Translate

---------------------------------------------------------------------------------

01 ноември 2023

Курабийки | dLambow

(Cookies) -

Курабийките - традиционни български сладкиши


Как се приготвят Курабийки?

Курабийките са традиционни български сладкиши, които се приготвят от брашно, захар, яйца, масло или олио и подправки. Те са популярни в цяла България и се приготвят по различни рецепти, в зависимост от региона.

Курабийки
Курабийки (Cookies)

Традиции

Курабийките са традиционен български сладкиш, който се приготвя често в българските домове. Сервира се за закуска, следобедна закуска или десерт.

Вкус

Курабийките са вкусни и ароматни сладкиши. Те са подходящи за хора от всички възрасти.

Основни съставки

  • Брашно
  • Захар
  • Яйца
  • Масло или олио
  • Подправки -
    • сол,
    • канела,
    • ванилия,
    • бакпулвер


Приготвяне

  • В купа се смесват брашното, захарта и подправките.
  • В друга купа се разбиват яйцата със маслото или олиото.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Тестото се оформя на топки или се разточва на кори и се изрязва на форми.
  • Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Варианти

  • Курабийки могат да се приготвят с различни видове брашно, като например пшенично, лимецово или овесено.
  • Може да се добавят и други съставки, като например шоколад, ядки, сушени плодове или семена.
  • Курабийки могат да бъдат с различни форми и размери, като за целта се продават различни формички или шприцове.
  • Курабийки могат да се украсят с шоколад, пудра захар или глазура.


Съвети

  • За да получите вкусни курабийки, е важно да използвате качествени продукти.
  • Не прекалявайте с времето на печене, за да не изгорят.
  • Ако печете курабийки с плодове или ядки, добавете ги към сместа в края на печенето, за да не изгорят.

Традиционни рецепти за курабийки


Рецепта 1 - за обикновени курабийки:


Съставки:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 50 г масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. ванилия


Приготвяне:

  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
  • В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Тестото се оформя на топки и се поставя върху хартия за печене.
  • Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Рецепта 2 - за курабийки с ядки:


Съставки:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 50 г масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. ванилия
  • 50 г ядки


Приготвяне:

  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
  • В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Ядките се добавят към сместа и се разбърква отново.
  • Тестото се оформя на топки и се поставя върху хартия за печене.
  • Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Рецепта 3 - за традиционни български курабийки:


Съставки:

  • 500 г брашно
  • 200 г захар
  • 2 яйца
  • 200 г масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела


Приготвяне:

  • Брашното, захарта, бакпулвера, солта и канелата се смесват в купа.
  • Маслото се разтопява и се добавя към сухите съставки.
  • Яйцата се разбиват и се добавят към сместа.
  • Сместа се оформя на топки и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Друга рецепта 4 - за обикновени курабийки:


Съставки:

  • 250 г брашно
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 100 г масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. ванилия


Приготвяне:

  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
  • В друга купа се разбиват яйцата със маслото.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват сладкиши с различни форми.
  • Курабийки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Сервиране:

Курабийки се сервират топли или студени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: