Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 ноември 2023

Арбитраж | dLambow

(Arbitrage) -

Арбитражът е стратегия за търговия на форекс пазара


Какво е арбитраж на форекс?

Арбитражът (Arbitrage - [ ˈɑːbɪtrɪʤ ]) е стратегия за търговия, която се възползва от разликите в цените на един и същи актив на различни пазари. При форекс търговията арбитражът може да се използва за печелене на пари, като се купуват или продават валути на различни пазари на едно и също време. Това може да се направи чрез едновременното отваряне на позиции на два или повече пазара.

Арбитраж
Арбитраж (Arbitrage)

За да се използва успешно арбитражът, е необходимо да има разлика в цените на една и съща валута на два или повече пазара, която да е достатъчно голяма, за да покрие разходите за транзакция. Разликата в цените се нарича арбитражна възможност.

Арбитражът може да бъде трудна стратегия за изпълнение, тъй като разликите в цените често са малки и могат да се променят бързо. Освен това, арбитражните възможности често са краткотрайни и могат да бъдат затворени, преди да имате възможност да ги използвате.

Възможен ли е форекс арбитраж?

Форекс брокерски арбитраж може да възникне, когато два различни брокера предлагат различни котировки за една и съща валутна двойка. Въпреки това на валутния пазар на дребно цените между брокерите обикновено са еднакви, което означава, че тази конкретна арбитражна стратегия във Форекс има тенденция да бъде ограничена до институционалния пазар.

Пример за арбитражна сделка

Въпреки това, арбитражът може да бъде печеливша стратегия, ако се изпълнява правилно. Ето един пример за арбитражна сделка в форекс търговията:

  • - Представете си, че цената на EUR/USD е 1.1000 на един пазар и 1.1005 на друг пазар.
  • - Ако отворите дълга позиция на EUR/USD на първия пазар и къса позиция на EUR/USD на втория пазар, ще имате гарантирана печалба от 0.0005 на всяка единица валута.
  • - Разбира се, ще трябва да платите комисионна за всяка транзакция, но ако разликата в цените е достатъчно голяма, все пак ще имате печалба.


Как да се възползвате от арбитража?

За да се възползвате от арбитраж, трябва да намерите пазари, на които цената на една и съща валута е различна. Например, ако EUR/USD се търгува за 1,1000 на един пазар и за 1,1005 на друг пазар, можете да направите печалба от 0,0005, като купите EUR/USD на първия пазар и продадете на втория.

Арбитражът може да бъде много доходоносен, но е важно да се отбележи, че той също така е много рискован. Причината за това е, че разликите в цените могат да се променят много бързо. Ако не сте наясно с промените в цените, можете да загубите пари.


Има няколко вида арбитраж при форекс търговията:


- Ценови арбитраж

Това е най-простият вид арбитраж, който се основава на разликите в цените на един и същи актив на различни пазари.
 

- Краткосрочен арбитраж

При този вид арбитраж търговецът заема една валута и я продава на друг пазар, за да я закупи обратно на по-ниска цена.

Например, ако цената на йената на един пазар е 100 йени за един щатски долар, а на друг пазар е 99 йени за един щатски долар, търговецът може да заеме йени на първия пазар и да ги продаде на втория пазар, за да спечели печалба от 1 йена за всеки щатски долар.

- Транзакционен арбитраж

Това е най-простият вид арбитраж. Този вид арбитраж се основава на разликите в цените на активи, които са тясно свързани помежду си, но се търгуват на различни пазари. Той се постига чрез закупуване на актив на един пазар и продажба на същия актив на друг пазар на едно и също време.

Например, ако цената на еврото на един пазар е 1.20 щатски долара, а на друг пазар е 1.21 щатски долара, търговецът може да закупи евро на първия пазар и да ги продаде на втория пазар, за да спечели печалба от 0.01 щатски долара за всяко евро.

- Квази-арбитраж

Това е по-сложен вид арбитраж. Той се състои в закупуване на комбинация от активи, които са взаимосвързани. Например, можете да закупите EUR/USD и USD/JPY на едно и също време. Ако разликата в цените на тези две валути се промени, можете да направите печалба.

- Квалифициран арбитраж

Този вид арбитраж се основава на разликите в цените на различни активи, които са тясно свързани помежду си.

Арбитражът може да бъде труден за изпълнение, но може да бъде много доходоносен. Ако сте начинаещ в форекс търговията, е важно да научите повече за арбитража, преди да го опитате.

Ето някои съвети за правене на арбитраж при форекс търговия:

  • - Използвайте надежден брокер, който предлага достъп до множество пазари и ниски разходи за транзакция.
  • - Използвайте инструменти за технически анализ, за да идентифицирате възможности за арбитраж.
  • - Използвайте бърза и надеждна платформа за търговия, която ви позволява да търгувате бързо и ефективно.
  • - Очаквайте разликите в цените да бъдат малки.
  • - Бъдете готови да затворите арбитражната позиция бързо, ако разликата в цените се свие.
  • - Бъдете готови да реагирате бързо на промените в цените.


Ако следвате тези съвети, можете да увеличите шансовете си за успех с арбитража. Арбитражът може да бъде полезна стратегия за форекс търговци, които търсят начин да получат стабилна печалба. Въпреки това, е важно да се разбере, че арбитражът може да бъде трудна стратегия за изпълнение и че винаги има риск от загуба.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: