Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 ноември 2023

Колко време се строят пирамидите? | dLambow

(How long did the pyramids take to build?) -

Колко време се строят египетските пирамиди?

Кратката истина е, че никой наистина не знае колко време е отнело изграждането на египетските пирамиди, защото са толкова стари и толкова малко доказателства са оцелели от времето, когато са направени. Но оценките показват, че завършването на всяка пирамида може да отнеме някъде между 15-30 години. Ето най-попурялните теории:

Колко време се строят пирамидите?
Колко време се строят пирамидите? (How long did the pyramids take to build?)

Колко време е отнело да се построят пирамидите в Гиза?

Според най-разпространената теория, окончателното време, необходимо за изграждането на пирамидите в Гиза, не е известно със сигурност. Въпреки това, според повечето оценки, строителството е продължавало около 20 години. Хеопсовата пирамида, най-голямата от тях, е построена за около 23 години. Пирамидата на Хефрен е построена за около 20 години, а пирамидата на Микерин - за около 10 години. Ето повече подробности:

Хеопсова пирамида

Хеопсовата пирамида е най-голямата и най-известна пирамида в Египет. Тя е построена за фараона Хуфу (Хеопс) от Четвъртата династия (2589-2566 г. пр.н.е.). Смята се, че строителството е продължило около 23 години и че са били използвани около 2,3 милиона каменни блока, всеки от които тежи средно 2,5 тона. Според някои оценки, за изграждането на Хеопсовата пирамида са били необходими около 100 000 души, които да работят по нея всеки ден.

Пирамида на Хефрен

Пирамидата на Хефрен е построена за фараона Хафре (Хефрен) от Четвъртата династия (2558-2532 г. пр.н.е.). Тя е разположена в непосредствена близост до Хеопсовата пирамида и е малко по-малка от нея. Смята се, че строителството е продължило около 15 години и че са били използвани около 2,5 милиона каменни блока.

Пирамида на Микерин

Пирамидата на Микерин е построена за фараона Менкаур (Микерин) от Четвъртата династия (2532-2503 г. пр.н.е.). Тя е най-малката от трите големи пирамиди в Гиза. Смята се, че строителството е продължило около 10 години и че са били използвани около 1,3 милиона каменни блока.


Аргументи в подкрепа на горната теория

Ето някои от аргументите в подкрепа на теорията, че пирамидите са построени за около 20 години:

Размерът на пирамидите

Хеопсовата пирамида е най-голямата пирамида в света и е изградена от около 2,3 милиона каменни блока, всеки с тегло средно 2,5 тона. Изграждането на такава огромна структура би отнело много време и усилия.

Броят на работниците

Според изчисленията, за да се построи Хеопсовата пирамида, са били необходими около 100 000 работници. Това е огромен брой хора, които биха могли да изпълнят задачата за сравнително кратък период от време.

Източниците на строителни материали

Каменните блокове, използвани за изграждането на пирамидите, са били докарани от близките кариери. Извозването и подреждането на толкова много блокове би отнело известно време.

Аргументи за по-дълъг срок на строеж

Има и аргументи в подкрепа на теорията, че пирамидите са построени за по-дълъг период от време. Ето някои от тези аргументи:

Наличието на тайни камери и тунели

В пирамидите има много тайни камери и тунели, чието предназначение е неизвестно. Изграждането на тези камери и тунели би отнело допълнително време.

Наличието на следи от ремонти

В някои части на пирамидите има следи от ремонти, което предполага, че пирамидите са били използвани за дълго време.

Дълголетието на пирамидите

Пирамидите в Гиза са оцелели повече от 4500 години. Това е впечатляващо постижение, което предполага, че пирамидите са били построени с изключително внимание към детайлите.

Разбира се, това са само приблизителни оценки.

Възможно е пирамидите да са построени за по-дълго или по-кратко време. Някои учени смятат, че пирамидите са построени за по-дълго време, като се вземе предвид времето, необходимо за изграждането на сложните системи от рампи и блокове, необходими за транспортирането и разположението на каменните блокове. Други учени смятат, че пирамидите са построени за по-кратко време, като се използва по-ефективно използване на труда и ресурсите.

Заключение

Въпреки че няма единен отговор на въпроса колко време е отнело да се построят пирамидите в Гиза, е ясно, че това е било едно огромно и трудоемко начинание. Пирамидите са били свидетелство за силата и величието на древноегипетската цивилизация.

В крайна сметка, въпросът колко време е отнело да се построят пирамидите в Гиза все още е обект на спорове. Учените все още не са постигнали единодушие по този въпрос и е възможно да не успеят да го направят никога.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: