Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 ноември 2023

Граница | dLambow

(Border) -

Има ли нужда от държавна граница, ако тя не се пази?


Какво е държавна граница?

Днес имаме голям проблем с границите на България и мигрантския натиск. Но това не винаги е било така. Макар, че онова другото, се опитват да го изопачат с твърдения, че всичко било наред, защото се е стреляло без предупреждение.

Граница
Граница (Border)

Това не е вярно. 7 години съм живял на Маказа, на километър от полосата. И покрай баща ми знаех за всичките "обстановки".

Никога на българската граница не се е стреляло без предупреждение. Първо, далеч преди стрелянето, и ако изобщо се налага и се е стигнало до там, задължително се предупреждава и то няколкократно.

След това, и то ако е много наложително с непосредствена заплаха за личната сигурност или живота на граничаря (насочено оръжие или произведен истрел), се стреля във въздуха - ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО!

Стреля се само ако това е в условията на неизбежна самоотбрана и явни враждебни действия с използване на огнестрелно оръжие. Но това са изключително, изключително редки случаи. За 7 години на Маказа нямаше нито един такъв случай.

И поради това правило, на други застави, почти във всички такива изключителни случаи е имало жертва - граничар. Гранични войски знаят за тези граничари-герои и на всички тях са им издигнати паметници - героични защитници на българската граница.

А преди предупрежденията има и редица други технически мерки, които свеждат самата възможност да се стигне до нарушение на границата почти до нула - бразди, ограда, ток, постоянно наблюдение и обхождане на участъка, използване на дресирани кучета, сътрудничество с местното население, обявяване на 20-30 км гранична зона със специален режим на движение и т.н.

Държавните границите трябва безусловно да се охраняват до степен на невъзможност да бъдат преминавани. Иначе каква е ползата от държавите и границите?

Какво е граница?

Държавната граница е линията, която разделя територията на една държава от територията на друга държава. Тя е физическа, юридическа и политическа граница.

Физически граници

Физическите граници са естествени или изкуствени.

  • - Естествените граници са реки, планини, езера, морета и океани.
  • - Изкуствените граници са изградени от човека, например стени, огради, телени мрежи и други.


Юридически граници

Юридическите граници са определени от международни договори между държавите. Те определят местоположението на границата, нейната ширина и други характеристики.

Политическа граница

Политическата граница е линията, която разделя суверенитетите на две държави. Тя определя правото на всяка държава да управлява своята територия и да контролира движението на хора, стоки и услуги през границата.


Същност на държавната граница


Държавната граница има следните основни характеристики:

  •     Тя е линейна, т.е. е ограничена от две точки.
  •     Тя е конкретна, т.е. е точно определена по своята дължина и местоположение.
  •     Тя е постоянна, т.е. не се променя с течение на времето, освен в резултат на международни договори.


Държавната граница има голямо значение за държавата, тъй като:

  •     Тя защитава суверенитета на държавата.
  •     Тя определя териториалните предели на държавата.
  •     Тя определя юрисдикцията на държавата.
  •     Тя определя митническите, граничните и други контроли.


Значение на границите

Държавната граница има голямо значение за всяка държава. Тя защитава нейната територия, суверенитет и национална сигурност. Държавната граница също така регулира движението на хора, стоки и услуги между държавите.

Видове граници


Външна граница

Външната граница е границата между една държава и друга държава. Тя е най-важната част от държавната граница, тъй като защитава суверенитета на държавата.

Вътрешна граница

Вътрешната граница е границата между две части на една и съща държава. Тя обикновено се определя по естествени граници, като реки, планини или морета.

Морска граница

Морската граница е границата между териториалните води и общите морски пространства на две държави. Тя се определя от Конвенцията за правото на морето от 1982 г.

Атмосферна граница

Атмосферната граница е границата между въздушното пространство на една държава и въздушното пространство на друга държава. Тя се определя от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

Космическа граница

Космическата граница е границата между атмосферата на Земята и космическото пространство. Тя се определя от Международната организация по космическите изследвания (Интеркосмос).

Организация

Организацията на държавната граница е отговорност на държавата. Тя включва определяне на местоположението на границата, изграждане на инфраструктура за охрана на границата и наемане на служители за охрана на границата.

Охрана

Охраната на държавната граница е отговорност на държавата. Тя се извършва от гранични войски или от други държавни органи, които имат правото да използват оръжие за защита на границата. Целта на охраната на границата е да предотврати незаконното преминаване на хора, стоки и услуги през границата. Охраната на границата се осъществява по суша, въздух и вода.

В България държавната граница се охранява от Гранична полиция. Граничната полиция е специализирана военна структура, която има за задача да защитава държавната граница и да предотвратява незаконния трафик на хора, стоки и вещества.

Държавната граница на България е с дължина 2293 км и я разделя от пет държави: Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия. Линията на държавната граница на България е определена с международни договори и закони. Тя е обозначена с гранични знаци и съоръжения.

Заключение

Държавната граница е важна част от държавността. Тя защитава суверенитета и националната сигурност на държавата. Организацията и охраната на държавната граница са отговорност на държавата.

В съвременния свят държавната граница става е все по-отворена. Това се дължи на глобализацията и на развитието на международните отношения. Въпреки това, държавната граница все още запазва своето значение за държавата. Тя продължава да определя територията на държавата, нейния суверенитет и нейната сигурност и не може да бъде пресичана незаконно.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: