Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 ноември 2023

Червено полярно сияние | dLambow

(Red aurora borealis) -

Червеното полярно сияние - научно обяснение, хипотези и конспирации


Какво е Червеното полярно сияние?

Научното обяснение: Червеното полярно сияние се появява, когато заредени частици от слънчевият вятър (движат се с много висока скорост) се сблъскват и реагират с атомите и молекулите на кислорода в по-високите слоеве на земната атмосфера (магнитосферата), обикновено над 150 мили.

Червено полярно сияние
Червено полярно сияние (Red aurora borealis)

На тази височина кислородът е по-малко концентриран и се „възбужда“ при по-висока честота или дължина на вълната от по-плътния кислород в по-ниските слоеве. При този сблъсък се освобождава енергия, която се преобразува в светлина с червена или оранжева дължина на вълната, което се визуализира като червено сияние.

Когато заредените частици достигнат Земята, те се отклоняват от земното магнитно поле и се насочват към полюсите. Там те се сблъскват с атомите и молекулите на кислорода и азота, причинявайки излъчване на светлина. Затова полярните сияния се наблюдават обикновено около полюсите.

Цветът на полярното сияние зависи от вида на атома или молекулата, с който се сблъскват заредените частици. Сблъсък с кислород причинява червено или зелено сияние, а сблъсък с азот - лилаво или розово.

В случая с червеното полярно сияние, което се появи наскоро, се смята, че причината за него е било мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето. Това изхвърляне е изпратило поток от заредени частици към Земята с много висока скорост.

Албедо сияние

Червеното полярно сияние, което се появи наскоро, е явление, което се нарича "албедо сияние". Албедото сияние се образува, когато светлината от Слънцето се отразява от частици в атмосферата, като например прах, пепел или дим. В този случай светлината от Слънцето се отразява от частиците от изригването на вулкана Етна, което се случи на 2 август 2023 г.

В случая с червеното полярно сияние, светлината от Слънцето се отразява от частиците от вулкана Етна. Тези частици са по-големи от частиците на слънчевия вятър, което означава, че те отразяват по-дълги вълни от светлината. По-дългите вълни на светлината са в червената част на спектъра, което обяснява защо полярното сияние е било червено.

Нека да систематизираме научните аргументи:

  • Слънчевият вятър е поток от заредени частици, които излъчват от Слънцето.
  • Частиците от слънчевия вятър се отклоняват от земното магнитно поле и се насочват към полюсите.
  • Частиците от слънчевия вятър се сблъскват с молекулите на атмосферните газове, като кислород и азот.
  • Сблъсъците между частиците и молекулите водят до освобождаване на енергия, която се излъчва под формата на светлина.
  • Цветът на полярното сияние зависи от вида на атмосферния газ, с който се сблъскват частиците от слънчевия вятър. Зеленото сияние се образува от сблъсъци между кислородни молекули, а червеното сияние се образува от сблъсъци между азотни молекули.

Възможно е обаче и червеното сияние да е било причинено от други фактори, като например изригване на слънчева коронарна маса (CME). CME са мощни изхвърляния на плазма от Слънцето, които могат да съдържат големи количества заредени частици. Ако CME е била насочена към Земята и е достигнала до нейната магнитосфера, тя може да е допринесла за интензивността на червеното сияние.


Червеното сияние над България и Източна Европа

На 5-6 ноември 2023 г. в България, Румъния, Унгария и Украйна беше наблюдавано червено полярно сияние. Това е изключително рядко и необичайно явление за тези географски ширини, което обикновено се наблюдава в по-високите географски ширини, близо до полюсите на Земята.

В случая на наблюдаваното в България червено полярно сияние, се предполага, че то е причинено от мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето. Това изхвърляне е изпратило огромно количество заредени частици към Земята, които са предизвикали наблюдаваното силно полярно сияние, оцветено в червено.

Предполага се, че сблъсъците са били с кислородни атоми на височина около 200 километра над земната повърхност. Кислородът има три основни орбитални състояния, като най-високото е най-интензивно в червената част на спектъра. Следователно, сблъсъците с кислородни атоми в това състояние водят до емисия на червена светлина.

В крайна сметка, причините за червеното полярно сияние, което се появи над България, все още не са напълно изяснени. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере напълно това явление.

Хипотези за червеното сияние

Има и някои хипотези, които се опитват да обяснят защо червеното полярно сияние е било толкова ярко и видимо в по-ниски географски ширини.

  • - Една от тези хипотези е, че изхвърлянето на коронарна маса е било много по-силно от обикновено.
  • - Една от хипотезите е, че изригването на вулкана Етна е причинило временно увеличение на количеството азот в атмосферата. Това увеличение на азота е довело до по-интензивно червено сияние.
  • - Друга хипотеза е, че изригването на вулкана Етна е причинило промени в земното магнитно поле. Тези промени са довели до по-интензивни сблъсъци между частиците от слънчевия вятър и молекулите на атмосферните газове, което също е довело до по-интензивно червено сияние.
  • - Друга хипотеза е, че земната магнитосфера е била по-слаба от обикновено, което е позволило на повече заредени частици да достигнат до атмосферата.
  • - Някои учени предполагат, че Червеното полярно сияние може да е знак за повишена слънчевата активност. Ако това е така, то може да има и други последствия за Земята, като например повишена вероятност от геомагнитни бури.
  • - Други учени предполагат, че Червеното полярно сияние може да е свързано с промени в магнитното поле на Земята. Тези промени могат да променят траекторията на заредените частици от слънчевия вятър, което може да доведе до образуването на червени светлини. Ако това е така, то може да има и други последствия за Земята, като например промени в климата.


Теории на конспирацията за червеното сияние

Разбира се, не липсват и теории на конспирацията, свързани с червеното полярно сияние.

  • -  Някои хора смятат, че сиянието е било предизвикано от експерименти с изкуствен интелект или с оръжия за масово унищожение.
  • - Някои хора смятат, че то е знак за предстоящо природно бедствие или дори за космически катаклизъм и апокалипсис.
  • - Други смятат, че то е причинено от експерименти на правителството или от извънземна дейност.
  • - Има предположения, че червеното полярно сияние е причинено от ядрен взрив, който е бил извършен от тайна организация.
  • - Други твърдят, че то е знак за предстоящо природно бедствие или дори за края на света.
  • - Други смятат, че то е доказателство за съществуването на извънземен живот.
  • - А трети го свързват с прилагането на тайни оръжия около конфликтите в Украйна и в Близкия изток.

Въпреки че тези теории са популярни в интернет, няма научни доказателства, които да ги подкрепят. Червеното полярно сияние е просто природно явление, което се случва, когато слънчевият вятър и земната магнитосфера взаимодействат по определен начин, и няма причина да се смята, че то е причинено от човешка дейност или от някакво свръхестествено събитие. То е напълно естествено явление, което се дължи на взаимодействието на слънчевия вятър с магнитосферата на Земята.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: