Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 ноември 2023

Историята зад филма "Хубава жена" | dLambow

(The story behind the movie Pretty Woman) -

Каква е историята зад филма 'Хубава жена'?


Какво е Хубава жена?

Хубава жена (Pretty Woman) е романтичен филм за мъж в законен, но безскрупулен бизнес, който се нуждае от придужителка за някои социални събития и наема красива проститутка, която среща... само за да се влюби в нея.

Историята зад филма Хубава жена
Историята зад филма Хубава жена (The story behind the movie Pretty Woman)

Историята зад “Хубава жена”

Историята зад филма “Хубава жена” е доста интересна и неочаквана. Филмът е базиран на сценарий на Дж. Ф. Лоутън (J. F. Lawton - Джонатан Фредерик Лоутън), който написва историята като дипломна работа в университета. Той продава сценария за 46 000 долара на компанията Vestron Pictures през 1987 година.

Начален сценарий

Сценарият е много по-тъмен и драматичен като краен резултат, като разказва за трудностите и опасностите на проституцията в Лос Анджелис. Главната героиня Вивиан е наркоманка, а главният герой Едуард е жесток и безчувствен човек. Финалът на филма е много по-печален, като Вивиан не получава парите от Едуард и оставала на улицата, а Едуард се връща при съпругата си.


Промяна в сценария

Когато компанията Touchstone Pictures, подразделение на Disney, купува правата за филма, тя променя цялата концепция и тон на сценария. Режисьорът Гари Маршал и актьорите Ричард Гиър (Richard Gere) и Джулия Робъртс (Julia Roberts) допринасят много за превръщането на филма в романтична комедия с щастлив край.

Те добавят много хумористични и чаровни сцени, като например тази, в която Вивиан се опитва да яде скариди с пинсети, или тази, в която Едуард свири на пиано. Също така, те избират заглавната песен “Oh, Pretty Woman” от Рой Орбисън (Roy Orbison), която става символ на филма и печели Оскар за най-добра оригинална песен.

Популярен и приходоносен филм

Филмът “Хубава жена” става един от най-популярните и приходоносни романтични филми на всички времена. Той печели Златен глобус за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за Джулия Робъртс и номинация за Оскар за най-добра актриса за същата роля.

Филмът е оценен с 7.4 от 10 от потребителите на BGFilmi и с 64% от критиците на Rotten Tomatoes. Филмът е класика в жанра на романтичните комедии и продължава да радва зрителите си с неговата прекрасна история.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: