Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 ноември 2023

Отворено писмо | dLambow

(Open letter) -

Как се пише отворено писмо?


Какво е отворено писмо?

Отворено писмо е често използван вид писмо до някого, което се публикува в печата или в друго писмено средство за комуникация. Целта на отвореното писмо е да изрази мнение, да постави въпрос, да отправи искане или да предложи решение по някакъв обществен или личен проблем.

Отвореното писмо е предназначено да бъде прочетено от широка аудитория, или писмо, предназначено за физическо лице, но което въпреки това е широко разпространено умишлено.

Отворено писмо
Отворено писмо (Open letter)

Отвореното писмо трябва да съдържа следната информация:


Заглавие

Тук трябва да се посочи името на получателя, темата на писмото и думите “Отворено писмо”.

Поздрав

Тук трябва да се използва подходяща форма на обръщение към получателя, като например “Уважаеми г-н/г-жа/г-ца”, “Скъпи колега/приятел/съгражданин” или “Здравейте”.

Въведение

Тук трябва да се представите и да изразите целта на писмото. Трябва да посочите как сте свързани с получателя и защо му пишете. Трябва да бъдете кратки и прямо към същината.

Основна част

Тук трябва да изложите вашето мнение, въпрос, искане или предложение по проблема. Трябва да използвате аргументи, факти, примери или свидетелства за подкрепа на вашата позиция. Трябва да използвате абзаци, подточки и номерация за по-добра организация.

Заключение

Тук трябва да обобщите вашето послание и да поискате отговор или действие от получателя. Трябва да изразите уважение, надежда или призив за сътрудничество. Трябва да дадете контактни данни и да посочите как може да ви достигне.

Подпис

Тук трябва да завършите писмото с подходяща форма на прощаване, като например “С уважение”, “С най-добри пожелания” или “С приятелски поздрави”. Трябва да подпишете ръчно писмото и да напишете името си отдолу.


Ето пример за отворено писмо:

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: