Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 ноември 2023

Използване на трендовата линия | dLambow

(Using the trend line) -

Как да използвам трендовата линия при търговия на форекс?


Какво са трендовите линии?

Линиите на тренда (trend lines) при форекс търговия се използват, за да дадат на търговците добра представа за посоката, в която може да се движи стойността на валутите. Разбирането на посоката на основната тенденция (тренд) е един от най-основните начини за увеличаване на вероятността за извършване на успешна форекс сделка, защото гарантира, че общите пазарни сили работят във ваша полза.

Използване на трендовата линия
Използване на трендовата линия (Using the trend line)

Обозначаване на трендовите линии

Можете да начертаете тренд линия за възходящ тренд, като свържете най-ниските нива на ценова диаграма. Линията на тренда действа като доказано ниво на подкрепа, тъй като цените постоянно отскачат от линията на тренда. При низходящи трендове можете да начертаете тренд линия, като свържете върховете, които действат като ниво на съпротива при низходящ тренд.

Какво е правилото на тренд линията?

  • - Необходими са минимум два суинг пика или суинг минимума, за да се начертае тренд линия.
  • - Валидността на тренд линията зависи от поне три използвани максимума или минимума.
  • - Колкото повече пъти цената докосне тренд линия, толкова повече тя става валидна, тъй като повече търговци ги използват като подкрепа или съпротива.

За да използвате линия на тренда, трябва да следвате следните стъпки:


- Изберете подходящ таймфрейм за търговия.

Обикновено линиите на тренда са по-надеждни на по-дълги таймфрейми, като 4-часов, дневен или седмичен график.

- Идентифицирайте върховете или дъната на ценовите движения.

За възходящ тренд изберете най-малко две по-високи дънни и свържете ги с права линия. За низходящ тренд изберете най-малко два по-ниски върха и свържете ги с права линия. За хоризонтален тренд изберете най-малко два равни върха или дънни и свържете ги с права линия.

- Проверете валидността на линията на тренда.

Колкото повече пъти цената докосва линията на тренда, толкова по-силна е тя. Колкото по-голям е наклонът на линията на тренда, толкова по-силно е движението на цената. Колкото по-дълго се задържа линията на тренда, толкова по-важна е тя.

- Използвайте линията на тренда за торговия.

Можете да използвате линията на тренда като ниво на подкрепа или съпротива, като влизате в позиция, когато цената докосва или отскочи от нея. Можете да използвате линията на тренда като сигнал за промяна в тренда, като затваряте позиция или обръщате посоката си, когато цената пробие или затвори под нея.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: