Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 ноември 2023

Търгуване с опции | dLambow

(Options trading) -

Търгуване с опции


Какво е търгуване с опции?

Търговията с опции е вид финансова дейност, при която се използват специални договори, наречени опции, които дават правото, но не и задължението, да се купи или продаде определен актив по предварително уговорена цена и дата.

Търгуване с опции
Търгуване с опции (Options trading)

Как да търгувам с опции?

Опциите могат да бъдат използвани за спекулация, хеджиране или арбитраж на различни пазари, като например акции, валути, стоки и др. Опциите имат различни характеристики, които определят тяхната стойност и риск, като например премия, вътрешна стойност, времева стойност, страйк цена и падеж.

Опциите на борсата

Опциите на борсата са вид финансови деривативи, които дават правото, но не и задължението, да се купи или продаде определено количество от даден актив (например акции, валути, стоки и др.) по предварително уговорена цена (например упражнителна или изпълнителна цена) и в определен срок (например дата на изтичане или падеж). Опциите се търгуват на специализирани борси, като например Чикагската борса за опции (CBOE) или Европейската борса за опции (Eurex) .

Има два основни вида опции на борсата:


Кол опции (call options)

Право, но не задължение, да се купи определено количество от даден базисен актив по определена в опцията цена на датата на нейното издаване.

Пут опции (put options)

Право, но не задължение, да се продаде определено количество от даден базисен актив по определена в опцията цена на датата на нейното издаване.

Характеристики на опциите

Опциите имат различни характеристики, които определят тяхната стойност и риск. Някои от тях са:

Премия

Това е цената, която се плаща за закупуването или продаването на опцията. Премията зависи от различни фактори, като например цената на базисния актив, упражнителната цена, времето до падежа, волатилността на базисния актив и лихвените проценти.

Вътрешна стойност

Това е разликата между цената на базисния актив и упражнителната цена на опцията. Вътрешната стойност показва колко би била печалбата от упражняването на опцията в момента. Ако вътрешната стойност е положителна, опцията се нарича парична (in-the-money), ако е отрицателна - извън парите (out-of-the-money), а ако е равна на нула - при парите (at-the-money).

Времева стойност

Това е разликата между премията и вътрешната стойност на опцията. Времевата стойност показва колко е очакваното увеличение на стойността на опцията до падежа. Времевата стойност зависи от времето до падежа и волатилността на базисния актив.


Използване на опциите на борсата

Опциите могат да се използват за различни цели, като например:

Спекулация

Това е когато инвеститорите използват опциите за да реализират печалба от очакваните движения на цените на базисния актив. Спекулантите могат да избират различни стратегии, като например купуване или продаване на кол или пут опции, комбиниране на различни видове опции, използване на ливъридж и др.

Хеджиране

Това е когато инвеститорите използват опциите за да се предпазят от риска от загуба на друг пазар. Хеджърите могат да избират различни стратегии, като например купуване или продаване на опции, които са противоположни на техните позиции в базисния актив, използване на опции за защита от волатилност, инфлация, лихвени промени и др.

Арбитраж

Това е когато инвеститорите използват опциите за да реализират безрискова печалба от неконсистентностите в цените на различни пазари. Арбитражерите могат да избират различни стратегии, като например купуване или продаване на опции и базисни активи, които имат различни цени на различни борси, използване на опции за използване на неправилно оценени активи и др.

За да търгувате с опции, ще имате нужда от следните стъпки:


Изберете подходящ брокер за опции

Това е финансов посредник, който ще ви предостави достъп до пазара на опции, платформа за търговия, инструменти за анализ и поддръжка. При избора на брокер за опции трябва да вземете предвид някои фактори, като например регулация, комисионни, платформа, инструменти и поддръжка.

Изберете вид опция

Има два основни вида опции:

  • - кол опции (call options), които дават правото да се купи актив, и
  • - пут опции (put options), които дават правото да се продаде актив.

Също така има разлика между американски и европейски опции:

  • - американските опции могат да се упражняват по всяко време до падежа, докато
  • - европейските опции могат да се упражняват само на датата на падежа.


Изберете актив

Това е основният актив, който ще търгувате чрез опцията. Можете да избирате от различни активи, като например акции, валути, стоки и др. Важно е да знаете текущата пазарна цена на актива и очакваното му движение в бъдеще.

Изберете страйк цена

Това е цената, по която ще имате правото да купите или продадете актива при упражняването на опцията. Страйк цената трябва да бъде различна от текущата пазарна цена на актива и да отразява вашата прогноза за неговото движение.

Изберете падеж

Това е датата, до която ще имате правото да упражните опцията. Падежът трябва да бъде достатъчно дълъг, за да ви даде време за реализиране на вашата стратегия, но не толкова дълъг, че да увеличи премията на опцията.

Изберете размер на партидата

Това е броят на опциите, които ще купите или продадете. Размерът на партидата зависи от вашата инвестиционна цел, капитал и риск. Обикновено брокерите изискват минимален размер на партидата, който може да варира в зависимост от актива и пазара.

Изчислете премията

Това е цената, която ще платите за закупуването или продаването на опцията. Премията зависи от различни фактори, като например цената на актива, страйк цената, падежа, волатилността и лихвените проценти. Премията се изчислява по различни формули, които могат да бъдат намерени в интернет или в платформата за търговия.

Изпълнете сделката

След като сте избрали всички параметри на опцията, можете да изпълните сделката чрез платформата за търговия. Ще получите потвърждение за сделката и ще видите вашата позиция в портфейла си.

Следете пазара

След като сте влязли в сделка с опция, трябва да следите пазара и да анализирате движението на актива. Можете да използвате различни инструменти, като например графики, индикатори, сигнали и др., за да подобрите вашата търговия.

Затворете позицията

Когато стигнете до желаната печалба или загуба, можете да затворите позицията си чрез продажба или закупуване на опцията. Можете да затворите позицията си:

  • - по всяко време до падежа (ако имате американска опция) или
  • - само на датата на падежа (ако имате европейска опция).

Ще получите разликата между цената на упражняване и цената на актива, по-малко премията, която сте платили.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: