Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 декември 2023

Уилям Шекспир | dLambow

(William Shakespeare) -

Уилям Шекспир - известен и влиятелен английски писатели


Кой е Уилям Шекспир?

Уилям Шекспир (William Shakespeare) е един от най-известните и влиятелни английски писатели, поети и драматурзи. Той е роден през април 1564 година в Стратфорд на Ейвън, Англия, и е бил кръстен на 26 април същата година. Той се жени за Ан Хатауей (Anne Hathaway) през 1582 година и има три деца с нея.

Уилям Шекспир
Уилям Шекспир (William Shakespeare)

През 1590-те години той се премества в Лондон, където започва да пише и играе в пиеси за различни театрални трупи. По-късно става съсобственик на театъра “Глобус” и един от най-успешните драматурзи на своето време. Шекспир умира на 23 април 1616 година в родния си град и е погребан в църквата “Свети Троица”.

Професионална кариера

Шекспир е автор на 38 пиеси, 154 сонета и няколко други поетични произведения, които обхващат различни жанрове като комедия, трагедия, история, романс и фантастика. Неговите пиеси са преведени на всички основни живи езици и са изпълнявани повече от тези на който и да е друг драматург.

Неговите произведения са използвани като източник за множество филми, телевизионни предавания, мюзикли, опери и други адаптации. Неговите персонажи и сюжети са вдъхновили много други писатели и художници. Неговият стил и език са оказали огромно влияние върху английския език и литература.

Шекспир е създал или популяризирал много думи и изрази, които се използват и до днес. Шекспир е смятан за гений и универсален талант, който може да изобрази човешката природа във всичките й аспекти. Неговите произведения са богати на хумор, мъдрост, красота, драматизъм и поетичност.

Неговите теми и идеи са актуални и за съвременния читател, тъй като той се занимава с въпроси като любов, власт, справедливост, морал, религия, политика, смърт и др. Неговите произведения са изследвани и анализирани от множество критици и учени, които търсят да разберат по-добре неговия живот, творчество и въздействие. Неговата личност и авторство са обект на много спекулации и спорове, тъй като има малко документални източници за него.


Коя е съпругата на Шекспир?

Съпругата на Уилям Шекспир се казва Ан Хатауей. Тя е родена около 1555 година в село Шотъри, близо до Стратфорд на Ейвън. Тя се жени за Шекспир през 1582 година, когато тя е на 26, а той на 18 години. Те имат три деца:

  • - Хамнет Шекспир (Hamnet Shakespeare),
  • - Джудит Куини (Judith Quinney),
  • - Сузана Хол (Susannah Hall)

Ан Хатауей умира през 1623 година, седем години след смъртта на съпруга си.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: