Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 юни 2023

Реджѐп Ердога̀н | dLambow

(Recep Erdoğan) -

Биография на Реджѐп Тайѝп Ердога̀н (Recep Tayyip Erdoğan) - президент на Турция

 

Реджѐп Тайѝп Ердога̀н е турски политик, който е:

  • - 12-ият и настоящ президент на Турция от 2014 г.,
  • - преди това е бил министър-председател на Турция в периода 2003 - 2014 г., а
  • - преди това е и кмет на Истанбул в периода 1994 - 1998 г.

Той също така е съосновател на Партия на справедливостта и развитието през 2001 г.

Реджѐп Ердога̀н
Реджѐп Ердога̀н (Recep Erdoğan)

Накратко за Реджѐп Ердога̀н

  • - Той е роден на 26 февруари 1954 г., Касъмпаша, Истанбул, Турция, в семейство от аджарски произход.
  • - Той завършва лицей за имам-хатиб (İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi (1973 г.)) и факултет по икономически и административни науки на Мармарския университет (Marmara University (1974 г.–1981 г.)); Получил е почетен докторат от Университета в Стамбул през 2003 година.
  • - Той се занимава с футбол и поезия в младежките си години.
  • - Той се присъединява към Ислямистката партия на благоденствието през 1970-те години и става регионален лидер на партията.
  • - Той е избран за кмет на Истанбул през 1994 година и провежда реформи в областта на транспорта, околната среда и социалните услуги.
  • - Той е осъден за подбуждане към религиозна омраза през 1998 година и е лишен от поста си, забранено му е да заема политически постове и е хвърлен в затвора за четири месеца.
  • - Той основава Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2001 година като умерено консервативна партия, която печели изборите през 2002 година.
  • - Той става министър-председател на Турция през 2003 година след като политическата му забрана е отменена и води ПСР до още две изборни победи през 2007 г. и 2011 г..
  • - Той провежда реформи в областта на икономиката, инфраструктурата, здравеопазването, образованието, правосъдието и външната политика, които увеличават стабилността, растежа и престижа на Турция.
  • - Той започва преговори за членство в ЕС, подобрява отношенията с Кюрдистанската работническа партия (ПКК) и подкрепя демократичните движения в Арабската пролет.
  • - Той се изправя пред протестите от Гейзи парк през 2013 година, корупционен скандал през 2013–2014 година и опит за държавен преврат през 2016 година, за които той обвинява в своите опоненти и западните страни.
  • - Той спечелва конституционен референдум през 2017 година, който разширява правомощията на президента и позволява на Ердоган да бъде избран за още два мандата.
  • - Той е избран за президент на Турция през 2014 година, отново през 2018 година и отново през 2023 година, като става първият президент, избран по популярен вот.
  • - Той продължава да насърчава социално консервативна и популистка политика, която предизвиква критика и санкции от ЕС, САЩ и други страни заради неговата агресивна и амбициозна роля в регионалните конфликти.


Личен живот

Личният живот на Реджѐп Тайѝп Ердога̀н оказва значително влияние върху политическата му кариера и публичен имидж. Той е женен за Емине Ердоган от 4 юли 1978 г., като двамата имат четири деца:

  • - Ахмет Бурак,
  • - Неджметин Билал,
  • - Есра и
  • - Сумейе.

 

Родители

Той е син на:

  • - Ахмет Ердоган (1905 – 1988) и
  • - Тензиле Ердоган (Tenzile Erdoğan (1924 – 2011)).

Те са по произход от Аджария, регион в Грузия, където живее турскоговорящо мюсюлманско население. Баща му е работил като брегова охрана на Черно море.  Семейството на Ердоган се преселва в Истанбул, където той се ражда в квартала Касъмпаша в 1954 година.

- Братя и сестри:

Кои са братята и сестрата на Реджеп Таип Ердоган и какво се знае за тях? Той има трима братя и сестра: Весиле, Мустафа, Хасан и Нихат. За тях не се знае много, освен че:

  • - Весиле е по-голямата сестра на Ердоган и живее в Истанбул.
  • - Мустафа е по-голям брат на Ердоган и е бизнесмен, който се занимава с търговия с нефт и газ.
  • - Хасан е по-малък брат на Ердоган и е пенсиониран банкер, който е работил в Исламската развойна банка в Саудитска Арабия.
  • - Нихат е най-малкият брат на Ердоган и е собственик на футболен клуб в Турция.


- Детство

Ердоган и семейството му се преместват от Стамбул в град Ризе, когато той е на една година, и се връщат обратно, когато той е на 13 години. Той учи в религиозно училище за имам-хатип и играе футбол в местен отбор.

- Юношество

Реджеб завършва факултет по стопански и административни науки на Мармарския университет през 1981 година. Той се присъединява към Ислямистката партия на благоденствието и става активен политик.

- Съпруга

Ердоган е женен за Емине Ердоган от 1978 година. Тя е домакиня и активистка за правата на жените. Емине Ердоган е родена на 21 февруари 1955 година в Сийрт. Тя има четири братя. Учи в литературен факултет на Мармарския университет, но не завършва образованието си.




- Деца на Ердоган

Какво се знае за децата на Реджѐп Тайѝп Ердога̀н? Той има четири деца - Ахмет Бурак, Билал Недждет, Есра и Сюмейе. Ахмет е бизнесмен, Билал е студент по международни отношения, Есра е заместник-председател на ПСР за жени, а Сюмейе е продуцентка и режисьорка на документални филми. Ето повече подробности за децата:

- Ахмет Бурак Ердоган

Ахмед Ердоган е роден през 1979 г. - бизнесмен и бивш изпълнителен директор на Турския фонд за младежи и образование (ТУРГЕВ). Той е обвиняван в корупция и пране на пари във връзка със скандала от 2013 г. и е бил подслушван да разговаря с баща си за укриване на големи суми пари.

- Неджметин Билял Ердоган

Той е роден през 1981 г. - бизнесмен и основател на БМЗ груп, компания за морски транспорт. Той също е обвиняван в корупция и пране на пари във връзка със скандала от 2013 г. и е бил подслушван да разговаря с баща си за изнасяне на злато до Иран.

- Есра Ердоган

Тя е родена през 1983 г. - домакиня и съпруга на Берат Албайрак, бивш министър на енергетиката и природните ресурси. Тя има четири деца - Ахмет Акыф, Емине Мехмет, Садик Каан и Хамза Салих.

- Сюмейе Ердоган

Тя е родена през 1985 г. - политик и заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието. Тя е също така основателка и председателка на КАДИП (Фондация за жени и демокрация). Тя е омъжена за Селим Кайа, бизнесмен в областта на оборудването за здравеопазването. Тя има две деца - Мехмет Акъф и Айше Есма.

Всички четиримата деца на Ердоган са завършили университетски образования в различни области, като най-често споменаваните са международни отношения, политически науки, бизнес администрация и инженерство. Те са постигнали успехи в своите професии, но също така са изправени пред критика и обвинения за корупция, злоупотреба с властта и незаконни дейности.

Какви са интересите и хобитата на децата на Ердоган?

Децата на Ердоган не споделят много за личния си живот в публичното пространство. Но според някои източници, те имат следните интереси и хобита:

  • - Сюмейе Ердоган обича да чете книги, особено по история, политика и религия. Тя е също така заинтересована от изкуство и култура и често посещава музеи и изложби. Тя е фен на футбола и подкрепя отбора на Фенербахче.
  • - Ахмет Бурак Ердоган се интересува от плуване и водни спортове. Той е също така любител на конете и има собствена конна ферма. Той е заинтересован от бизнес и инвестиции и управлява няколко компании в различни сектори.
  • - Неджметин Билял Ердоган обича да пътува и да опознава нови култури. Той е също така запален по музиката и свири на китара. Той е ангажиран с благотворителност и хуманитарна дейност чрез фондацията "ТУГВА", която подпомага образованието на младежите в Турция .
  • - Есра Ердоган обича да готви и да се грижи за дома. Тя е също така любителка на модата и дизайна и има своя собствена линия на дамски дрехи. Тя е посветена на семейството си и има четири деца.


Други факти от живота

 

Кое е стихотворението, заради което Ердоган е осъден?

Стихотворението, заради което Ердоган е осъден, е от Зия Гьокалп, турски поет и идеолог на турския национализъм. Стихотворението се казва „Минаретите са нашите байонети“ и е част от поемата „Намаз“ (Молитва). Ето някои от стиховете:

"Минаретите са нашите байонети,
Куполите са нашите шлемове,
Джамиите са нашите казарми,
Вярващите са нашата армия."

Ердоган рецитира тези стихове през 1997 година по време на политически митинг в Сиирт. Той е обвинен за подбуждане към религиозна омраза и нарушаване на светската държава. През 1998 година той е осъден на 10 месеца затвор, от които изтърпява четири. Той е лишен от поста си като кмет на Истанбул и му е забранено да заема политически постове.

Каква е религията му?

Реджеп Таип Ердоган е мюсюлманин от сунитското изповедание. Той често изразява своята вяра и уважение към ислямските традиции и ценности. Той подкрепя религиозното образование и свободата на изповедване в Турция. Сътрудничи с различни ислямски движения и лидери, като например Фетхула Гюлен, който по-късно става негов опонент. Той е критикуван от своите противници за насърчаване на ислямизацията на турското общество и държава.

Кои са постиженията на Реджеп Ердоган?

Реджеп Тайип Ердоган е постигнал много неща в политическата си кариера, като например:

  • - Той ръководи икономическата трансформация на Турция, реализирайки период на бърз растеж и развитие, който вади милиони хора от състоянието на бедността и подобрява жизнения стандарт в страната.
  • - Той инициира поредица от реформи за придвижване на кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз, като премахване на смъртното наказание, разширяване на правата на малцинствата и укрепване на гражданското общество.
  • - Той провежда активна външна политика, която увеличава регионалното и глобалното влияние на Турция, като посредничи в конфликти, подкрепя хуманитарни каузи и насърчава търговията и сътрудничеството.
  • - Той ръководи големи инфраструктурни проекти, които модернизират транспортния, енергийния и здравния сектор на Турция, като изграждане на нови летища, мостове, тунели, язовири и болници.
  • - Той оцелява след опита за преврат през 2016 г. и консолидира властта си, като въведе нова президентска система, която му даде широка изпълнителна власт.


Какви награди и участия има Реджѐп Тайѝп Ердога̀н?

  • - Номинация за Нобелова награда за мир през 2022 година за усилията му за разрешаване на украинската криза.
  • - Почетен докторат от Университета в Стамбул през 2003 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Алжир през 2006 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Либия през 2009 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Ливан през 2010 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Сомалия през 2011 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Монголия през 2013 година.
  • - Почетен докторат от Университета в Косово през 2013 година.


Какви хобита и развлечения има Реджѐп Тайѝп Ердога̀н

  • - Футбол - Ердоган е бил полу-професионален футболист в младежките си години и е играл за различни отбори в Истанбул. Той също така е фен на Фенербахче и често посещава мачове на турския национален отбор.
  • - Поезия - Ердоган е любител на поезията и често рецитира стихове на различни публични събития. Той е известен с това, че е използвал стихотворения на Зия Гьокалп, Назъм Хикмет, Мехмет Акиф Ерсой и други турски поети.
  • - Кино - Ердоган е заявил, че обича да гледа филми и сериали и че е фен на турската продукция "Великолепният век", която проследява живота на султан Сюлейман I. Той също така изказва похвали за филма "Джуманджи: Следващото ниво" заради позитивното изобразяване на Турция в него.
  • - Семейство - Ердоган е женен за Емине Ердоган от 1978 г. и има четири деца - Ахмет, Билял, Есра и Сюмейе. Той е близък със своето семейство и често ги включва в своите политически кампании и публични изявления..


Какво е становището му по кюрдския въпрос?

Становището на Реджеп Таип Ердоган по курдския въпрос е сложно и противоречиво. От една страна, той е признал кюрдите като част от турското общество и е предприел някои реформи за разширяване на правата им, като например разрешаването на кюрдския език в образованието и медиите. От друга страна, той води жестока борба срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която се бори за автономия или независимост на кюрдските региони.

Той е обвинявал ПКК в тероризъм и е заплашвал да използва насилие срещу всички, които подкрепят или участват в нейните действия, включително жени и деца. Той също така е преследвал и арестувал много кюрдски политици, активисти и журналисти, обвинявайки ги в свързаност с ПКК. Ердоган е отхвърлил идеята за федерализъм или децентрализация на Турция и е настоявал за запазване на териториалната цялост и единството на страната.

Ердоган е имал краткосрочни периоди на преговори с ПКК, но те не са довели до постигане на мирно решение. Напротив, конфликтът между двете страни е продължавал с нова сила, особено след неуспешния опит за военен преврат през 2016 година. Ердоган е обвиняван от международната общност и от част от турското общество в нарушаване на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава в своята борба във връзка с кюрдския въпрос.

Колко популярен е Реджеп Ердоган в Турция?

Той е основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е спечелила четири последователни изборни победи през 2002 г., 2007 г., 2011 г. и 2023 г.. Ердоган е популярен сред част от турското общество поради своите социално консервативни и популистки политики, както и заради икономическото възстановяване и инфраструктурните проекти, които е реализирал по време на своето управление. Според анкета от май 2023 г., проведена от центъра за социални изследвания „Конса“, Ердоган има одобрение от 52% от избирателите.

Това е леко повишение спрямо предишната анкета от февруари, когато одобрението му е 49%. Като основни причини за растежа в подкрепата към Ердоган се сочат:

  • - земетресението от януари 2023 г., което засяга много турски граждани,
  • - икономическата криза, която влияе на безработицата и инфлацията, и
  • - проблемът с бежанците, които са над четири милиона в страната.

Много турци смятат, че Ердоган е по-опитен и компетентен лидер от опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу.

Каква е политиката на Ердоган спрямо България?

Политиката на Ердоган спрямо България е основана на историческите, културните и религиозните връзки между двете страни, както и на стремежа за сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, туризма и търговията. Ердоган поддържа добри отношения с българските лидери и посещава често България. 

Той също така подкрепя правата на турското малцинство в България и призовава за повече толерантност и диалог. Ердоган е заинтересован от разширяването на ЕС и от интеграцията на Турция в европейския съюз. Той признава ролята на България като мост между ЕС и Турция и като стратегически партньор в региона.

Кои са критиците на Реджеп Ердоган и защо го критикуват?

Някои от критиците на Реджеп Ердоган са опозиционни политици, медийни експерти, активисти и журналисти. Те го критикуват заради неговите действия срещу демокрацията, свободата на изразяване, правата на човека и независимостта на съдебната система в Турция. Те също така го обвиняват за влошаване на икономическото положение, за провал в борбата с пандемията от коронавирус и за изолация на Турция от международната общност.

Например, според статия от Deutsche Welle, критиците на Ердоган предупреждават, че новият закон, който ще затегне контрола над социалните мрежи, е началото на лов на вещици и цензура в интернет. Според тях, Ердоган иска да заглуши гласовете на опозицията и алтернативните медии, които използват платформите за разкриване на нередности и закононарушения.

В редица статии, критици предупреждават, че управлението на Ердоган ще е тежък удар върху демокрацията в Турция. Те посочват, че Ердоган има огромно влияние върху медиите и изборния процес и че е превърнал Турция в авторитарна държава. Те също така казват, че Ердоган е причинил сериозни икономически проблеми за страната, като инфлация, безработица и девалвация на лирата.

Според други статии, критиците на Ердоган казват, че искането му за изгонване на чуждестранни посланици е опит за отвличане на вниманието от реалните проблеми на страната. Те смятат, че Ердоган е реагирал прекомерно и неадекватно на изявлението на 10 посланици, които са призовали за освобождаването на филантропа Осман Кавала, който е затворен без обвинение повече от 4 години. Те също така твърдят, че Ердоган е изолирал Турция от своите партньори и съюзници.

Какво е становището на Ердоган за ЕС?

Становището на Ердоган за ЕС е променливо. От една страна, той е подкрепял присъединяването на Турция към ЕС и е извършил някои реформи, които са позволили на Турция да започне преговори за членство през 2005 година. От друга страна, той е имал множество спорове и конфликти с ЕС по различни въпроси, като например демокрацията, правата на човека, миграцията, Кипър, Сирия и др. Той е обвинявал ЕС в лицемерие, двойни стандарти и подкрепа на тероризма.

Той също така е заплашвал да отмени споразуменията с ЕС или да откаже членството си в НАТО. Ердоган е изразявал разочарование от бавния и труден процес на преговори с ЕС и е търсил алтернативни партньорства с други регионални и световни сили. Напоследък той е изискал от ЕС да възобнови договарянията за участие на Турция в ЕС и да подобри отношенията си с Анкара.

Предизвикателствата пред Ердоган

Кои са основните предизвикателства пред Ердоган, като президент на Турция?


- Икономическата криза, 

която е довела до висока инфлация, безработица и девалвация на лирата. Ердоган трябва да възстанови доверието на пазарите и да стабилизира икономиката, без да нарушава своята популистка реторика и политика.


- Политическата опозиция, 

която е станала по-силна и организирана след изборите през 2023 г., когато Ердоган спечели с малка преднина. Ердоган трябва да се справи с растящото недоволство сред част от обществото, което го вижда като авторитарен и репресивен лидер.


- Регионалните конфликти, 

в които Турция е ангажирана или заинтересована, като Сирия, Либия, Ирак, Афганистан и Нагорни Карабах. Ердоган трябва да балансира между своите амбиции за регионална доминация и риска от ескалация и изолация.


- Отношенията със САЩ и ЕС, 

които са напрегнати поради различия по въпроси като закупуването на руски ракетни системи С-400 от Турция, правата на човека и демокрацията в Турция, турското вмешателство в Източното Средиземноморие и Кипър. Ердоган трябва да намери начин да подобри отношенията със своите западни съюзници, без да губи национален суверенитет и достойнство.


- Вътрешната стабилност и сигурност, 

която е застрашена от терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и Ислямска държава (ИД), както и от потенциални превратаджии или опоненти в държавната администрация или армията. Ердоган трябва да укрепи контрола си над дълбоката държава, за да предотврати нов опит за преврат след неуспешния такъв през 2016 г..

Каква е стратегията на Ердоган за решаване на горните предизвикателства?

Стратегията на Ердоган за решаване на тези предизвикателства е основана на неговата концепция за „нова Турция“, която се стреми да превърне страната в регионален и световен лидер, като използва своята геостратегическа позиция, икономически потенциал и културно наследство. Някои от елементите на тази стратегия са:


- Провеждане на реформи в икономиката, 

които да намалят зависимостта от вноса и да стимулират производството, износа и инвестициите. Ердоган също така се опитва да разшири търговските и енергийните връзки с различни региони, като Африка, Азия и Латинска Америка.


- Засилване на политическата система, 

която да отразява многопартийното и многообразното общество, като се гарантират правата на човека, свободата на словото и принципите на правовата държава. Ердоган също така се стреми да преодолее политическата поляризация и да установи диалог с различни социални групи, включително кюрдите, алевитите и светските турци.


- Укрепване на регионалната и международната роля на Турция, 

като се подкрепят мирни и демократични процеси в конфликтните зони, като Сирия, Либия, Ирак и Нагорни Карабах. Ердоган също така се опитва да защитава турските интереси и суверенитет в Източното Средиземноморие и Кипър, като се противопоставя на гръцките и кипърските претенции за енергийни ресурси.


- Подобряване на отношенията със САЩ и ЕС, 

като се решават споровете по въпроси като закупуването на руски ракетни системи С-400 от Турция, правата на човека и демокрацията в Турция, турското вмешателство в Източното Средиземноморие и Кипър. Ердоган също така поддържа желанието на Турция за членство в ЕС и за участие в НАТО, като подчертава значението на стратегическото партньорство между Турция и Запада.


- Осигуряване на вътрешната стабилност и сигурност, 

като се бори с терористичните групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и Ислямска държава (ИД), както и с потенциални преврати или опоненти в различни области на обществения живот. Ердоган също така се стреми да укрепи контрола си над дълбоката държава и да предотврати нов опит за преврат след неуспешния такъв през 2016 г..

Каква е вероятността Ердоган да успее в тази стратегия?

Това е труден въпрос, който зависи от много фактори, но може да се направят някои вероятностни прогнози.

- Вариант А: Вероятността Ердоган да успее в тази стратегия е висока,

ако той може да мобилизира своите привърженици и да убеди достатъчно избиратели в ползите от неговата визия за „нова Турция“. Ако той може да поддържа икономически растеж и стабилност, да реши конфликтите със съседите и съюзниците и да предотврати всякакви заплахи за сигурността и стабилността на страната, той може да затвърди своята позиция като доминиращ лидер в Турция и региона.

- Вариант Б: Вероятността Ердоган да успее в тази стратегия е средна,

ако той се сблъска със сериозни предизвикателства и съпротива от страна на опозицията, гражданското общество и международната общност. Ако той не може да реформира икономиката и да намали инфлацията и безработицата, ако той не може да намери дипломатически решения на споровете в региона и със Запада и ако той не може да контролира тероризма и превратните настроения в държавата, той може да загуби подкрепа и легитимност.

- Вариант В: Вероятността Ердоган да успее в тази стратегия е ниска,

ако той предизвика масово недоволство и протест от страна на народа, който изисква по-голяма демокрация, права на човека и свобода. Ако той изпита силна конкуренция от страна на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу или друг алтернативен кандидат, който може да предложи по-убедителна програма за бъдещето на Турция. Ако той стане жертва на вътрешен или външен преврат или атентат, който може да подкопае неговата власт и авторитет.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: