Translate

---------------------------------------------------------------------------------

06 ноември 2023

От какво са построени пирамидите? | dLambow

(What are the pyramids made of?) -

Материали за построяване на пирамидите

Около 5,5 милиона тона варовик, 8000 тона гранит (транспортиран от Асуан, на 800 километра) и 500 000 тона хоросан са използвани за построяването на Голямата пирамида. Външният слой от фин бял варовик прави страните напълно гладки.

От какво са построени пирамидите?
От какво са построени пирамидите? (What are the pyramids made of?)

Материали за пирамидите в Египет

Материалите, използвани за строежа на пирамидите в Египет, са различни в зависимост от периода и местоположението. Най-ранните пирамиди, като тази на Джосер в Сакара, са изградени от каменни блокове, които са били облицовани с бял варовик или гранит. По-късните пирамиди, като тези в Гиза, са изградени от тухли от речен ил, които също са били облицовани с камък.


Технологията за транспортиране на блокове

Технологията за транспортиране и сглобяване на блоковете е предмет на много спекулации и дебати. Една от хипотезите е, че египтяните са използвали дървени шини или лодки, за да преместват блоковете по земята или по Нил. Друга хипотеза е, че египтяните са използвали рампи или лебедки, за да повдигат блоковете до желаната височина. Има и предположения, че някои от блоковете са били изработвани изкуствено на място от разбит варовик и глина.

Слепване на блоковете

За слепване на блоковете египтяните са използвали различни видове разтвор или цимент. Един от тях е бил направен от гипс или извара, разтворени във вода. Друг вид раствор е бил направен от глина, пясък и слама. Тези материали са осигурявали здравина и устойчивост на пирамидите през вековете.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: