Translate

---------------------------------------------------------------------------------

03 ноември 2023

Algorithm Change на Гугъл

(Google's Algorithm Changes) -

Любимият на всички SEO специалисти "Algorithm Change" на Гугъл - ето подробности...

Актуализацията на алгоритъма на Google е промяна, направена в търсачката на Google с цел подобряване на качеството, уместността и цялостното потребителско изживяване на резултатите от търсенето.

Algorithm Change на Гугъл
Algorithm Change на Гугъл (Google's Algorithm Changes)

Какво е Algorithm Change?

Algorithm Change - [ ˈælgərɪðm ʧeɪnʤ ] - Някои алгоритмични промени остават напълно незабелязани. Въздействието на голяма алгоритмична промяна обаче обикновено може да се види доста бързо, въпреки че промяната понякога отнема няколко седмици, за да се разгърне напълно. Алгоритмичните промени идват в три форми:

  • - Актуализация на алгоритъма,
  • - Опресняване на алгоритъма,
  • - Нов алгоритъм


Кой е създадал алгоритъма на Google?

Лари Пейдж (Larry Page) и Сергей Брин (Sergey Brin), студенти от Станфордския университет в Калифорния, разработват алгоритъма за търсене, първоначално известен като "BackRub" през 1996 г., с помощта на Скот Хасан (Scott Hassan) и Алън Стеремберг (Alan Steremberg).

Защо Google променя алгоритъма си?

Промените в алгоритъма на Google винаги са се основавали на подход, ориентиран към потребителя. Той постоянно се стреми да предоставя по-подходящи резултати за заявките на потребителите. Идеята е ако Google смята, че вашият сайт предоставя стойност на потребителите, то най-вероятно ще ви даде тласък в класирането.

Кога се промени алгоритъмът на Google?

Основна актуализация на Google има от октомври 2023 г. Тя е третата основна актуализация за годината, като в случая Google направи големи промени в своите алгоритми и системи за търсене. Тази актуализация започна на 5 октомври и завърши на 19 октомври.

Значение на Algorithm Changes

“Algorithm Change” на Гугъл е термин, който се използва за да опише промените, които Гугъл прави в своята система за рангиране на уебсайтове в резултатите от търсенето. Тези промени имат за цел да подобрят качеството, релевантността и полезността на резултатите за потребителите.


Промени в алгоритъма на Гугъл

Гугъл прави хиляди промени в своя алгоритъм всяка година, но повечето от тях са малки и незабележими. Обаче, понякога Гугъл извършва по-големи и значими промени, които имат силно влияние върху класирането и трафика на много уебсайтове. Тези промени обикновено се наричат “алгоритмични актуализации” или “алгоритмични промени”.

Някои от видовете промени, които Гугъл прави в своя алгоритъм са:


Актуализация на алгоритъма

Това е промяна в логиката или формулата, която Гугъл използва за да оцени и рангира уебсайтовете. Такава промяна може да засегне много фактори, като съдържанието, обратните връзки, потребителския опит и др. Например, актуализацията Панда беше насочена към наказването на сайтовете с тънко, дублирано или некачествено съдържание.

Опресняване на алгоритъма

Това е промяна в данните или информацията, която Гугъл използва за да приложи своя алгоритъм. Такава промяна може да засегне само определени сайтове или ключови думи, които са обновени или променени. Например, опресняването на Пингвин беше насочено към наказването на сайтовете с неестествени или спамерски обратни връзки.

Създаване на нов алгоритъм

Това е добавяне на нова функционалност или компонент към системата за рангиране на Гугъл. Такава промяна може да засегне нов вид търсене или нов вид резултат. Например, новият алгоритъм Хамингбърд беше насочен към подобряването на разбирането и отговарянето на сложни и разговорни заявки.

Източници и ресурси за следене промените алгоритъма на Гугъл

За да следите и разбирате промените в алгоритъма на Гугъл, можете да използвате различни източници и ресурси, като:

Moz - Google Algorithm Update History

Тук можете да намерите хронологичен списък с основните алгоритмични актуализации и промени от 2000 година до днес, както и връзки към статии и анализи за тях.

Google Algorithm Updates & Changes: A Complete History

Тук можете да намерите подробен списък с всички алгоритмични актуализации и промени от 1998 година до днес, както и връзки към официални изявления и ръководства за тях.

Google Algorithm Update History [+ Latest SEO Changes] - Semrush

Тук можете да намерите актуален списък с последните алгоритмични актуализации и промени, както и връзки към статии и съвети за тях.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: