Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 ноември 2023

Роля на Ердоган в Близкия изток | dLambow

(Erdogan's role in the Middle East) -

Каква е ролята на Ердоган в Близкия изток?


Какво е Близкия изток?

Близкият изток е стратегически важен регион като основен източник на доставки на суров петрол в света. По-специално, Япония не само разчита на региона за близо 70% от нуждите си от суров петрол, но също така има изключително тесни отношения със страните от Близкия изток като нейни търговски партньори и страни-домакини на нейните инвестиции.

Роля на Ердоган в Близкия изток
Роля на Ердоган в Близкия изток (Erdogan's role in the Middle East)

Смята ли се Турция за Близък изток?

Близкият изток е свободен термин, който не винаги се използва за описание на една и съща конкретна територия. Обикновено включва арабските страни от Египет на изток до Персийския залив, плюс Израел и Иран. Турция понякога се смята за част от Близкия изток, понякога за част от Европа.

Най-общо казано, повечето хора не смятат Турция за част от Близкия изток географски, тъй като е малко по-на север и запад от други страни, считани за част от региона. Но повечето хора смятат Турция за част от Близкия изток по отношение на религия, култура, наследство и почти всичко друго.


Ролята на Ердоган в Близкия изток е активна и амбициозна.

Реджеб Ердоган се стреми да укрепи позицията на Турция като регионален лидер и защитник на мюсюлманските интереси. Той също така се опитва да разшири търговските и културните връзки с различни страни в региона.

Външната политика на Ердоган в Близкия изток

Някои от основните аспекти на външната политика на Ердоган в Близкия изток са:

  • - Подкрепа за Палестина и осъждане на Израел за неговата политика спрямо палестинците.
  • - Участие в Сирийската гражданска война, като подкрепя опозицията срещу режима на Башар Асад и се бори с кюрдските сили, които той счита за терористични.
  • - Напрежение с Иран, който е конкурент за регионално влияние и подкрепя Асад и шиитските групировки.
  • - Сближаване с Катар, който е основен икономически партньор и политически съюзник, особено след бойкота от страна на Саудитска Арабия и други арабски държави през 2017 година.
  • - Отдалечаване от Саудитска Арабия, която е с претенции за лидерство в света на исляма и е обвинена от Ердоган за убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година.
  • - Сътрудничество с Русия, която е стратегически партньор по въпросите за Сирия, Либия и Кавказ, но също така е конкурент по отношение на енергийната сигурност и военно присъствие.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: