Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 ноември 2023

Възраст на домейна | dLambow

(Domain Age) -

Domain Age като seo фактор


Какво е Domain Age?

Възрастта на домейна (Domain Age) представлява времето, което е съществувал този домейн от създаването му. Домейн (Domain), създаден през 2000 г., например, ще бъде на 10 години през 2010 г. и на 20 години през 2020 г. Дори ако няколко души притежават домейн с течение на времето, възрастта на домейна ще остане същата — няма да се нулира с всеки нов собственик .

Възраст на домейна
Възраст на домейна (Domain Age)

Възраст на домейна като SEO фактор

Много SEO специалисти вярват, че Google по своята същност се „доверява“ на по-стари домейни. Джон Мюлер от Google обаче каза, че „възрастта на домейна не помага с нищо“.

Domain Age е един от факторите, които се вземат предвид от Google и другите търсачки при класирането на уебсайтовете в резултатите от търсенето. Означава възрастта на домейна, т.е. колко време е регистриран той.

В миналото Domain Age се считал за важен фактор от търсачките, защото показва, че уебсайтът е надежден и авторитетен. С течение на времето уебсайтът има повече време да изгради авторитет в очите на търсачките, като създава висококачествено съдържание, получава трафик и връзки от други уебсайтове.

В днешно време обаче Domain Age не е толкова важен, колкото е бил преди. Google все още взема предвид този фактор, но не толкова много, колкото други фактори, като например:

  • - качеството на съдържанието,
  • - авторитета на домейна,
  • - количеството трафик и
  • - качеството на връзките.


Domain Age може да бъде предимство за уебсайтовете.

По-старите домейни обикновено имат по-силна репутация и са по-добре утвърдени в очите на Google. Това може да им помогне да се класират по-високо в резултатите от търсенето.

Има няколко причини, поради които Domain Age може да има влияние върху SEO:

  • Домейнът с по-дълга история е по-вероятно да има по-добра репутация и авторитет в очите на търсачките.
  • Домейнът с по-дълга история е по-вероятно да има по-добро съдържание и по-силни връзки.
  • Разбира се, Domain Age не е единственият фактор, който се взема предвид от търсачките. Други важни фактори включват качеството на съдържанието, силата на връзките и релевантността на уебсайта спрямо търсенето.

Ето няколко съвета за използване на Domain Age за SEO:

  • Регистрирайте домейна си възможно най-рано.
  • Започнете да публикувате висококачествено съдържание възможно най-скоро.
  • Получавайте трафик от естествени източници, като търсачки и социални медии.
  • Изградете връзки към вашия уебсайт от други авторитетни уебсайтове.
  • Ако имате възможност да регистрирате домейн с по-стара възраст, направете го.
  • Ако имате по-нов домейн, работете за изграждането на авторитета му чрез създаване на висококачествено съдържание и получаване на качествени връзки.


Ето някои примери за това как Domain Age може да повлияе на SEO:

  • Уебсайт с домейн на възраст 10 години, който има висококачествено съдържание и качествени връзки, вероятно ще се класира по-високо от уебсайт с домейн на възраст 1 година, който има същото качество на съдържанието и връзките.
  • Уебсайт с домейн на възраст 10 години, който има нискокачествено съдържание и нискокачествени връзки, вероятно ще се класира по-ниско от уебсайт с домейн на възраст 1 година, който има висококачествено съдържание и качествени връзки.


Заключение

Domain Age все още е важен фактор, който може да помогне на уебсайта ви да се класира по-високо в резултатите от търсенето. Ако вашият домейн е сравнително нов, не се обезсърчавайте. Просто продължавайте да създавате висококачествено съдържание и да получавате трафик и връзки. С течение на времето Domain Age на вашия уебсайт ще се подобри и ще започнете да се класирате по-високо в резултатите от търсенето.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: