Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

06 ноември 2023

Използване на ключови думи за СЕО | dLambow

(Using keywords for SEO) -

Как да я използвам ключовите думи при SEO оптимизация на публикациите в сайта си?


Какво са ключовите думи?

Ключовите думи са думи или фрази, които описват темата или съдържанието на страницата ви. Те са важни за СЕО оптимизацията, защото помагат на търсачките да разберат за какво става дума на страницата ви и да я свържат с потребителските заявки. Използването на правилните ключови думи може да подобри ранга и видимостта на страницата ви в резултатите от търсенето.

Използване на ключови думи за СЕО
Използване на ключови думи за СЕО (Using keywords for SEO)

Има 3 основни типа ключови думи за SEO:


- Основна ключова дума (Primary Keyword)

Вашата основна ключова дума трябва да бъде основният фокус на цялата статия, така че заглавието и последващото съдържание трябва да отразяват това. Не можете наистина да напишете добро съдържание за 2 отделни теми, така че трябва да се използва само една основна ключова дума, за да се придвижи месото на съдържанието напред.

- Вторични ключови думи (Secondary Keywords)

Вторичните ключови думи са допълнителни ключови думи към основната, но само леки вариации. Обикновено основната тема ще включва 3-5 основни точки за разговор, така че използването на шепа от тези вторични ключови думи има смисъл.

- Допълнителни ключови думи (Additional Keywords)

Допълнителните ключови думи са просто всички други свързани ключови думи, които са формулирани или изписани по различен начин от първите две, но означават едно и също нещо. Това е всеобхватна мрежа, за да получите различни варианти на вашите основни ключови думи, за да опитате да класирате за една (или всички) от тях. Обикновено ключовите думи с „дълга опашка“ ще бъдат включени в тази категория.

Как да използвате ключови думи за SEO

  • - Съсредоточете се върху общо 3-8 ключови думи на статия (основна, второстепенни и допълнителни).
  • - Добавете ключови думи към
    • = мета описания,
    • = мета етикети за заглавия и
    • = URL адреси на страници.
  • - Използвайте ключови думи в
    • = заглавието на статията,
    • = подзаглавките (H1s, H2s, H3s и т.н.),
    • = таговете Alt-Image.
  • - Вмъкнете ключови думи в първия и последния абзац на текста;
  • - Вмъквайте ключови думи естествено в цялата статия;
  • - Използвайте ключови думи в текстовите връзки;

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Избягвайте препълването на ключови думи


Използване ключови думи за СЕО оптимизация

За да използвате ключови думи за СЕО оптимизация на публикациите в сайта си, трябва да следвате няколко стъпки:

Извършете изследване на ключови думи

Това е процесът на намиране и анализиране на термините, които потребителите въвеждат в търсачките, когато търсят информация, свързана с вашата тема. Целта е да намерите ключови думи, които имат висок потенциал за трафик, стойност и релевантност за вашата аудитория. Можете да използвате различни инструменти за изследване на ключови думи, като:

  • - Ahrefs,
  • - Moz или
  • - SEMrush123, 

за да генерирате идеи за ключови думи, да проверите тяхната популярност, конкурентност и намерение.

Изберете фокусна и второстепенни ключови думи

Фокусната ключова дума е основният термин, който искате да целите с публикацията си. Тя трябва да бъде специфична, релевантна и популярна за вашата тема. Второстепенните ключови думи са свързани или синонимни термини, които подкрепят фокусната ключова дума и разширяват обхвата на публикацията ви. Те трябва да бъдат релевантни, разнообразни и полезни за потребителите. За всяка публикация трябва да изберете само една фокусна ключова дума и няколко второстепенни ключови думи.

Разпределете ключовите думи по страницата

Това е процесът на поставяне на ключовите думи на подходящите места в публикацията ви, за да подобрите релевантността и четимостта й. Някои от местата, където трябва да поставите ключовите думи са: заглавие на страницата, URL адрес, мета описание, H1 заглавие, подзаглавия (H2-H6), текст на страницата, алтернативни атрибути (alt) на изображенията и вътрешни и външни линкове. Трябва да използвате фокусната ключова дума поне веднъж във всеки от тези елементи, а второстепенните ключови думи - там, където е подходящо и естествено.

Следете и оценявайте резултатите

Това е процесът на мониторинг и анализ на ефективността на използването на ключови думи за СЕО оптимизация на публикациите в сайта ви. Целта е да видите как се класирате за избраните ключови думи, колко трафик получавате от тях и какво е поведението на потребителите на страницата ви. Можете да използвате различни инструменти за проследяване и измерване на резултатите, като Google Analytics, Google Search Console или Ahrefs15 , за да получите данни за ранг, трафик, задържане, конверсии и др.

Това са основните стъпки за използване на ключови думи за СЕО оптимизация на публикациите в сайта ви.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: