Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 ноември 2023

Ноев ковчег | dLambow

(Noah's ark) -

Преданието за Ноевия ковчег става актуално днес.

Хората днес са обсебени от себе си и да обвиняват някой друг за неволите си. Но ако успеят за малко да се откъснат от проблемите си и да погледнат от птичи поглед на случващото се около тях, ще се уплашат. Вече и от космоса може да се види, без очила, че нещата на тази Земя не вървят към добро. Може би е време да се замислим за историята на Ноевият ковчег. Ето я.

 

Открит ли е днес Ноевия ковчег?

На 28 април 2010 г. група изследователи обявили, че са открили останките от библейския Ноев ковчег на планината Арарат в източна Турция на надморска височина над 4000 метра. В интервю членовете на експедицията заявили, че са сигурни, че находката е точно Ноевия ковчег. В Библията се казва, че ковчегът на Ной е спрял на планината Арарат след потопа. 

Местоположението на открития ковчег съвпада точно с местоположението, описано в книгата. Възрастта на останките на дървото датира от около 4800 г. пр. Н. Е. е., което съответства на периода на съществуването на Ноевия ковчег. Находката е с дължина около 133,5 метра, широчина 22,3 метра и височина 13,4 метра. Има и няколко отделения, едното е с дървена ограда и няколко въжета, както и керамика. Има малки отделения с дървени греди, вероятно за превоз на животни. 

Това съответства и на записите в Библията. В него се казва, че Йехова разкрил на Ной как да построи ковчега и неговите размери: триста лакътя в дължина, петдесет лакътя в ширина и тридесет лакътя във височина. Корабът трябва да е тристепенен, в покрива на горната част трябва да има прозорец, а отстрани - врата. "Един лакът" е дължината от лакътя до върха на пръста, около 45 см. Въз основа на това изчисление дължината на ковчега е около 130 метра.

Строежът на Ноевия ковчег.
Ноев ковчег

Предания и вярвания

Коренното население на тези места винаги е вярвало в съществуването на Ноевия ковчег. Смятали планината Арарат за божествена, но дълго време не искали да разкрият нейната тайна. Пътешественикът от 13 век Марко Поло е бил там и е оставил бележка за това в дневника си: "Ноевият ковчег все още е акостиран на върха на висока планина."

Преди хиляди години, когато е нямало средства за комуникация, истории, подобни на историята за Ноевия ковчег, са се разпространявали сред много народи по света и в почти всички от тях се споменава големия потоп. Днес много географски, археологически и сателитни изследвания също потвърждават, че в древни времена хората наистина са оцелели в опустошително бедствие, тоест потоп, който е наводнил цялата земя.

Ной вярвал в Бог. 

В Библията се казва, че Адам и Ева са изгонени от Райската градина, след като са изяли забранения плод. Те са заживели на Земята и постепенно им се народили много деца. Човечеството се разраства, а алчността, завистта и пороците растели всеки ден. Хората се биели помежду си, убивали, грабели, насилието завладявало света. Йехова, като видял, че хората на земята извършват ужасни неща, решил да унищожи човечеството с помощта на потоп.

Ной вярвал в Бог. Той стриктно спазвал Божиите инструкции и отглеждал според тях тримата си сина. Когато навършил 480 години (тогава продължителността на живота на човек можела да достига 900 години), Йехова му казал, че е избрал семейството на Ной за начало на новото човечество.

Последен шанс за хората.

Йехова също казал на Ной: ако сърцата на хората не се върнат към доброто, те ще бъдат унищожени от потоп. Но Бог не искал хората да умират, затова им дал последен шанс и отложи потопа с 120 години. Ако човечеството се покае дотогава, бедствието ще ги подмине.

Йехова казал на Ной да построи ковчег от елхово дърво (Gopher), за да се спаси от потопа. Gopher е вид кипарис. Смолистата и твърда дървесина не се разпада и издържа на водно налягане. Освен това вътре и отвън ковчегът трябвало да бъде покрит със смола.

Ной завел семейството си да строи ковчега в планината. Хората били любопитни и Ной предал съобщението на Йехова на всички: хората трябвало да живеят според Божията воля, в противен случай Бог ще ги унищожи с потоп, ще дойде краят, като от небето ще ливне силен дъжд и земята ще бъде залята. Тогава разкаялите се хора ще могат да се изкачат в ковчега и да получат изкупление от Бога за греховете си.

По времето на Ной нямало сезони.

По онова време на земята не е имало промяна в сезоните. Всички живи същества били защитени от воден слой в атмосферата. Температурата не се променяла, било е топло и много влажно. И никога не е валял дъжд. Хората никога не били виждали дъжд и не са разбирали какво е дъжд. Как са можели да повярват в наводнение? Затова хората се смеели на Ной: какво е това наводнение? Освен това строиш ковчег на планина, как ще го донесеш до водата?

Ной също никога не бил виждал дъжда и не е знаел как изглежда, но не се съмнявал в Божието слово, вярвал в думите на Бог повече от житейския си опит. Ной сериозно казал на хората, че ако Бог му е казал да го направи, тогава Бог трябва да е планирал всичко. В бъдеще потоп ще залее всички планини и тогава ковчегът ще изплува. Но хората смятали, че Ной е глупак. Те вярвали повече в себе си, в своя опит и преценка.

Ной строил своя кораб 120 години.

През 120-те години, отпуснати от Бог, Ной строил своя кораб и казал на хората истината. Той призовал хората да влязат в ковчега с него, за да избегнат наводнението. Но година след година хората продължавали да се ръководят от своите желания, да вършат зло и да преследват удоволствия, никой не вярвал и не се разкайвал.

Накрая ковчегът бил построен. 

До този момент Ной бил вече на 600 години. 

На 17-ия ден от втория месец настъпил крайният срок, определен от Бог. Следвайки заповедта му, Ной довел жена си, трима си сина и жените си в ковчега. Както и птици, добитък и двойка животни от всеки вид. Когато всички влязли, Бог запечатал вратите на ковчега.

Седем дни по-късно завалял силен дъжд, който не спирал четиридесет дни и нощи: водата се издигнала и ковчегът плавал по вълните. Водата покривала всичко, дори планините били наводнени. Всички хора, сухоземни животни и растения извън ковчега се издавили.

Тогава Бог спрял дъжда и изпратил вятър на земята. 

Водата започна да утихва постепенно. След няколко десетки дни Ной отворил прозореца на ковчега и пуснал гарвана, който се върнал. След това той пуснал гълъба, но тъй като навсякъде имаше вода, гълъбът прилетял обратно към ковчега. Седем дни по-късно Ной отново пуснал гълъба и привечер птицата се върнала с маслинова клонка в клюна си. Ной осъзнал, че водата по земята е спаднала. И ковчегът, акостирал близо до планината Арарат.

Година по-късно, когато земята пресъхна, семейството на Ной и всички животни излязли от ковчега. Постепенно хората и животните отново се заселили по целия свят. След наводнението, поради загубата на защитния воден слой в земната атмосфера, климатът се променил и се появили  сезоните.

Защо Ноевият ковчег нямал кормило?


Библията казва, че формата, материалът, размерът и характеристиките на ковчега, създаден от Ной, следвали Божия план. Но корабът нямал кормило. Защо? Останките на ковчега показват, че той няма преден прозорец и прозорец за гледане в кабината, но имал отвор на тавана, който пропускал само светлина. Как се управлява кораб без кормило?

Може би, когато дойде краят на света и няма къде да се измъкнете от бедствието, хората нямало нужда да гледат света около себе си, а само трябвало да гледат Бог.

Нямало е кормило на Ноевия ковчег, защото той се контролирал от божествената сила. Човекът напълно се предал в ръцете на Бог и само тогава душата му получава подкрепа, съдбата му има посока и човекът има бъдеще. Божиите планове надхвърлят намеренията на човека и човешкият ум никога не може да ги проумее.

Ако се докаже съществуването на Ноевия ковчег, тогава историята за него ще бъде пряко предупреждение за потомците.

Източник: epochtimes.com

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------



 

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: