Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 януари 2024

Ралф Уолдо Емерсън | dLambow

(Ralph Waldo Emerson) -

Ралф Уолдо Емерсън - американски философ, поет и есеист


Кой е Ралф Емерсън?

Ралф Уолдо Емерсън (Ralph Waldo Emerson) е американски философ, поет и есеист, роден през 1803 г. в Бостън, Масачузетс, в семейството на уважаван пастор и учител. Той е един от най-влиятелните мислители на 19-ти век и неговите идеи продължават да оказват влияние върху американската култура и общество и до днес.

Ралф Уолдо Емерсън
Ралф Уолдо Емерсън (Ralph Waldo Emerson)

Трансцендентално движение

Емерсън учи в Харвардския колеж, където се запознава с идеите на трансцендентализма, интелектуално движение, което се стреми да преодолее ограниченията на традиционния християнски мистицизъм и рационализма. Там той се запознава с идеите на:

  • - английския философ Джон Стюарт Мил (John Stuart Mill) и
  • - швейцарския философ Жан-Жак Русо (Jean-Jacques Rousseau).

Така, Емерсън е един от основоположниците на трансценденталното движение, което се фокусира върху индивидуалната свобода и духовността. След дипломирането си Емерсън става проповедник в Уеслианската църква, но скоро напуска, за да се посвети на писателската си кариера.

Той вярва, че хората са свързани с универсален дух, който нарича „Благословено Единство“. Това единство ни дава достъп до знание и мъдрост, които са над материалния свят. Емерсън е известен със своите есета, които са лирични и философски. Неговите най-известни произведения включват:

  • - „Натура“ (1836),
  • - „Духовни закони“ и
  • - „Самостоятелността“ (1841).

В тези есета Емерсън защитава идеята, че всеки човек има достъп до универсална истина и божествена сила, която Емерсън нарича „Абсолют“. Той също така настоява за важността на индивидуалната свобода и самостоятелност. Той също така вярва, че всеки човек има потенциала да достигне до просветление, като следва вътрешния си глас.

Емерсън е и страстен защитник на индивидуалната свобода.

Той вярва, че всеки човек трябва да има правото да следва своите собствени убеждения, без да бъде ограничаван от обществото или правителството. Тези убеждения са отразени в неговите есета:

  • - „Независимост“ (1844 г.) и
  • - „Духът на закона“ (1848 г.).

Оратор и преподавател

Емерсън е активен оратор и пътуващ преподавател и неговите лекции са много популярни. Той е известен със своята ясна и елегантна проза, както и със своите иновативни идеи. Емерсън е автор на множество есета, стихотворения и книги, включително:

  • - „Есеи“ (1841 г.) -
  • - „Хората и книгите“ (1837) и
  • - „Народната реч“ (1850).


Емерсън е и защитник на правата на жените.

Той вярва, че жените трябва да имат равни права с мъжете в образованието, работата и обществения живот. Емерсън е силно отдаден на индивидуалната свобода и вярва, че всеки човек има потенциала да бъде велик. Той е защитник на свободата на словото, свободата на религията и свободата на образованието.

Ето някои от най-известните идеи на Ралф Уолдо Емерсън:


- Вътрешният глас

Емерсън вярва, че всеки човек има достъп до вътрешно ръководство, което той нарича „вътрешен глас“. Този глас е гласът на душата и ни води към истината и щастието.

- Трансцендентализъм

Емерсън е основател на движението трансцендентализъм, което вярва, че човешкият дух е свързан с универсален дух, който той нарича „Бог“. Трансцендентализмът се противопоставя на материализма и се фокусира върху вътрешния живот на човека.

- Индивидуална свобода

Емерсън е страстен защитник на индивидуалната свобода. Той вярваше, че всеки човек трябва да има правото да следва своите собствени убеждения, без да бъде ограничаван от обществото или правителството.

Емерсън е един от най-значимите мислители в американската история.

Емерсън е имал дълбоко влияние върху американската култура и литература. Неговите идеи са повлияли на поколения интелектуалци, писатели и политици, като:

  • - Хенри Дейвид Торо (Henry David Thoreau),
  • - Ема Лазарус (Emma Lazarus) и
  • - Уолтър Уитман (Walter Whitman).

 

Ето някои от най-известните мисли на Ралф Уолдо Емерсън:

  • - „Да си велик означава да си неразбран.“
  • - „Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием.“
  • - „Единственият начин да имаш приятели, е да бъдеш приятел.“
  • - „Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“;

Емерсън също е бил важен фигурата в движението за социални реформи в Америка и неговата работа е помогнала да се формират идеите за индивидуална свобода, равенство и социална справедливост.

Заключение

Емерсън е един от вдъхновяващите и стимулиращи умове в американската история, каквато и да е тя. Той е един от важните американски интелектуалци и неговият принос за американската култура и литература е значителен. Неговите идеи продължават да вдъхновяват за независимост, за търсене на истината и за справедливост. Емерсън умира на 27 април 1882 г. в Конкорд, Масачузетс.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: