Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 ноември 2023

Писмо за намерение | dLambow

(Letter of intent) -

Как се пише писмо за намерение?


Какво е писмо за намерение?

Писмото за намерение е документ, в който изразявате своя интерес към определена позиция, организация или образователна програма. То е различно от мотивационното писмо, защото не се фокусира върху конкретна работа, а върху това как вашите умения и интереси съответстват на целите и ценностите на организацията, обект на интереса. Писмото за намерение може да бъде изпратено дори когато няма обявени свободни позиции, за да проявите своята инициатива и желание за сътрудничество.

Писмо за намерение
Писмо за намерение (Letter of intent)

Какво съдържа писмото за намерения?

Писмото за намерение (letter of intent - LOI) е документ, написан във формат на бизнес писмо, който декларира вашето намерение да направите нещо конкретно. Обикновено, но не винаги, е необвързващо и посочва предварителен ангажимент от една страна да прави бизнес с друга страна.

Същност

Писмото за намерение е документ, очертаващ разбирателството между две или повече страни, което те възнамеряват да формализират в правно обвързващо споразумение. Концепцията е подобна на меморандум за разбирателство.


За да напишете добро писмо за намерение, трябва да следвате няколко стъпки:


Направете проучване

Направете задълбочено проучване за организацията, която ви интересува. Научете повече за мисията, визията, целите, продуктите, услугите и културата на организацията. Това ще ви помогне да разберете какво търси организацията в потенциалния си кандидат и как можете да допринесете за нея.

Анализирайте своите интереси

Анализирайте своите умения и интереси, които съответстват на позицията или програмата, за която кандидатствате. Избройте своите силни страни, постижения, образование и опит, които са релевантни за областта или сектора, в който искате да работите. Сравнете своя списък с изискванията и предимствата на организацията и изберете най-важните точки, които ще споменете в писмото си.

Елементи на писмото за намерение

Напишете писмото си за намерение, като следвате формата на бизнес писмо. Включете следните елементи:

Поздрав

Започнете с формален поздрав към конкретно лице или отдел, ако знаете името им. Например: “Уважаема г-жо Иванова” или “Уважаеми екип по човешки ресурси”.

Въведение

В първия си параграф представете себе си и обяснете целта на писмото си. Например: “Казвам се Петър Петров и пиша това писмо, за да изразя своя интерес към работата на маркетинг асистент във вашата компания.”

Тяло

В следващите два или три параграфа изложете причините си за раздялата и как се чувствате по отношение на това. Например: “Имам бакалавърска степен по маркетинг от Университета по национално и световно стопанство и три години опит като маркетинг асистент в различни компании.

През това време развих умения като анализ на пазара, създаване на маркетингови стратегии, работа с социални медии и организиране на събития. Смятам, че тези умения могат да бъдат полезни за вашата компания, която е лидер в областта на здравните услуги и иновациите.

Интересувам се от работата на маркетинг асистент във вашата компания, защото вярвам в мисията ви да предоставяте качествени и достъпни здравни услуги на хората. Искам да се присъединя към вашия творчески и динамичен екип и да допринеса за развитието на вашата марка и репутация.”

Призив за действие

В последния си параграф изразете своята готовност да обсъдите повече вашата кандидатура и да предоставите допълнителна информация, ако е необходимо. Например: “Бих се радвал да имам възможността да разговарям с вас по-подробно за тази позиция и как мога да бъда полезен за вашата компания. Можете да се свържете с мен на телефон 0888 888 888 или на имейл petar.petrov@gmail.com. Благодаря ви за вашето време и внимание.”

Заключение

Завършете писмото с благодарност към читателя за отделеното време и внимание. Повторете своя интерес и ентусиазъм към позицията. Подпишете с „С уважение“ или „С най-добри пожелания“ и името си.

Колко дълго трябва да бъде писмото за намерение?

Писмото за намерение е официален начин, по който можете да изразите интереса си към дадена позиция, академична стипендия, проект или дори място в образователна програма. То ви дава възможност да представите своите умения, интереси и опит, които съответстват на изискванията на организацията.

Писмото за намерение трябва да бъде кратко, ясно и професионално. Обикновено е около една страница или 300-500 думи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: