Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 ноември 2023

Бъркани яйца | dLambow

(Scrambled eggs) -

Бъркани яйца - традиционно българско ястие


Какво са Бърканите яйца и как се приготвят?

Бърканите яйца са популярно и традиционно българско ястие, приготвено от яйца, разбити и пържени на тиган с масло или олио, сол и черен пипер. Това е бързо и лесно за приготвяне ястие, което е често срещано за закуска, обяд или вечеря.

Бъркани яйца
Бъркани яйца (Scrambled eggs)

В България бърканите яйца се приготвят по различни начини.

В някои региони се добавя мляко или сметана, за да стане сместа по-кремообразна. В други региони се добавят сирене, шунка или други месни продукти.

Рецепти за бъркани яйца


Рецепта 1: за бъркани яйца:


Съставки

  • 4 яйца
  • 1 супена лъжица масло или олио
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер


Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата в купа с вилица или бъркалка.
  • Загрейте маслото или олиото в тиган на среден огън.
  • Изсипете разбитите яйца в тигана и разбърквайте непрекъснато, докато се стегнат.
  • Овкусете със сол и черен пипер.


Рецепта 2: за бъркани яйца:


Съставки

  • 4 яйца
  • 1 супена лъжица кисело мляко или сметана
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер


Начин на приготвяне

  • В купа разбийте яйцата, киселото мляко или сметаната, солта и пипера.
  • Загрейте тиган на среден огън и добавете малко мазнина.
  • Изсипете яйчената смес в тигана и бъркайте непрекъснато, докато яйцата се стегнат.


Сервиране

Сервирайте веднага. В България бърканите яйца често се сервират с хляб или с гарнитура от зеленчуци, като домати, краставици или чушки.

Съвети

Ето няколко съвета за приготвяне на перфектни бъркани яйца:

  • Използвайте пресни яйца.
  • Разбийте яйцата добре, за да се смесят жълтъците и белтъците, преди да ги изсипете в тигана.
  • Запържете яйцата на слаб огън, за да не се пресготвят.
  • Не прекалявайте с пърженето, за да не станат яйцата сухи и твърди.
  • Разбърквайте непрекъснато, за да не се слепят яйцата.
  • Овкусете с малко сол и черен пипер.

Бърканите яйца са вкусно и питателно ястие, което е идеално за всеки повод.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: