(Caramel custard) -
Крем карамелът - традиционен десерт
Какво е Крем карамел и как се приготвя?
Крем карамелът е традиционен десерт, който се приготвя от яйчен крем със слой от мек карамел - карамелизирана захар. Той е популярен в много страни по света, включително и в България.
Крем карамел (Caramel custard) |
Приготвяне на Крем карамел
Крем карамелът е сравнително лесен за приготвяне, но изисква малко внимание и прецизност.
- - В тенджера се карамелизира захарта, докато не се получи тъмно кафяв цвят.
- - В отделна купа се разбиват яйцата със захарта, докато се получи гладък крем.
- - Към яйчния крем се добавя прясното мляко и се разбърква добре.
- - Сместа се изсипва в тенджерата с карамела и се пече на водна баня в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути.
- - След като кремът се охлади, се сервира с разбита сметана или плодове.
Крем карамелът е вкусен и сладък десерт, който е идеален за специални поводи.
Съвети при проготвяне на крем карамел
Ето няколко съвета за приготвянето на перфектен крем карамел:
- Използвайте прясно мляко, за да получите по-богат вкус.
- Използвайте качествена захар, за да получите красив и наситен карамел.
- За приготвянето на карамела, не прекалявайте с готвенето на захарта, за да не стане горчив.
- Не прекалявайте с печенето на крема, за да не се получи твърд и сух.
Оставете крема да се охлади напълно, преди да го сервирате.
Крем карамел в България:
Крем карамелът е популярен десерт в България и се сервира в много ресторанти и сладкарници. Той е често срещан и в домашните кухни. В България крем карамелът е известен още като "крем брюле". Това е френско наименование, което се отнася до твърдия карамелен слой, който се образува върху крема.
Рецепти за крем карамел
Рецепта 1: за обикновен крем карамел:
Продукти за крем карамел:
- 1 чаша захар
- 1/2 чаша вода
- 4 яйца
- 1/2 чаша мляко
- 1/2 чаша сметана
- 1/2 чаена лъжичка сол
- Канела или парченца шоколад за гарнитура (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте захарта и водата в тенджера на среден огън, като разбърквате непрекъснато, докато карамелът се карамелизира.
- Изсипете карамела в 4 форми за крем карамел.
- В купа разбийте яйцата, млякото, сметаната и солта.
- Изсипете яйчената смес във формите за крем карамел, върху карамела.
- Печете във фурна, загрята на 180 градуса по Целзий, за около 45 минути, или докато кремът се стегне.
Рецепта 2: за друг вид крем карамел:
Продукти
- 500 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 4 яйца
- 1/2 чаена лъжичка ванилия
Начин на приготвяне на крем карамела:
- В тенджера загрейте млякото до кипене.
- В отделна купа разбийте яйцата със захарта и ванилията.
- Добавете малко от горещото мляко към яйчената смес, като непрекъснато разбърквате, за да не се сгъсти прекалено.
- Добавете яйчената смес към останалото мляко и гответе на слаб огън, като непрекъснато разбърквате, докато кремът се сгъсти.
- Прехвърлете крема в подходящи форми за крем карамел и го оставете да се охлади напълно.
- За приготвянето на карамела, загрейте захарта в тиган на среден огън, докато се разтопи и получи златисто кафяв цвят.
- Разпределете карамела върху крема и оставете да се охлади напълно.
Сервиране
Крем карамелът се сервира топъл или студен. Най-често се гарнира с канела или парченца шоколад. Често се сервира с бита сметана или шоколадов сос.
Варианти на крем карамел:
Крем карамел с шоколад
Към яйчния крем се добавя нарязан шоколад, който се разтопява на водна баня.
Крем карамел с ванилов екстракт
Към яйчния крем се добавя ванилов екстракт.
Крем карамел с плодове
Към крема се добавят нарязани плодове, като например ягоди, малини или череши.
Крем карамелът е вкусен и кремообразен десерт, който е идеален за всеки повод.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.