкуствените източници включват медицински и индустриални приложения на радиацията, ядрени електроцентрали, ядрени оръжия и др.

Радиационен фон
Радиационен фон (Radiation background)

Нивото на радиационния фон се измерва с мощността на дозата, която показва колко енергия от радиацията се поглъща от единица маса. Мерната единица за мощността на дозата е сиверт (Sv), но обикновено се използват по-малки подединици като микросиверт (μSv) или наносиверт (nSv).


Нормалното ниво на радиационния фон варира според географското местоположение, надморската височина, атмосферните условия и други фактори. Средното ниво за България е около 100 nSv/ч. Ако нивото на радиационния фон надхвърли 25 μSv/ч, това може да означава потенциална опасност за здравето.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: