Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 ноември 2023

Опции на акции | dLambow

(Stock options) -

Търговия с опции на акции


Какво е опция на акции?

Търговията с опции на акция включва закупуване или продаване на договори, които ви дават правото, но не и задължението, да купите или продадете определено количество акции на определена цена и дата.

Опции на акции
Опции на акции (Stock options)

Използване на опции на акции

Търговията с опции на определена акция може да ви позволи:

  • - да спекулирате за бъдещото движение на цената на акцията,
  • - да генерирате доход от притежаването на акцията или
  • - да се защитите от неблагоприятни промени в цената на акцията.


Основни понятия при търговия с опции на акции

За да търгувате с опции на акция, трябва да изберете някои основни понятия, като:

Видът на опцията

Има два основни вида опции: покупка (call) и продажба (put). Покупката дава правото да купите акцията, а продажбата - да го продадете.


Цената на упражнение (strike)

Това е цената, на която можете да купите или продадете акцията при упражняване на опцията.

Срокът на действие (expiration)

Това е датата, до която можете да упражните опцията. След тази дата опцията изтича и губи стойност.

Премията (premium)

Това е цената, която плащате или получавате за закупуване или продажба на опцията. Премията зависи от различни фактори, като волатилността на акцията, времето до изтичане, лихвените проценти и др.

Сметка при брокер

За да търгувате с опции на акция, трябва да имате сметка при брокер, който предлага тази услуга. Също така трябва да имате достатъчно капитал и знания за рисковете и стратегиите, свързани с търговията с опции.

Пример за търговия с опции на акция

За пример на търговия с опции на акция, нека разгледаме един хипотетичен сценарий. Да предположим, че имате 100 акции от компания А, която се търгува по 50 лв. за акция. Вие очаквате, че цената на акцията ще се повиши в следващите шест месеца, но не сте сигурни колко.

За да извлечете полза от това очакване, можете да закупите опция с цена на упражнение 55 лв. и срок на действие шест месеца. Да предположим, че премията за тази опция е 3 лв. за акция. Така ще платите 300 лв. (3 лв. х 100 акции) за закупуването на опцията.

  • А) Ако след шест месеца цената на акцията е 60 лв., можете да упражните опцията и да купите 100 акции по 55 лв., което означава, че ще платите 5500 лв. След това можете да продадете акциите по пазарната цена от 60 лв., което означава, че ще получите 6000 лв.


Така ще спечелите 500 лв. от разликата между цената на упражнение и пазарната цена (60 - 55 = 5 лв. за акция х 100 акции = 500 лв.). От тази печалба трябва да извадите премията, която сте платили за опцията, т.е. 300 лв. Така чистата ви печалба ще бъде 200 лв. (500 - 300 = 200 лв.).

  • Б) Ако след шест месеца цената на акцията е 50 лв. или по-ниска, няма смисъл да упражнявате опцията, тъй като можете да купите акциите по по-ниска цена от пазара. В този случай опцията ви ще изтече безстойностна и ще загубите премията, която сте платили за нея, т.е. 300 лв.


Това е само един прост пример за търговия с опции на акция. Има много други видове опции и стратегии, които можете да използвате в зависимост от вашите цели, очаквания и рискова толерантност.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: