Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 ноември 2023

Чисто хеджиране | dLambow

(Pure hedging) -

Чистото хеджиране е вид хеджиране с един и същ базовият актив


Какво е Чисто хеджиране?

Чистото хеджиране е вид хеджиране, при който базовият актив при основната и обратната търговия е един и същ. Това означава, че се отваря обратна позиция в същия актив, който се хеджира. Целта на чистото хеджиране е да се нулира или минимизира загубата от неблагоприятно движение на цената на основния актив.

Чисто хеджиране
Чисто хеджиране (Pure hedging)

Например, ако имате дълга позиция (купувате) в 100 акции на компания А по цена от 10 лева за акция, можете да използвате чисто хеджиране, за да се предпазите от рискът от падане на цената. За да направите това, можете да продадете (отворите къса позиция) 100 акции на компания А по същата цена.


Така, ако цената на акциите на компания А падне до 9 лева за акция, ще загубите 100 лева от дългата позиция, но ще спечелите 100 лева от късата позиция, което ще компенсира загубата. Ако цената на акциите на компания А се повиши до 11 лева за акция, ще спечелите 100 лева от дългата позиция, но ще загубите 100 лева от късата позиция, което също ще компенсира печалбата.

Чистото хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да гарантират определена доходност или разход по своите инвестиции, без да се интересуват от промените в цените на активите.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: