Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 септември 2023

Кога са построени пирамидите? | dLambow

(When were the pyramids built?) -

Знаем ли кога са построени пирамидите?


Предположения за датировката на пирамидите

Предполага се, че пирамидите са построени от древноегипетските фараони като гробници за себе си и техните съпруги. Най-старата известна египетска пирамида е тази на Джосер, която се предполага, че е строена от 2630 до 2611 г. пр. Хр. 

Най-известните пирамиди са тези в Гиза, които се предполага, че са построени между 2550 и 2490 г. пр. Хр. от фараоните Хуфу, Хафрен и Микерин. Те са най-големите и най-добре запазени пирамиди в Египет и са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Кога са построени пирамидите?
Кога са построени пирамидите? (When were the pyramids built?)

Възможно ли е пирамидите да са на 20 000 години?

Гунунг Паданг, разположен в Индонезия, се смята за най-старата пирамида в света. Холандските колонизатори го откриват в началото на 20-ти век, което позволява на организациите да го изучават широко. Gunung Padang обхваща приблизително 150 000 квадратни метра земя и експерти смятат, че е построен преди повече от 20 000 години.

По какъв начин е "установено", че пирамидите са построени през посочените години?

Когато се опитват да установят кога са построени пирамидите, учените използват различни методи, като например:

Радиоактивно датиране на органични материали

Чрез радиоактивно датиране на органични материали, намерени в пирамидите или в близост до тях. Този метод измерва разпадането на изотопи като карбон-14 и може да определи възрастта на обекта с точност до няколко хиляди години. Но даже и учениците знаят, че пирамидите са построени не от органични материали, а от каменни блокове, а и точност от "няколко хиляди години" - просто не си заслужава.

Анализ на писмените източници

Анализ на писмените източници, като например древноегипетски хроники, надписи, графити или папируси, които споменават името на фараона, за когото е построена (или просто - обзаведена) пирамидата, или други исторически събития, свързани с нея. Този метод изисква добро познаване на египтологията и йероглифите. 

За сега няма систематичен анализ на древноегипетските източници, в който научно и недвусмислено да се установява точно коя пирамида, точно за кой фараон и точно в кои години е строена. Така че пак сме на нивото хипотези и предположения (гимнастика за мозъка).

Изследване на архитектурни и строителни особености на пирамидите

Изследването на архитектурните и строителните особености на пирамидите, като например формата, размера, ориентацията, материалите и техниката на строежа. Тези характеристики могат да отразяват развитието на египетската цивилизация и да показват промените в стиловете и вкусовете на различните династии. Но отново, едва ли могат да ни дадат точен отговор - кога са построени пирамидите?



Има ли друг начин за определяне на възрастта на обекти?

Да, има други начини за определяне на възрастта на обектите, които не са свързани с радиоактивното датиране. Някои от тях са:

Относително датиране

Този метод определя възрастта на артефакти или обекти като по-стари или по-млади или на същата възраст като други, но не дава точни дати. За тази цел се използват техники като стратиграфия (изучаване на слоевете на земната кора) и сериация (сравняване на стиловете и формите на различни предмети). Но за пирамидите това и до днес не дало пробив за датировката им.

Археологически техники

Тези методи използват различни физически или химически свойства на материалите, от които са направени обектите, за да определят тяхната възраст. Някои примери са:

  • - термолюминесценция (измерване на светлината, излъчвана от загряти минерали),
  • - дендрохронология (изучаване на годишните пръстени на дърветата) и
  • - аминокиселинна расемизация (измерване на скоростта на разлагане на органични вещества).

Но нито един от тези методи не намира приложение в определяне възрастта на пирамидите. Ключов проблем в случая е, факта че пирамидите са построени от каменни блокове, които са издялани от скали. Колкото и точно да датираме възрастта на един такъв каменен блок, ние всъщност не датираме неговата възраст, а възрастта на скалата, от която е отчупен и издялан.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: