Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 ноември 2023

Измерване на радиация | dLambow

(Radiation measurement) -

Измерване на радиация в електроскоп с помощта на статично електричество


Как се измерва радиация?

Количеството радиоактивност се отчита в Бекерел (Bq), което е международната единица, или Кюри (Ci), което е единицата, използвана в Съединените щати. Броячите на Гайгер обикновено се използват за измерване на количеството радиоактивност, но има и други видове детектори, които могат да се използват.

Измерване на радиация
Измерване на радиация (Radiation measurement)

Измерването на радиация в електроскоп с помощта на статично електричество е процес, при който се използва влиянието на радиоактивните частици върху заряда на електроскопа.

Същност на електроскопа

Същността на електроскопа е, че той е устройство, което съдържа вертикален метален прът, с който осъществява контакт с някакъв заряд. В противоположния край има два тънки метални листа, които се отблъскват при наелектризиране. Когато зарядът се доближи до върха на електроскопа, тези листа се разделят поради равния знак на тези заряди върху двете листа, произвеждайки отблъскваща магнитна сила. Обикновено метален прът и листовете са поместени в прозрачна стъклена кутия или крушка за защита от въздушни течения.

Принцип за измерване на радиация в електроскоп

Принципът на измерване на радиация в електроскоп е, че радиоактивните частици, които преминават през стъклената кутия или крушка, ионизират въздуха в нея. Това означава, че въздушните молекули губят или придобиват електрони и стават заредени. Тези йони могат да неутрализират заряда на електроскопа, като го отводят до земята или до друг източник на заряд. Така листовете на електроскопа ще се приближат един към друг, показвайки загубата на заряд. Скоростта на приближаване зависи от интензивността на радиацията.

Описание на процеса зависи от типа на електроскопа и начина на неговото зареждане.



Видове електроскопи

Някои от основните видове електроскопи и методите за тяхното получаване са:

Електроскоп с позлатено фолио

Електроскопът с позлатена фолия е най-простият и най-често използваният вид електроскоп. Той се състои от метален прът, свързан с метална сфера и два тънки листа от позлатена фолия, закрепени в долната част на пръта. Прътът и листовете са поместени в стъклена кутия или крушка. За да се зареди електроскопа, трябва да се докосне металната сфера с някакъв зареден предмет (например гребен или химикалка).

Така зарядът ще премине по пръта до листовете и ще ги раздели. За да се измери радиацията, трябва да се постави радиоактивен източник близо до стъклената кутия или крушка. Така радиоактивните частици ще ионизират въздуха в кутията или крушката и ще нейтрализират заряда на електроскопа. Това ще доведе до приближаване на листовете.

Електроскоп с питерски диск

Електроскопът с питерски диск е по-сложен и по-точен вид електроскоп. Той се състои от метален прът, свързан с метална сфера и метален диск, закрепен в долната част на пръта. Прътът и дискът са поместени в стъклена кутия или крушка. Дискът има отвор в центъра, през който може да се види шкала, закрепена зад него. За да се зареди електроскопа, трябва да се докосне металната сфера с някакъв зареден предмет (например гребен или химикалка).

Така зарядът ще премине по пръта до диска и ще го отклони от шкалата. За да се измери радиацията, трябва да се постави радиоактивен източник близо до стъклената кутия или крушка. Така радиоактивните частици ще ионизират въздуха в кутията или крушката и ще нейтрализират заряда на електроскопа. Това ще доведе до приближаване на диска към шкалата.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: