Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 юли 2023

Хеджиране | dLambow

(Hedging) -

Какво е "хеджиране", как работи и за какви случаи се използва?


Определение за хеджиране

Хеджиране е вид инвестиция, която има за цел да управлява и намалява рисковете от спад в цената на вашите активи. Това може да се направи чрез използване на различни финансови инструменти или пазарни стратегии, които компенсират риска от неблагоприятно движение на цените. Хеджирането може да се сравни с форма на застраховка, която ви предпазва от негативни събития, които могат да имат отрицателен ефект върху вашите финанси.

Хеджиране
Хеджиране (Hedging)

Същност на хеджирането

Хеджирането е стратегия за управление на риска, използвана за компенсиране на евентуални загуби в инвестиции чрез заемане на противоположна позиция по свързани активи. Но трябва ясно да се разбира, че намаляването на риска, осигурено от хеджиране, обикновено води до намаляване на потенциалните печалби. Т.е. хеджирането изисква човек да плати определена цена за защитата, която си осигурява, известна като премия.

Какъв точно е механизма за хеджиране?

Механизмът за намаляване на рисковете при хеджиране се основава на принципа, че движението на цените на един актив е обратно пропорционално на движението на цените на друг актив. Това означава, че ако един актив се повишава в стойност, друг актив се понижава в стойност и обратно. Така, като се инвестира в двата актива едновременно, се постига баланс между печалбата и загубата, който зависи от размера и съотношението на инвестициите.

Например, ако имате портфейл от акции, които са подложени на риск от падане на пазара, можете да хеджирате този риск, като закупите опции за продажба (put options) на индекс, който отразява движението на пазара на същите акции. Опциите за продажба ви дават правото (но не и задължението) да продадете даден актив по предварително определена цена на бъдеща дата. Така, ако пазарът падне, вашите акции ще загубят стойност, но вашите опции ще се повишат в стойност, тъй като ще можете да продадете индекса на по-висока цена от текущата. Това ще компенсира загубата от акциите, ще ви защити от големи загуби и се нарича хеджиране.

Значение на хеджирането

Хеджирането може да се използва и има значение в различни области, като финанси, търговия, икономика, форекс и бизнес. Ето някои основни значения на хеджирането в тези области:

Във финансите

Хеджирането може да се използва за предпазване от неблагоприятни промени в цените на активите, лихвените проценти, валутните курсове и други фактори, които могат да повлияят на финансовото положение на инвеститора или компанията. Някои от инструментите за хеджиране във финансите са опции, фючърси, суапове и деривативни продукти.

В търговията

Хеджирането може да се използва за защита от риска от колебания на цените на стоките, продуктите или услугите, които се купуват или продават. Някои от техниките за хеджиране в търговията са кратки продажби, диверсификация, договори за разлика (CFD) и контракти за разлика в цената (ДРЦ).

За икономиката

Хеджирането може да се използва за намаляване на риска от негативни ефекти от макроикономическите промени, като инфлация, дефлация, рецесия и други. Някои от начините за хеджиране за икономиката са индексирани облигации, злато, сребро и други ценни метали.

Във форекс

Хеджирането може да се използва за предпазване от риска от промени в обменните курсове на различните валути. Някои от методите за хеджиране във форекс са директно хеджиране, множествено хеджиране, хеджиране чрез опции и хеджиране чрез фючърси.

В бизнеса

Хеджирането може да се използва за предпазване от риска от загуба на приходи, пазарни дялове, конкурентоспособност и други аспекти на бизнес дейността. Някои от стратегиите за хеджиране в бизнеса са диверсификация на продуктите или услугите, разширяване на географския обхват, закупуване на конкурентни компании и използване на финансово хеджиране.

Случаи на използване на хеджиране


Хеджиране на риска

Това е общото понятие за използването на хеджиране, за да се предпазите от неблагоприятни промени в цените на активите. Това може да включва хеджиране на:
  • - валутен риск,
  • - лихвен риск,
  • - парични потоци,
  • - акции, 
  • - бизнес и др.

Хеджиране на валутен риск

Това е вид хеджиране, при който се използват валутни деривативи, като форуърдни договори, опции или суапове, за да се предотвратят загуби от колебания на валутните курсове. Това може да бъде полезно за фирми или индивидуални инвеститори, които имат задължения или приходи в чужда валута.

Хеджиране на лихвен риск

Това е вид хеджиране, при който се използват лихвени деривативи, като фючърсни или опционни договори за лихвени проценти или суапове за лихвени проценти, за да се предотвратят загуби от промени в лихвените нива. Това може да бъде полезно за заемополучатели или заемодавачи, които имат фиксирани или плаващи лихвени ставки.

Хеджиране на парични потоци

Това е вид хеджиране, при който се използват деривативни инструменти, за да се гарантират определени парични потоци в бъдещето. Това може да бъде полезно за фирми или индивидуални инвеститори, които искат да планират по-точно своя бюджет или да смекчат ефекта от несигурността на пазара.

Хеджиране на акции

Това е вид хеджиране, при който се използват акционерни деривативи, като опции или фючърсни договори за акции или индекси, за да се предотвратят загуби от спад на цената на акциите. Това може да бъде полезно за собственици на акции или трейдъри, които искат да се защитят от пазарни рискове или да увеличат своята печалба.

Хеджиране на бизнеса

Това е вид хеджиране, при който се използват деривативни инструменти, за да се предотвратят загуби от промени в цените на стоките, енергийните ресурси, трудовите ресурси или други фактори, които влияят на дейността на бизнеса. Това може да бъде полезно за фирми, които произвеждат, преработват или търгуват със стоки или услуги, чиято цена е подложена на волатилност.



Как да започна с хеджиране?

Хеджирането може да се направи чрез използване на различни финансови инструменти или пазарни стратегии, които компенсират риска от неблагоприятно движение на цените. Хеджирането може да се сравни с форма на застраховка, която ви предпазва от негативни събития, които могат да имат отрицателен ефект върху вашите финанси.

За да започнете с хеджиране, трябва да изпълните следните стъпки:


Определете какъв вид риск искате да хеджирате.

Това може да бъде риск от промяна на цената на даден актив, риск от промяна на лихвения процент, риск от промяна на валутния курс, риск от промяна на инфлацията и др.

Изберете подходящ инструмент или стратегия за хеджиране.

Това може да бъде:
  • - опция,
  • - фючърс,
  • - суап,
  • - контракт за разлика (CFD),
  • - диверсификация,
  • - кратка продажба и др.
Инструментът или стратегията трябва да има обратна корелация с актива, който хеджирате, т.е. да се движи в противоположна посока на цената му.

Определете размера и срока на хеджиращата позиция.

Това зависи от степента на риска, която искате да намалите, и от очакванията ви за движението на цената на актива, който хеджирате. Можете да използвате специални формули или калкулатори за хеджиране, за да определите колко пари трябва да инвестирате в хеджиращата позиция.

Следете хеджиращата позиция и адаптирайте я според промените на пазара.

Можете да затворите хеджиращата позиция, ако цената на актива, който хеджирате, се стабилизира или се движи в желаната посока. Можете също така да увеличите или намалите размера на хеджиращата позиция, ако цената на актива, който хеджирате, се промени повече от очакваното.

Какви са най-често използваните инструменти за хеджиране?
Хеджирането може да се сравни с форма на застраховка, която ви предпазва от негативни събития, които могат да имат отрицателен ефект върху вашите финанси.

Някои от най-често използваните инструменти за хеджиране са:


Опции

Това са договори, които ви дават правото, но не и задължението, да купите или продадете даден актив по определена цена в бъдеща дата. Опциите ви позволяват да се защитите от риск, като платите само малка такса (премия) за правото да изпълните договора. Опциите могат да бъдат използвани за хеджиране на риска от промяна на цената на активи като акции, индекси, валути и суровини.

Фючърси

Това са договори, които ви задължават да купите или продадете даден актив по определена цена в бъдеща дата. Фючърсите ви позволяват да заключите цената на актива предварително и да избегнете риск от колебания на пазара. Фючърсите могат да бъдат използвани за хеджиране на риска от промяна на цената на активи като стоки, енергоносителите, лихвените проценти и валутите.

Суапове

Това са договори, при които две страни се разменят различни плащания или потоци от доходи, базирани на определени условия. Суаповете ви позволяват да променяте вашата експозиция към различни видове риск, като лихвения риск, валутния риск или кредитния риск. Суаповете могат да бъдат използвани за хеджиране на риска от промяна на лихвените проценти, валутните курсове или кредитното качество на заемодавач.

Договори за разлика (CFD)

Това са договори, при които две страни се споразумяват да платят разликата между началната и крайната цена на даден актив. CFD ви позволяват да търгувате с ливъридж (заемен капитал) и да спекулирате както за покачване, така и за падане на цената на актива. CFD могат да бъдат използвани за хеджиране на риска от промяна на цената на активи като акции, индекси, суровини и валути.

Диверсификация

Това е стратегия, при която инвестирате в различни видове активи, които имат слаба или никаква корелация помежду си. Диверсификацията ви позволява да намалите общия риск на вашия портфейл, като разпределите риска между различни класове активи. Диверсификацията може да бъде използвана за хеджиране на риска от промяна на цената на активи като акции, облигации, злато и други.

Как да избера подходящия инструмент за хеджиране?

Изборът на подходящия инструмент за хеджиране зависи от няколко фактора, като:

Какъв вид риск искате да хеджирате?

Това може да бъде риск от промяна на цената на даден актив, риск от промяна на лихвения процент, риск от промяна на валутния курс, риск от промяна на инфлацията и др.

Каква е корелацията между актива, който хеджирате, и инструмента за хеджиране?

За да бъде ефективно хеджирането, трябва да използвате инструмент, който има обратна корелация с актива, който хеджирате, т.е. да се движи в противоположна посока на цената му.

Каква е степента на риска, която искате да намалите?

Това определя колко пари трябва да инвестирате в хеджиращата позиция и какво съотношение трябва да имате между актива, който хеджирате, и инструмента за хеджиране.

Каква е продължителността на хеджиращата позиция?

Това зависи от очакванията ви за движението на цената на актива, който хеджирате, и от срока на действие на инструмента за хеджиране. Например, ако очаквате краткосрочно падане на цената на актива, който хеджирате, можете да използвате опция с близък срок на изтичане. Ако очаквате дългосрочно падане на цената на актива, който хеджирате, можете да използвате фючърс с по-далечен срок на изтичане.

Какви са рисковете от хеджирането?

Хеджирането може да бъде полезно за предпазване от неблагоприятни промени в:
  • - цените,
  • - валутните курсове,
  • - лихвените проценти,
  • - стоките и други фактори,
които влияят на стойността на активите. Въпреки това, хеджирането не е без рискове. Някои от рисковете на хеджирането са:

Риск от неправилно хеджиране

Това е рискът да се избере неподходящ или неефективен метод или инструмент за хеджиране, който не компенсира достатъчно загубата на основния пазар или дори увеличава загубата.

Риск от прекратяване на хеджа

Това е рискът да се прекрати хеджът предсрочно или по време на неблагоприятни пазарни условия, което може да доведе до загуба на печалбата от хеджа или до допълнителна загуба.

Риск от базис

Това е рискът да се получи разлика между цената на основния актив и цената на хеджиращия инструмент, която може да се промени по време на хеджа и да намали ефективността му.

Риск от ликвидност

Това е рискът да не се намери достатъчно пазарна оферта или търсене за хеджиращия инструмент, което може да затрудни изпълнението или затварянето на хеджа.

Риск от оперативни грешки

Това е рискът да се допуснат грешки при изчисляването, изпълнението, документирането или управлението на хеджа, които могат да доведат до загуба или санкции.

Риск от регулаторни промени

Това е рискът да се промени законодателството или нормативната рамка, която регулира хеджирането, което може да повлияе на разходите, данъците, правилата или достъпността на хеджиращите инструменти.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: