Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 ноември 2023

Писмо за раздяла | dLambow

(A letter of separation) -

Как се пише писмо за раздяла?


Кое е важното в писмото за раздяла?

Преди да започнете писмото за раздяла, имайте предвид няколко важни неща:

Писмо за раздяла
Писмо за раздяла (A letter of separation)

Бъдете честни и ясни за причините си за раздялата.

Не използвайте извинения или лъжи, които могат да доведат до повече объркване или надежда.

Уважение и признателност

Изразете уважение и признателност за това, което сте споделили заедно. Не забравяйте добрите моменти и уроците, които сте научили.

Бъдете съпричастни и деликатни към чувствата на другия.

Не бъдете жестоки, обидни или виновни. Приемете отговорността си за решението си и не обвинявайте или критикувайте партньора си.

Бъдете решителни и последователни.

Не оставяйте вратички за връщане или неяснота. Изразете своите очаквания и граници за бъдещото си общуване. Не давайте лъжливи обещания или надежди.


Колко дълго трябва да бъде писмото за раздяла?

Няма строги правила за дължината на писмото за раздяла. Важното е да изразите всичко, което искате да кажете, без да бъдете прекалено дълги или кратки. Като обща насока, можете да следвате тази структура:

Въведение

Започнете с поздрав и кратко обяснение за целта на писмото. Например: “Здравей, Иван. Пиша ти това писмо, за да ти кажа, че реших да прекратя нашата връзка.”

Основна част

Изложете причините си за раздялата и как се чувствате по отношение на това.

Например
“Знам, че може да ти звучи изненадващо, но аз вече не се чувствам щастлива до теб. Отдавна сме се отдалечили един от друг и нямаме общи интереси и цели. Не искам да те ранявам, но не мога да продължавам да живея в лъжа.”

Заключение

Завършете с изразяване на уважение и признателност за това, което сте споделили заедно, и поставете ясни граници за бъдещото си общуване.

Например: “Благодаря ти за всичко, което си направил за мен и за всичките ни спомени. Желая ти всичко най-добро в живота. Моля, не ми звъни или пиши повече, защото трябва да си дадем време и пространство да заздравим.”

Според тази структура, писмото може да бъде около 3-5 параграфа или 200-300 думи. Разбира се, можете да го адаптирате според вашите нужди и обстоятелства. Главното е да бъдете искрени, ясни и уважителни.

Трябва ли да посоча конкретни причини за раздялата?

Да, посочването на конкретни причини за раздялата е важно, защото това ще помогне на партньора ви да разбере вашето решение и да приеме края на връзката. Ако не посочите причини, той или тя може да се чувства объркан, изоставен или предаден.

Също така, посочването на причини ще ви помогне да избегнете ненужни спорове, обвинения или молби за връщане. Когато посочвате причини, бъдете конкретни, но не и детайлни. Например, не казвайте “Не ми харесва начина, по който се обличаш/говориш/държиш” или “Имам нов партньор, който е по-добър от теб”.

Това може да звучи обидно и да нараните чувствата на другия. Вместо това, казвайте неща като “Не сме съвместими” или “Имаме различни очаквания и цели за бъдещето”. Това са обективни и уважителни начини да изразите вашите причини.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: