Translate

---------------------------------------------------------------------------------

12 ноември 2023

Крем карамел | dLambow

(Caramel custard) -

Крем карамелът - традиционен десерт


Какво е Крем карамел и как се приготвя?

Крем карамелът е традиционен десерт, който се приготвя от яйчен крем със слой от мек карамел - карамелизирана захар. Той е популярен в много страни по света, включително и в България.

Крем карамел
Крем карамел (Caramel custard)

Приготвяне на Крем карамел

Крем карамелът е сравнително лесен за приготвяне, но изисква малко внимание и прецизност.

  • - В тенджера се карамелизира захарта, докато не се получи тъмно кафяв цвят.
  • - В отделна купа се разбиват яйцата със захарта, докато се получи гладък крем.
  • - Към яйчния крем се добавя прясното мляко и се разбърква добре.
  • - Сместа се изсипва в тенджерата с карамела и се пече на водна баня в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути.
  • - След като кремът се охлади, се сервира с разбита сметана или плодове.

Крем карамелът е вкусен и сладък десерт, който е идеален за специални поводи.

Съвети при проготвяне на крем карамел

Ето няколко съвета за приготвянето на перфектен крем карамел:

  • Използвайте прясно мляко, за да получите по-богат вкус.
  • Използвайте качествена захар, за да получите красив и наситен карамел.
  • За приготвянето на карамела, не прекалявайте с готвенето на захарта, за да не стане горчив.
  • Не прекалявайте с печенето на крема, за да не се получи твърд и сух.

Оставете крема да се охлади напълно, преди да го сервирате.

Крем карамел в България:

Крем карамелът е популярен десерт в България и се сервира в много ресторанти и сладкарници. Той е често срещан и в домашните кухни. В България крем карамелът е известен още като "крем брюле". Това е френско наименование, което се отнася до твърдия карамелен слой, който се образува върху крема.


Рецепти за крем карамел


Рецепта 1: за обикновен крем карамел:


Продукти за крем карамел:

  • 1 чаша захар
  • 1/2 чаша вода
  • 4 яйца
  • 1/2 чаша мляко
  • 1/2 чаша сметана
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • Канела или парченца шоколад за гарнитура (по желание)


Начин на приготвяне:

  • Загрейте захарта и водата в тенджера на среден огън, като разбърквате непрекъснато, докато карамелът се карамелизира.
  • Изсипете карамела в 4 форми за крем карамел.
  • В купа разбийте яйцата, млякото, сметаната и солта.
  • Изсипете яйчената смес във формите за крем карамел, върху карамела.
  • Печете във фурна, загрята на 180 градуса по Целзий, за около 45 минути, или докато кремът се стегне.


Рецепта 2: за друг вид крем карамел:


Продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 4 яйца
  • 1/2 чаена лъжичка ванилия


Начин на приготвяне на крем карамела:

  • В тенджера загрейте млякото до кипене.
  • В отделна купа разбийте яйцата със захарта и ванилията.
  • Добавете малко от горещото мляко към яйчената смес, като непрекъснато разбърквате, за да не се сгъсти прекалено.
  • Добавете яйчената смес към останалото мляко и гответе на слаб огън, като непрекъснато разбърквате, докато кремът се сгъсти.
  • Прехвърлете крема в подходящи форми за крем карамел и го оставете да се охлади напълно.
  • За приготвянето на карамела, загрейте захарта в тиган на среден огън, докато се разтопи и получи златисто кафяв цвят.
  • Разпределете карамела върху крема и оставете да се охлади напълно.


Сервиране

Крем карамелът се сервира топъл или студен. Най-често се гарнира с канела или парченца шоколад. Често се сервира с бита сметана или шоколадов сос.

Варианти на крем карамел:


Крем карамел с шоколад

Към яйчния крем се добавя нарязан шоколад, който се разтопява на водна баня.

Крем карамел с ванилов екстракт

Към яйчния крем се добавя ванилов екстракт.

Крем карамел с плодове

Към крема се добавят нарязани плодове, като например ягоди, малини или череши.

Крем карамелът е вкусен и кремообразен десерт, който е идеален за всеки повод.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: