Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 ноември 2023

Писмо за повишение | dLambow

(Promotion letter) -

Как се пише писмо за повишение?


Какво е писмо за повишение?

Писмото за повишение официално описва нова, по-висока позиция за служител във фирма или организация. Обикновено писмото за повишение не започва дискусия за повишение, а по-скоро е продължение на текущи разговори, които са водени със служителя относно повишение. Писането на писмо за повишение е деликатен и важен процес, който изисква добра подготовка и умения за преговори.

Писмо за повишение
Писмо за повишение (Promotion letter)

Съвети

Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да съставите ефективно писмо за повишение:

Изберете подходящ момент

Преди да поискате повишение, уверете се, че сте доказали своята ценност за организацията и сте постигнали конкретни резултати. Избягвайте да питате за повишение, когато фирмата е в криза или има бюджетни ограничения.

Направете проучване

Съберете информация за пазарната стойност на вашата позиция, заплатите на колегите ви и очакванията на работодателя. Така ще можете да определите реалистична и обоснована сума, която да поискате за повишение.

Подгответе аргументи

В писмото си изложете ясно и конкретно причините, поради които заслужавате повишение. Използвайте факти и цифри, за да докажете своя принос за фирмата. Подчертайте как сте помогнали за постигането на целите на организацията, как сте развили своите умения и как сте се справили с предизвикателства.

Бъдете уважителни и позитивни

В писмото си изразете своята благодарност към работодателя за възможността да работите в организацията. Покажете своята мотивация и ангажимент към работата си. Избягвайте да използвате ултиматуми, заплахи или жалби. Бъдете готови да приемете отказ или противопредложение.

Предложете среща

В края на писмото си предложете на работодателя да се срещнете лично или онлайн, за да обсъдите вашата молба за повишение. Уточнете удобно време и място за срещата. Подпишете писмото с „С уважение“ или „С най-добри пожелания“ и името си.


Как се започва писмото за повишение?

За да започнете писмото за повишение, трябва да изберете подходящ поздрав, който да се обръща към конкретното лице, което ще получи писмото. Например:

  • - Ако пишете на своя директор, можете да използвате „Уважаеми г-н / г-жа …“ или „Уважаеми …“.
  • - Ако пишете на своя мениджър, можете да използвате по-неформален поздрав като „Здравейте …“ или „Скъпи / Скъпа …“. 

След това трябва да въведете темата на писмото си и да посочите защо пишете. Например, можете да кажете нещо като:

  • „Пиша ви, за да изразя своята желание за повишение на заплатата.“
  • „Пиша ви, за да обсъдим възможността за повишение на моята заплата.“
  • „Пиша ви, за да ви представя моята молба за повишение на заплатата.“

След това трябва да продължите с основната част на писмото си, в която трябва да изложите своите аргументи за повишение. Не забравяйте да използвате факти и цифри, за да подкрепите своята молба. Накрая трябва да предложите среща, за да обсъдите вашата молба по-подробно и да завършите с благодарност и подпис.

Как да се направи молбата за повишение по-убедителна?

За да направите своята молба за повишение по-убедителна, можете да следвате тези съвети:
Покажете, че разбирате целите и приоритетите на организацията и как вие сте допринесли за тях.

  • Използвайте конкретни примери от вашата работа, като проекти, задачи, постижения, отзиви или награди, които демонстрират вашата ценност и компетентност.
  • Сравнете вашата заплата с пазарната стойност на вашата позиция и умения. Използвайте източници като сайтове за заплати, анкети или колеги, за да подкрепите своята молба.
  • Бъдете реалистични и гъвкави. Не поисквайте прекалено висока или ниска сума за повишение. Бъдете готови да преговаряте или да приемете алтернативни форми на компенсация, като бонуси, допълнителни отпуски или обучение.
  • Бъдете уверени и уважителни. Изразете своята увереност в своите умения и възможности, но не бъдете арогантни или агресивни. Покажете своята благодарност към работодателя за възможността да работите в организацията. Избягвайте да използвате емоционални или лични причини за повишение.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: