(Cookies) -
Курабийките - традиционни български сладкиши
Как се приготвят Курабийки?
Курабийките са традиционни български сладкиши, които се приготвят от брашно, захар, яйца, масло или олио и подправки. Те са популярни в цяла България и се приготвят по различни рецепти, в зависимост от региона.
Курабийки (Cookies) |
Традиции
Курабийките са традиционен български сладкиш, който се приготвя често в българските домове. Сервира се за закуска, следобедна закуска или десерт.
Вкус
Курабийките са вкусни и ароматни сладкиши. Те са подходящи за хора от всички възрасти.
Основни съставки
- Брашно
- Захар
- Яйца
- Масло или олио
- Подправки -
- сол,
- канела,
- ванилия,
- бакпулвер
Приготвяне
- В купа се смесват брашното, захарта и подправките.
- В друга купа се разбиват яйцата със маслото или олиото.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Тестото се оформя на топки или се разточва на кори и се изрязва на форми.
- Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Варианти
- Курабийки могат да се приготвят с различни видове брашно, като например пшенично, лимецово или овесено.
- Може да се добавят и други съставки, като например шоколад, ядки, сушени плодове или семена.
- Курабийки могат да бъдат с различни форми и размери, като за целта се продават различни формички или шприцове.
- Курабийки могат да се украсят с шоколад, пудра захар или глазура.
Съвети
- За да получите вкусни курабийки, е важно да използвате качествени продукти.
- Не прекалявайте с времето на печене, за да не изгорят.
- Ако печете курабийки с плодове или ядки, добавете ги към сместа в края на печенето, за да не изгорят.
Традиционни рецепти за курабийки
Рецепта 1 - за обикновени курабийки:
Съставки:
- 200 г брашно
- 100 г захар
- 2 яйца
- 50 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. ванилия
Приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
- В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Тестото се оформя на топки и се поставя върху хартия за печене.
- Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Рецепта 2 - за курабийки с ядки:
Съставки:
- 200 г брашно
- 100 г захар
- 2 яйца
- 50 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. ванилия
- 50 г ядки
Приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
- В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Ядките се добавят към сместа и се разбърква отново.
- Тестото се оформя на топки и се поставя върху хартия за печене.
- Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Рецепта 3 - за традиционни български курабийки:
Съставки:
- 500 г брашно
- 200 г захар
- 2 яйца
- 200 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
Приготвяне:
- Брашното, захарта, бакпулвера, солта и канелата се смесват в купа.
- Маслото се разтопява и се добавя към сухите съставки.
- Яйцата се разбиват и се добавят към сместа.
- Сместа се оформя на топки и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Друга рецепта 4 - за обикновени курабийки:
Съставки:
- 250 г брашно
- 100 г захар
- 2 яйца
- 100 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. ванилия
Приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
- В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват сладкиши с различни форми.
- Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Сервиране:
Курабийки се сервират топли или студени.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.