Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 ноември 2023

Кръстосано хеджиране | dLambow

(Cross hedging) -

Застраховане на базов актив чрез Кръстосано хеджиране


Какво е Кръстосано хеджиране?

Кръстосаното хеджиране е вид хеджиране, при който основната позиция е застрахована от друг базов актив, който има обратна корелация с актива, който се хеджира. Това означава, че се отваря обратна позиция в различен актив, който има подобно движение на цената на основния актив, но в противоположна посока. Целта на кръстосаното хеджиране е да се намали загубата от неблагоприятно движение на цената на основния актив.

Кръстосано хеджиране
Кръстосано хеджиране (Cross hedging)

Пример за кръстосано хеджиране

Например, ако имате дълга позиция (купувате) в злато, но се страхувате, че цената на златото може да падне поради укрепване на щатския долар, можете да използвате кръстосано хеджиране, за да се предпазите от рискът от падане на цената. За да направите това, можете да продадете (отворите къса позиция) в щатски долар или друг актив, който има обратна корелация с златото. Така, ако цената на златото падне поради укрепване на щатския долар, ще загубите от дългата позиция в злато, но ще спечелите от късата позиция в щатски долар или другия актив.


Валутно кръстосано хеджиране

Кръстосаното хеджиране е хеджираща техника, която включва хеджиране на експозиция в една валута с форуърден договор, деноминиран в различна, но корелирана валута. Примери за корелирани валути са EUR и CHF, USD и CAD, AUD и NZD и др.

Кръстосаното хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да намалят риска от загуба при силни колебания на цените на активите, без да се интересуват от печалба при благоприятни промени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: