Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 октомври 2023

Построени пирамиди | dLambow

(Built pyramids) -

Къде са построени пирамидите?

Пирамидите са построени в Древен Египет от каменни блокове, които са транспортирани и подредени с помощта на сложни техники и знания. Най-известните пирамиди са тези в Гиза, които са гробници на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин.

Построени пирамиди
Построени пирамиди (Built pyramids)

Разположение на пирамидите

Те са разположени на западния бряг на река Нил, която е източник на живот и плодородие за египтяните. Египтяните вярвали, че пирамидите им помагат да запазят душата на фараона след смъртта му и да го свържат с боговете.

Други местонахождения на пирамиди

Освен пирамидите на западния бряг на Нил, има ли и други местонахождения на пирамиди в Египет? Пирамидите са разпръснати по Нил от Силия до остров Елефантин в Асуан, в село Нага ал-Халифа, на около пет мили южно от Абидос, в град Миня и много други неизследвани места. Някои от тези пирамиди са по-стари или по-малки от тези в Гиза, но все пак представляват интерес за археолозите и туристите.


Пирамиди извън Египет

Египет не е единствената държава, където има ранни пирамиди. В Судан, който е бил част от Древен Египет, има 220 нубийски пирамиди, които са строени между 720 г. пр. Хр. и 300 г. сл. Хр. Те са по-малки и по-стръмни от египетските и са служили за гробници на владетелите на Напата и Мерое.

Коя е най-старата пирамида в Египет?

Най-старата пирамида в Египет е пирамидата на Джосер, построена от 2630 до 2611 г. пр. Хр. по време на Третата династия. Тази пирамида и околният комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат общо взето за най-старите монументални структури от облицован камък. Пирамидата на Джосер се намира в Сакара, селище северозападно от Мемфис, където са открити и други ранни пирамиди.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: